Βόλος: 4 και 18 Νοεμβρίου δίκες για το κίνημα υπεράσπισης του νερού

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους – Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες

Ανακοίνωση από το «Ξ» Βόλου

Στις 4 Νοεμβρίου 2020 η δημοτική αρχή Μπέου οδηγεί στο δικαστήριο 9 αγωνιστές του κινήματος υπεράσπισης του νερού στο Βόλο και στις 18 Νοεμβρίου 12 συμβούλους της αντιπολίτευσης. Ανάμεσά στους κατηγορούμενους είναι και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Ξεκινήματος Νίκος Κανελλής, μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό από το Βόλο και τις Σταγιάτες, δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι 9 οδηγούνται σε δίκη (4/11/20) μετά από μήνυση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, Γ. Μουλά, ο οποίος τους κατηγορεί ότι «με πρόθεση διατάραξαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου» στις 27 Αυγούστου 2018.

Αυτό που πράγματι έγινε είναι ότι η δημοτική αρχή Μπέου προσπάθησε να βάλει λουκέτο στη ΔΕΥΑΜΒ, με σκοπό την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, και αυτό νόμιζε ότι θα το καταφέρει «σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα»… Όμως, κάτω από την αντίσταση της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης η μεθόδευση αυτή απέτυχε παταγωδώς!

Τα γεγονότα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018 η δημοτική αρχή Μπέου κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, με μοναδικό θέμα την λύση και εκκαθάριση της εταιρίας, στέλνοντας την πρόσκληση για τη σύγκλιση του ΔΣ μόλις μια ώρα πριν την συνεδρίαση!

Παρά την προφανή τους πρόθεση να πάρουν μια απόφαση εν κρυπτό, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ για να διαμαρτυρηθούν.

Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές, και πέρα από κάθε νομιμότητα σκηνικό. Άντρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, υπάλληλοι ιδιωτικής σεκιούριτι και «φουσκωτοί» σταμάτησαν με τη βία την είσοδο των πολιτών στο κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ.

Στη συνέχεια, και μετά τη συνεδρίαση παρωδία του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, η δημοτική αρχή προχώρησε σε έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα πρωινή ώρα την επόμενη εργάσιμη μέρα, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018.

Παρότι η συνεδρίαση καλέστηκε (εσκεμμένα) σε πρωϊνή εργάσιμη ώρα, εκατοντάδες Βολιώτες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ανάμεσά τους πολλά μέλη της Κίνησης Πηλίου και Βόλου για το Νερό.

Κάποιοι από τους «φουσκωτούς» που είχαν εμποδίσει την είσοδο των πολιτών στο κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, εμφανίστηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο και έπιασαν από νωρίς τις πρώτες θέσεις του κοινού, ενώ ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΔΣ προκαλούσαν με κάθε τρόπο τους συγκεντρωμένους πολίτες. Μετά από σχεδόν δυο ώρες διαδικασίας ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής ζήτησε από τον πρόεδρο να δώσει τον λόγο στους εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών, το ίδιο ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας. Το δικαίωμα των πολιτών να πάρουν το λόγο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ.

Αντί για να δώσει το λόγο στους πολίτες, ο πρόεδρος του ΔΣ, Γ. Μουλάς, αποφάσισε να διακόψει την συνεδρίαση για την επόμενη ημέρα, ώστε να μην μπορέσει να τοποθετηθεί κανένας πολίτης!  

ΜΑΤ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο 

Στην εξ` αναβολής συνεδρίαση την επόμενη μέρα (28/8/2018) οι τοπικές αστυνομικές αρχές λειτούργησαν ως «πέμπτη φάλαγγα» της δημοτικής αρχής και ως προστάτες των ιδιωτικών συμφερόντων που εποφθαλμιούν την εκμετάλλευση του νερού.

Με μια άνευ προηγούμενου επιχείρηση, πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις, με τη συνδρομή ΜΑΤ, εισέβαλλαν στο Δημαρχείο του Βόλου για να συλλάβουν και να βγάλουν σηκωτό τον δημοτικό σύμβουλο  Νίκο Κανελλή, λόγω της μήνυσης που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΔΣ, Γ. Μουλάς, την προηγούμενη ημέρα, ουσιαστικά επειδή ο σ. Κανελλής «τόλμησε» να ζητήσει να πάρουν το λόγο οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ και του νερού του Βόλου!

