Στο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Νεολαίας Ξεκίνημα την οποία θα μοιράσει στις σημερινές κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων:

  • Αθήνα: 13:00, Προπύλαια
  • Θεσσαλονίκη: 13:00, Άγαλμα Βενιζέλου
  • Βόλος: 12:00, Θόλος
  • Λάρισα: 14:00, πλατεία Ταχυδρομείου


Οι τελευταίοι μήνες ήταν μια περίοδος που «γέμισαν» από διαδηλώσεις πολλές πόλεις και γειτονιές. Διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ και ιδιαίτερα ενάντια στην τοποθέτηση αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, διαδηλώσεις ενάντια στον αυταρχισμό, την καταστολή, τις εκδικητικές πρακτικές της κυβέρνησης, την τεράστια αυθαιρεσία και την βία της αστυνομίας.

Στην Αθήνα τις τελευταίες βδομάδες το φοιτητικό κίνημα «έκανε κοιλιά». Όμως μετά τη μεγαλειώδη πορεία με περισσότερα από 10.000 άτομα στη Νέα Σμύρνη ακολούθησαν πορείες σε δεκάδες γειτονιές. Πορείες χιλίων και σε μερικές περιπτώσεις δυο χιλιάδων ατόμων – κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία πολλά χρόνια να συμβαίνει, πόσο μάλλον ταυτόχρονα. Στη Θεσσαλονίκη η 2η εισβολή της Αστυνομίας στο ΑΠΘ έβγαλε 10.000 κόσμο στο δρόμο, ενώ πολλοί χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα από τα μπαλκόνια τους όταν περνούσε από το δρόμο τους η πορεία.

Το κίνημα δίνει και πάλι δυνατά το παρόν και η κυβέρνηση αρχίζει να βρίσκει πολύ υπολογίσιμες αντιστάσεις στα σχέδιά της. 

Καταφέραμε και σπάσαμε στην πράξη την απαγόρευση των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων – τους τελευταίους μήνες δεν έχουν τολμήσει να πάρουν σχετική απόφαση χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την πανδημία. 

Καταφέραμε να δώσουμε ηχηρή απάντηση στην αστυνομική αυθαιρεσία και βία. Η κυβέρνηση για να «κατευνάσει τα πνεύματα» αναγκάστηκε να μειώσει δραστικά τους ελέγχους στις πλατείες και τους δρόμους των μεγάλων πόλεων και να σταματήσει προσωρινά τις επιθέσεις ενάντια στις πορείες. Παράλληλα παρουσίασε μια σειρά μέτρα με βάση τα οποία η αστυνομία δήθεν θα ελέγχεται. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η δημοσίευση της προόδου των ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που έχουν καταγγελθεί, η τοποθέτηση καμερών πάνω στους αστυνομικούς κ.α. Αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να μειώσουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στο ελάχιστο. Δεν το έχουν κάνει σε χώρες που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια όπως π.χ. οι ΗΠΑ. Γιατί η αστυνομική αυθαιρεσία και βία έχει την κάλυψη της κυβέρνησης, ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση, ενίοτε δε αποτελεί και συγκεκριμένη οδηγία της κυβέρνησης. 

***

Όσον αφορά στο νόμο έκτρωμα για τα ΑΕΙ, μπορεί να έχει ήδη ψηφιστεί στην βουλή αλλά η εκπαιδευτική κοινότητα και μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το έχουν απορρίψει.

Ο νέος νόμος βάζει την αστυνομία στα πανεπιστήμια (που δεν έβαλε ούτε η Χούντα). Η αστυνομία δεν μπαίνει για να χτυπήσει το έγκλημα, το οποίο υπάρχει σε πολύ λίγες και συγκεκριμένες σχολές και το μέγεθος του οποίου υπερβάλλουν με την βοήθεια των ΜΜΕ πέρα από κάθε όριο. Μπαίνει στα πανεπιστήμια για να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα. Τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις, τις διαμαρτυρίες κοκ. Είδαμε να χτυπάνε συνέλευση στην ΑΣΟΕΕ, να σπάνε την κατάληψη στο ΑΠΘ και να απαγορεύουν συνελεύσεις φοιτητών αλλά και καθηγητών στο ΑΠΘ. Και αυτή τη δουλειά θα συνεχίσει να κάνει η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια αν την αφήσουμε. Δεν θα την αφήσουμε όμως!

Με το νόμο Κεραμέως μειώνεται επίσης ο αριθμός των φοιτητών στα πανεπιστήμια, μπαίνει χρονικό όριο σπουδών μετά από το οποίο οι φοιτητές διαγράφονται (πράγμα που κάνει τις σπουδές π.χ. για εργαζόμενους φοιτητές πολύ δύσκολη υπόθεση), επιτρέπεται η ύπαρξη καμερών παρακολούθησης όσων κινούνται στις σχολές, ιδρύονται πειθαρχικά για φοιτητές και στοχοποιείται η κινηματική δράση, ενώ δίνεται ακόμα και η δυνατότητα παρακολούθησης των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών μέσα στις σχολές!

Οι φοιτητές θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και ένα ανοιχτό και ελεύθερο πανεπιστήμιο. 

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την μεριά της κυβέρνησης, με ένα ατέρμονο λοκντάουν, κατά τη διάρκεια του οποίου τα κρούσματα αυξάνονταν καθημερινά – χωρίς μαζικές προσλήψεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, χωρίς άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, χωρίς πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς δραστική ενίσχυση των ΜΜΜ που είναι υγειονομικές βόμβες, χωρίς ελέγχους και επιβολή σοβαρών μέτρων στους μεγάλους εργασιακούς χώρους έχουν εξοργίσει την κοινωνία. Παράλληλα όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και το λοκ ντάουν για να περάσει μια σειρά εξαιρετικά σκληρά μέτρα όχι μόνο στο τομέα της παιδείας, αλλά και στον τομέα της εργασίας, του περιβάλλοντος, της τέχνης κλπ. 

Δεν μας τρομοκρατούν!

Οι φοιτητές και συνολικά οι νέοι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Με συνελεύσεις ανά σχολή και συντονισμό μεταξύ των σχολών για τη συνέχιση των βδομαδιάτικων διαδηλώσεων αλλά και την λήψη αποφάσεων για τις δράσεις που πρέπει να οργανωθούν πανελλαδικά όταν μέσα στον Απρίλη η κυβέρνηση θελήσει να τοποθετήσει σώματα αστυνομίας μέσα στις σχολές εφαρμόζοντας τον νέο νόμο.   

Αυτός ο αγώνας είναι σημαντικό να στηριχτεί με κήρυξη απεργιών και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις από τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές και τους δασκάλους αλλά και από οποιονδήποτε άλλο κλάδο εργαζομένων μπορεί να πάρει σχετική απόφαση στα συνδικαλιστικά του όργανα – από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τα πανεπιστήμια. Δεν αφορά μόνο την παιδεία. Η εξάπλωση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού αφορά όλη την κοινωνία και πρέπει να γίνει μάχη όλης της κοινωνίας.

7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,078ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής