Το «Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές – ένας απολογισμός

04/06/2014
Comments off
679 Views
Της Κατερίνας Κλείτσα

Στην Θεσσαλονίκη, το Ξεκίνημα συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με 6 υποψηφίους σε 5 δήμους, και έναν υποψήφιο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι αριστερές παρατάξεις στους Δήμους για να δώσουν μία ουσιαστική εναλλακτική πρόταση στην κοινωνία, σε 4 από τους 5 Δήμους επιλέξαμε να συμμετέχουμε σε παρατάξεις που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ένα Δήμο συμμετείχαμε με υποψήφιο σε παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην περιφέρεια στηρίξαμε και συμμετείχαμε στην παράταξη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ).

Με βασικά μας συνθήματα «Οι Δήμοι στα χέρια της Αριστεράς» και «Κάτω η κυβέρνηση των Τροϊκανών», παρεμβήκαμε στις τοπικές κοινωνίες, σε εργασιακούς χώρους, καλύπτοντας γεωγραφικά περιοχές από την Ανατολική Θεσσαλονίκη μέχρι και τις δυτικές συνοικίες, και από το Λαγκαδά μέχρι το Σταυρό. Μέσα σε περίπου ένα μήνα προεκλογικής εκστρατείας, σύντροφοι και φίλοι του «Ξ» κάναμε περίπου 80 παρεμβάσεις και μοιράσαμε 30.000 κεντρικές προκηρύξεις και άλλα τόσα τοπικά φυλλάδια σε κεντρικές πλατείες, στις τοπικές αγορές, σε εργασιακούς χώρους, σε γραμματοκιβώτια, σε εκδηλώσεις κοκ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν πως η Αριστερά στην ευρύτερη περιοχή δυστυχώς δεν κατάφερε να εκτιναχθεί και να «κερδίσει» πολλούς δήμους ή την Περιφέρεια.

Για το «Ξ» η προεκλογική εκστρατεία εστίαζε από τη μία στην γενική πολιτική κατάσταση και στην ανάγκη να πέσει η κυβέρνηση και από την άλλη προσπάθησε να αναδείξει συγκεκριμένα τοπικά ζητήματα και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν από μία αριστερή διοίκηση. Η εκστρατεία μας ασφαλώς δεν είχε προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά, αλλά έδινε βάρος στις πολιτικές ιδέες που οι υποψήφιοι μας αντιπροσώπευαν. Γι’ αυτόν εξάλλου τον λόγο, ο απολογισμός της προεκλογικής εκστρατείας και τα αποτελέσματα των εκλογών για τους συντρόφους μας, δεν είναι «προσωπικά» αλλά καρπός συλλογικής δράσης.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Θανάσης Μαρίνης – Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα- Ανατροπή στην Κεντρική Μακεδονία

Η εκστρατεία μας ανέδειξε το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Περιφέρεια για ενισχύσει τέτοιου είδους δομές. Παράλληλα έθιξε το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, προβάλλοντας σαν λύση τον αγώνα για την εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από καθεστώς πλήρους εργατικού και κοινωνικού ελέγχου.

Από τις πολύ σημαντικές στιγμές της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η περιοδεία σε 25 εργασιακούς χώρους και στον Σταυρό, τον τόπο καταγωγής του συντρόφου. Στους εργασιακούς χώρους, οι σύντροφοι που συμμετείχαν επέλεξαν να μην κάνουν απλά ένα «πέρασμα», μοιράζοντας κάρτες αλλά να αφιερώσουν χρόνο για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα τους.

Οι εργαζόμενοι ήταν πολύ δεκτικοί στο να ακούσουν τις θέσεις μας για τις εκλογές και συνολικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η κουβέντα πήρε τη μορφή «μικρής συνέλευσης». Παρόμοια κατάσταση ζήσαμε και στον Σταυρό, όπου κάτοικοι και μαγαζάτορες μας αντιμετώπισαν με πολύ θετική διάθεση για κουβέντα πάνω στις προτάσεις μας.

Ο σ. Θανάσης συγκέντρωσε 1.055 σταυρούς.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Γιάννης Παπίας – Υποψήφιος με την «Ανοιχτή Πόλη»

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είχε την αναγνωρισμένη από πριν δυσκολία της υποψηφιότητας του Γιάννη Μπουτάρη. Ο Μπουτάρης έχει ένα «δημοκρατικό» προφίλ και έχει καταφέρει να προσελκύσει ως ψηφοφόρους πολλούς προοδευτικούς ανθρώπους του Δήμου.

Για αυτούς τους λόγους, στην προεκλογική εκστρατεία του Δήμου αφιερώσαμε χρόνο για να αναδείξουμε τους λόγους για τους οποίους ο Μπουτάρης είναι ένας μνημονιακός δήμαρχος (έχει κάνει δηλώσεις στήριξης του μνημονίου, του Καλλικράτη, της απόλυσης 2000 δημοτικών υπαλλήλων, κοκ) και δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα των δημοτών. Παράλληλα, μέσα από αρθρογραφία μας, κάναμε προτάσεις για το χτίσιμο των δομών αλληλεγγύης και την ανάγκη ένας αριστερός δήμος να οργανώσει τον αγώνα απέναντι στους επικείμενους πλειστηριασμούς, την επανασύνδεση του ρεύματος σε όλα τα σπίτια, κοκ.

Η εκστρατεία μας επικεντρώθηκε κυρίως στο 4ο και στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα με παρεμβάσεις σε κεντρικά σημεία των περιοχών. Παράλληλα οργανώσαμε και ανοιχτή συνάντηση σε επίπεδο γειτονιάς στην αλάνα στο τέρμα της γραμμής 12 μαζί με τον συνυποψήφιο Τάσο Χοβαρδά, με σκοπό να έρθουμε σε άμεση επαφή με κατοίκους του Δήμου.

Ο σύντροφος Γιάννης συγκέντρωσε 159 σταυρούς.

Δήμος Θερμαϊκού

Κατερίνα Κλείτσα – Υποψήφια με την «Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής»

Στον Δήμο Θερμαϊκού, η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και στην αντιπρόταση απέναντι στη σημερινή κατάσταση των κορεσμένων χωματερών και των σχεδίων για κατασκευή εργοστασίων «ενεργειακής αξιοποίησης» των σκουπιδιών. Η πρόταση περιλαμβάνει την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση που μπορεί να επιφέρει κέρδη για τον δήμο και τους δημότες.

Παράλληλα προβάλαμε το καθήκον ενός Δήμου που θα περάσει στα χέρια της Αριστεράς, να δώσει έμφαση στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, στηρίζοντας και οργανώνοντας αντιφασιστικές εκδηλώσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για τον κίνδυνο της ανόδου των φασιστικών ιδεών.

Τα φυλλάδια μας μοιράστηκαν κυρίως στην Περαία, αλλά και στους Ν. Επιβάτες και τη Ν. Μηχανιώνα, ενώ οργανώσαμε και δύο παρεμβάσεις στον Σταθμό Μετεπιβίβασης στην “ΙΚΕΑ”.

Από άποψη αποτελέσματος, συγκεντρώσαμε 124 σταυρούς.

Δήμος Νεάπολης- Συκεών

Παναγιώτης Βογιατζής – Υποψήφιος με την «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση»

Ο σύντροφος Παναγιώτης, από τα ιδρυτικά μέλη της παράταξης, ανέλαβε να επεξεργαστεί την πρόταση της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, ένα ζήτημα που αναδείχτηκε και στην προεκλογική εκστρατεία. Η συγκεκριμένη πρόταση για την διαχείριση απορριμμάτων έχει διπλή σημασία για τον Δήμο Νεάπολης- Συκεών, αφού ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης, είναι ο βασικός υπέρμαχος της κατασκευής του ΣΜΑ στην Ευκαρπία και του Περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση απορριμμάτων.

Η ΑΥΡΑ έκανε μία πολύ καλή προεκλογική εκστρατεία, με πολλές ανοιχτές εκδηλώσεις, δεν κατάφερε όμως να χτυπήσει τα μεγάλα συμφέροντα και τις πελατειακές σχέσεις που έχουν χτίσει εδώ και πολλά χρόνια ο σημερινός δήμαρχος Δανιηλίδης και ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Χατζησάββας.

Εμείς κάναμε μία πολύ καλή εκστρατεία με περιοδείες στα καταστήματα σε Συκιές και Νεάπολη, ενώ γνωρίσαμε σημαντικούς συναγωνιστές στην περιοχή.

Ο σύντροφος Παναγιώτης συγκέντρωσε 107 σταυρούς.

Δήμος Ελευθερίου – Κορδελιού – Ευόσμου

Δημήτρης Νάτσιος – Υποψήφιος με την «Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση Ενεργών Πολιτών»

Το κλίμα στον Δήμο Ευόσμου ήταν δύσκολο και η παράταξη δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό, έβαλε όμως τις βάσεις για την επόμενη περίοδο.

Κατά την διάρκεια της εκστρατείας μας, προβάλαμε εμφατικά το ζήτημα του «Τί σημαίνει ένας Δήμος να περάσει στα χέρια της Αριστεράς» και ποιά είναι τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του Δήμου όπου υπάρχουν τουλάχιστον 780 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και πάνω από 1600 οικογένειες ζουν στα όρια της εξαθλίωσης, προβάλαμε την ανάγκη για το χτίσιμο δομών αλληλεγγύης από τον Δήμο, αλλά και το καθήκον των δημοτικών αρχών να βγουν μπροστά στον αγώνα για την επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος και το σταμάτημα των πλειστηριασμών, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως ο δήμαρχος θα μπει φυλακή ως πρωτοστάτης αυτού του αγώνα.

Οι σύντροφοι από το Ξεκίνημα δραστηριοποιηθήκαμε στην περιοχή του Ευόσμου με περιοδείες στην τοπική αγορά και παρεμβάσεις στην πλατεία Ευόσμου, ενώ οργανώσαμε και μία ανοιχτή συνάντηση γειτονιάς.

Ο σύντροφος Δημήτρης που συγκέντρωσε 30 σταυρούς, είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην περιοχή πρόσφατα και βασικός μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε δεσμούς με την τοπική κοινωνία.

Αλέκος Λύκος Υποψήφιος τοπικός σύμβουλος με την «Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση Ενεργών Πολιτών»

Στον ίδιο Δήμο συμμετείχε σαν υποψήφιος για το τοπικό συμβούλιο Ευόσμου ο σ. Αλέκος. Ο Αλέκος τα τελευταία χρόνια έχει ενεργή εμπλοκή σε κινήματα και συνελεύσεις των δυτικών συνοικιών και συγκέντρωσε 47 σταυρούς.

Δήμος Βασιλικών – Θέρμης Μίκρας

Θοδωρής Φράγκος – Υποψήφιος με το «Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής»

Η επιλογή της οργάνωσης μας στον Δήμο ήταν να μη συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο που στηριζόταν από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο επικεφαλής της ήταν ο Σωκράτης Φάμελλος, επί σειρά ετών εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος, βασικό στέλεχος της παράταξης του απερχόμενου δημάρχου Θ. Παπαδόπουλου, μιας παράταξης που, στηριγμένη στο ΠΑΣΟΚ, είχε τη διοίκηση του Δήμου για πολλά χρόνια. Έτσι, επιλέξαμε τη συνεργασία με την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για λόγους πολιτικού συμβολισμού και χωρίς να αναπτύξουμε κάποιου είδους εκστρατεία. Ο σύντροφος Θοδωρής συγκέντρωσε 19 σταυρούς.

Θεματικές