Ταυτόχρονα, άντρες της ΟΠΚΕ έκαναν εκτεταμένη επιχείρηση στις Σταγιάτες και το Βόλο για να συλλάβουν μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό και πάλι λόγω της μήνυσης του Γ. Μουλά.

Ο αυταρχισμός είναι το μέσο, η ιδιωτικοποίηση ο στόχος

Από το 2014 που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Βόλου, η δημοτική αρχή Μπέου προώθησε την ιδιωτικοποίηση του νερού της περιοχής, υλοποιώντας κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές που εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν το νερό. 

Αυτή η πολιτική βρήκε απέναντί της ισχυρές κοινωνικές αντιστάσεις από την πρώτη στιγμή: κινητοποίηση αγροτών τον Δεκέμβριο του 2014 ενάντια στον νέο κανονισμό άρδευσης, κινητοποιήσεις από τη Συμμαχία για το Νερό ενάντια στην είσοδο εργολάβων στον Βιολογικό Καθαρισμό το 2017, κινητοποιήσεις για να μην κλείσει η ΔΕΥΜΑΒ, αυτό-οργάνωση των Σταγιατών κι αγώνας για την πηγή της Μάνας κοκ.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής Μπέου στα μαζικά κινήματα πολιτών (όχι μόνο για το νερό αλλά και για την καύση σκουπιδιών) ήταν ο αυταρχισμός, η εξύβριση, οι απειλές και μια «βροχή» μηνύσεων εναντίον όσων αντιστέκονται στην πολιτική του.

Διόλου τυχαία, από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν συνολικά 6 (!) δίκες πολιτών και δημοτικών συμβούλων για τα θέματα του νερού και της καύσης των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ (οι 3 από τις 6 δίκες γίνονται μετά από μήνυση δημοτικών συμβούλων  της παράταξης Μπέου).

Στις 18 Νοεμβρίου δικάζονται 12 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επειδή λόγω των γεγονότων που περιγράψαμε παραπάνω και μετά από τέσσερα χρόνια ακραίας αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής, αποφάσισαν να απέχουν από τις συνεδριάσεις καταγγέλλοντας τον εκφυλισμό του δημοτικού συμβουλίου. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν άλλη μια μήνυση αυτή τη φορά από όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Μπέου, εναντίον 12 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και πάλι ο σ. Νίκος Κανελλής.

Χέρι, χέρι με την κυβέρνηση

Η δημοτική αρχή Μπέου ουσιαστικά εφαρμόζει σε τοπικό επίπεδο την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Δηλαδή παραχωρήσεις κομματιών της λειτουργίας του Δήμου σε ιδιώτες από τη μια, και αυταρχισμός απέναντι σε όσους αντιστέκονται από την άλλη.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, το μαζικό κίνημα και οι οργανώσεις του, χρειάζεται να δείξουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους αγωνιστές που δικάζονται στις 4/11 και στις υπόλοιπες δίκες του Βόλου, μιας πόλης που τα τελευταία χρόνια δίνει σκληρές μάχες για το νερό, τον αέρα, το περιβάλλον και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε για:

  • να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εις βάρος των 9 διωκόμενων αγωνιστών του νερού που δικάζονται στις 4 Νοεμβρίου και των 12 δημοτικών συμβούλων που δικάζονται στις 18 Νοεμβρίου
  • να σταματήσει η βιομηχανία διώξεων εναντίον όσων αγωνίζονται για καθαρό και δημόσιο νερό, για καθαρό αέρα χωρίς διοξίνες και φουράνια από την καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, για πραγματική δημοκρατία και ελευθερία
  • να μπει τέλος στον αυταρχισμό και την στοχοποίηση των αγωνιστών
  • να σταματήσει τώρα η διαρκής υποβάθμιση του νερού στο Βόλο και το Πήλιο με σκοπό το πέρασμα του φυσικού αυτού αγαθού στα χέρια κερδοσκόπων ιδιωτών
  • να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να μην φτιάξει ο Δήμος Βόλου εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που θα καταλήγουν στην ΑΓΕΤ για καύση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα