Σήμερα, Πέμπτη 18/2 – Βόλος: Μαθητικό κάλεσμα σε κινητοποίηση κατά των αυταρχικών νομοσχεδίων

Την Παρασκευή 12/02 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η συνέλευση του Μαθητικού Συντονιστικού Βόλου, που αποτελείται από μαθητές μέλη δεκαπενταμελών και μη, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στα 20 άτομα, αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός για τα δεδομένα της πόλης και τις υποχρεώσεις των μαθητών. Ειδικότερα, το Συντονιστικό αποφάσισε να καλέσει τους πολίτες του Βόλου σε μια νέα κινητοποίηση ενάντια στα αυταρχικά νομοσχέδιά για την παιδεία και την τέχνη, την Πέμπτη 18/02, στις 12:30, στον Θόλο και να ενθαρρύνει τις υπόλοιπες πόλεις να στηρίξουν την πρωτοβουλία του. Δημοσιεύουμε παρακάτω το σχετικό κάλεσμα του Μαθητικού Συντονιστικού Βόλου.

Με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το ψήφισμα του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και του νομοσχεδίουΛιβάνιου (που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και διατηρείται από τη ΝΔ), αποφασίσαμε ως μαθητές/τριες σχολείων του Βόλου να δηλώσουμε την εναντίωσή μας πάνω στα άκρατα αυταρχικά νομοσχέδιά της τελευταίας περιόδου, διοργανώνοντας μια κινητοποίηση την Πέμπτη 18/02, στις 12.30, στον Θόλο.

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να προωθήσει ένα νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Πρόκειται για το πιο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών που αλλάζει ριζικά τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη προβλέπει  την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα δρα με βάση τις διαταγές του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης των φοιτητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων αλλά και την δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους χώρους των ΑΕΙ, αυστηρά χρονικά όρια φοίτησης και την θέσπιση πειθαρχικών ποινών που μπορεί να φτάνουν ακόμα και στην οριστική διαγραφή των φοιτητ(ρι)ών.  Το νομοσχέδιο επαναφέρει επίσης παλιά σχέδια της ΝΔ όπως την θέσπιση βάσης εισαγωγής που δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε αξιοκρατία και η οποία θα πετάξει εκτός δημόσιων πανεπιστημίων δεκάδες χιλιάδες παιδιά. 

Μετά την κατάργηση του ασύλου, μετά τον νόμο ποινικοποίησης των διαδηλώσεων, μετά το νομοσχέδιο που βάζει την αστυνομία και κάμερες μέσα στα πανεπιστήμια κ.α., η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει σκοτάδι ακόμα και στην τέχνη.

Το νομοσχέδιο Λιβάνιου (σύμφωνα με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου) απαγορεύει την υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ανθρώπων λόγω γλώσσας γενετικών χαρακτηριστικών, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, την ανάρτηση ρατσιστικού, ξενοφοβικού, ομοφοβικού κλπ περιεχομένου μέσω οπτικοακουστικού υλικού. Παρόλο που με πρώτη ματιά, το νομοσχέδιο μπορεί να φαίνεται λογικό, με τον τρόπο που έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, προκαλεί έντονη λογοκρισία στην τέχνη. 

Τι σημαίνει όμως το νομοσχέδιο αυτό για την Ελλάδα;

Πλέον στον νόμο διαφαίνεται πως η όποια ποινή δεν θα αφορά τους δημιουργούς αλλά τις εταιρίες-παρόχους (πχ. YouTube) που θα προβάλλουν οποιοδήποτε υλικό που δεν πληροί τα κριτήρια που θέτει ο νόμος. Πιο συγκεκριμένα, στο χώρο της μουσικής, οι καλλιτέχνες που μέσω των τραγουδιών τους εκφράζουν κριτική με έντονο τρόπο στην πολιτική της κυβέρνησης ή σε θεσμούς όπως η εκκλησία, κάτι το οποίο είναι σύνηθες στην ραπ, πανκ και μέταλ σκηνή, θα λογοκρίνονται, έμμεσα και άμεσα και η αλήθεια θα αποκρύπτεται πλήρως, καθώς θα προβάλλεται μόνο ό,τι είναι σύμφωνο με την κυβερνητική πολιτική.

Επιπλέον, η γενικόλογη διατύπωση του νόμου δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να μεταφράσει και να αποφασίσει ποιο καλλιτεχνικό έργο υποκινεί τη βία και την τρομοκρατία.

Διεθνή παραδείγματα           

Έχει παρατηρηθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ να υπάρχουν περιστατικά καταδίωξης καλλιτεχνών με αφορμή την κριτική σε κυβερνήσεις και σε όργανα του κράτους. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, στη Γερμανία, από το 2019 έχουν σημειωθεί διώξεις μουσικών, συγγραφέων, εικαστικών, ακαδημαϊκών που έκαναν κριτική στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους. Ακόμα, στην Ισπανία έχει γίνει δίωξη με αφορμή τον στίχο τραγουδιού: «δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν», αναφερόμενο σε ειδικές δυνάμεις, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας».

Ο στόχος τους

Η θεωρία των δύο άκρων αποτυπώνεται πλήρως από τη μορφή του νομοσχεδίου. Θέτοντας φρένο σε ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές αναφορές -γεγονός που θα έπρεπε να θεωρούνταν αυτονόητο- αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας  ένα απαραίτητο νομοσχέδιο, ενώ, με λανθάνουσα μορφή, βάζουν στο στόχαστρο οποιαδήποτε ανατρεπτική θέση. Έτσι, η φίμωσή των καλλιτεχνών είναι αναμενόμενη έπειτα απο την εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών περιορισμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της κοινωνίας. Όσο αυξάνονται οι αντιδράσεις, τόσο θα αυξανονται και οι φωνές αντίστασης που εκφράζονται και μέσα από τους καλλιτέχνες.

Είναι προφανής, λοιπόν, ο στόχος τους όταν κατεβάζουν αιφνιδιαστικά ένα αυταρχικό νομοσχέδιο προς ψήφιση, αφήνοντας ως χρονικό όριο επεξεργασίας 2-3 ημέρες, ενώ, ταυτόχρονα, βρίσκεται υπό τις τελευταίες μέρες της διαβούλευσής του το πανεκπαιδευτικό νομοσχέδιο κατά του οποίου σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αγωνίζεται μαζικά, παρά τις  περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης του κόσμου μέσα στην πανδημία.

Ως μαθητές/τριες Βόλου δηλώνουμε την κάθετη εναντίωσή μας στην κυβερνητική πολιτική της τρομοκρατίας και της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μας στερήσει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, να ποινικοποιήσει και να φιμώσει την τέχνη. 

Καλούμε, λοιπόν, ΟΛΟΥΣ τους πολίτες του Βόλου, αλλά και των υπόλοιπων πόλεων στην κινητοποίησή μας την Πέμπτη 18/02, στις 12.30, στον Θόλο.

Απαραίτητη κρίνεται η χρήση μασκας και η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Και σύμφωνα με τον Ναζίμ Χικμέτ,

«το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε»,

τον Παύλο Φύσσα, 

«Ζει νεκρός ο μικρός Αλέξης μου θυμίζει 
πως η ελευθερία του λόγου ακριβά κοστίζει»

και τους Social Waste,

«Το σάπιο κόσμο θα δεις, θα τον αλλάξουμε εμείς
Θα τον αλλάξουμε εμείς»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα