Τι θα συμβεί με την CYTA Hellas;

Τα δημοσιεύματα για το μέλλον (εξαγορά, συγχώνευση κλπ) της CYTA – Hellas δίνουν και παίρνουν. Οι εργαζόμενοι φυσιολογικά αγωνιούν για το μέλλον τους. Μιλήσαμε σχετικά με τον συν. Βαγγέλη Κολτσίδη, πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων στη CYTA – Hellas

vagelis

Βαγγέλη, ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις της CytaHellas;

Δημοσιεύθηκε στον κυπριακό τύπο την Κυριακή 06/11/16 απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου για πώληση του 100% των μετοχών της Cyta-Hellas.Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε την μεθεπόμενη μέρα με δελτίο τύπου από την ίδια την εταιρεία αποσαφηνίζοντας ότι η Cyta-Hellas θα διαχωριστεί από την μητρική εταιρεία Cyta στην Κύπρο και τον όμιλο αυτό.

Το διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) του επιχειρησιακού Σωματείου των Εργαζομένων της Cyta-Hellas ζήτησε εγγράφως ενημέρωση από την Δευτέρα 07/11. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας απάντησαν μετά από δύο μέρες για να ορίσουν τελικά συνάντηση με το ΔΣ την Δευτέρα 14/11.

Ποια ήταν η ενημέρωση και η αντιμετώπιση που είχατε από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας;

Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, ο ανταγωνισμός μεγάλος και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η εταιρεία να μπει σε αναπτυξιακή πορεία και να προσελκύσει νέους επενδυτές χωρίς να αποκλείεται τίποτα όπως νέες μειώσεις μισθών ή απολύσεις προσωπικού, όταν έγινε σχετική ερώτηση.

Δεν δόθηκε καμία άλλη σαφής απάντηση σχετικά με την ύπαρξη επενδυτικών προτάσεων, χρονοδιαγράμματος ή συγκεκριμένου πλάνου λειτουργίας.

Ποιο είναι το κλίμα στους εργαζομένους της εταιρείας;

Οι συνάδελφοι βιώνουν έντονη ανησυχία και ανασφάλεια για το μέλλον τους, για την διατήρηση των εργασιακών τους θέσεων και για τις συνθήκες εργασίας τους που φοβούνται ότι θα επιδεινωθούν. Έχουν έρθει σε επαφή με το Σωματείο, ακόμη και αρκετοί που δεν ήταν μέλη, με σκοπό να εγγραφούν σε αυτό και να ενημερωθούν καθώς και να αναζητήσουμε τρόπους συλλογικής δράσης.

Είναι πολύ ενοχλημένοι καθώς μετά από δύο συνεχόμενες μειώσεις μισθών οι οποίες ελάχιστα επηρέασαν τις δαπάνες της εταιρείας (μειώθηκαν από 16,5 εκατομ. ευρώ το 2014 σε 16,1 το 2015!) διαφαίνεται να έρχονται νέες περικοπές και νέες απολύσεις και είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν.

Ποιες είναι οι ενέργειες του σωματείου και η προσωπική σου εκτίμηση σχετικά με όλα αυτά;

Το Σωματείο Εργαζομένων έχει καλέσει Γενική Συνέλευση την Τρίτη 22/11 για να συζητήσουμε με τους συναδέλφους τις τελευταίες εξελίξεις, να τους ενημερώσουμε, να ανταλλάξουμε γνώμες, προβληματισμούς και να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο δράσεων τους προσεχείς μήνες.

Πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαντήσουμε στο κλίμα που δημιουργείται από ορισμένους κύκλους πως όταν μια εταιρεία δεν πάει καλά φταίνε οι εργαζόμενοι – πράγμα που στην πράξη στρέφει τον ένα εργαζόμενο ενάντια στον άλλο, διασπώντας τις γραμμές μας. Η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων μέσα στους εργαζόμενους σήμερα, δεν εξασφαλίζει σε κανένα ότι ο επόμενος που θα θεωρηθεί επιζήμιος για την εταιρεία δεν θα είναι ο ίδιος ή ο μισθός που λαμβάνει.

Εξάλλου αν ίσχυε η πιο πάνω παραδοχή και λογική εταιρείες που επί σειρά ετών παρουσιάζουν κέρδη τα οφείλουν στους εργαζόμενους τους και θα έπρεπε να λαμβάνουν αντίστοιχες αυξήσεις μισθών και να γίνονται συνεχώς νέες προσλήψεις. Κάτι το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει γιατί τα κέρδη αντλούνται από τους μετόχους και ένα μέρος τους ξαναεπενδύεται μέχρι να πέσουν έξω οι επενδύσεις και να κατηγορηθούν οι εργαζόμενοι ότι αυτοί ευθύνονται και πρέπει να πληρώσουν την ζημιά.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν δεν διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας κάθε φορά που θα παρουσιάζεται μια οικονομική ύφεση θα αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση. Η εταιρεία θα ψάχνει στους εργαζόμενους εξιλαστήρια θύματα για να φορτώσει την ευθύνη και θα βρίσκει ευκαιρία να εντατικοποιήσει και άλλο την εργασία μας. Ο μόνος τρόπος είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε για τα κοινά μας συμφέροντα, αλληλέγγυα, αποφασιστικά και ισότιμα.

Στις υπόλοιπες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τι κατάσταση επικρατεί;

Στις υπόλοιπες εταιρίες του χώρου των τηλεπικοινωνιών οι συνθήκες εργασίας είναι ακόμη χειρότερες για τους εργαζόμενους.

Ενώ οι εταιρίες είναι ιδιαίτερα επικερδείς (π.χ η Vodafone είχε κέρδη προ φόρων για την περίοδο 2015-16 235 εκατομμύρια ευρώ) επικαλούνται την οικονομική κρίση για να μειώσουν το προσωπικό τους, μέσω απολύσεων, εθελουσίων αποχωρήσεων, πρόσληψης επινοικιαζόμενων με πολύ χαμηλότερες αποδοχές. Εντατικοποιούν τις συνθήκες εργασίας αυξάνοντας την πίεση, τους στόχους, την καταγραφή και παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας στον χώρο εργασίας.

Το μοντέλο αυτό είναι το «πετυχημένο» ανταγωνιστικό μοντέλο που θέλει να μιμηθεί και η Cyta Hellas για να γίνει κερδοφόρα.

Απέναντι σε αυτή την κερδοφορία των επιχειρηματιών θα πρέπει να ορθώσουμε ένα συνεργατικό τείχος για να παλέψουμε για τα συμφέροντα και την ευημερία των εργαζομένων.

Σε αυτό το στόχο κινείται και ο συντονισμός μεταξύ των 6 επιχειρησιακών σωματείων (Vodafone, Wind, ΣΜΤ, Nokia, Πλαίσιο, Cyta Hellas) που έχει προκύψει τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σωματεία στην άσκηση της συνδικαλιστικής τους δράσης και την διαφύλαξης των δικαιωμάτων των εργαζομένων πρέπει ο συντονισμός αυτός να αρχίσει να λειτουργεί μεθοδικά, συστηματικά, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες κοινής δράσης και αγώνων με σχέδιο και προοπτική για τη νίκη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα