Σεισμός στο Αιγαίο: η αλληλεγγύη πιο δυνατή από τα συμφέροντα των κυβερνήσεων! 

Σχόλιο του «Ξ»

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στο Αιγαίο, άφησε πίσω του νεκρούς τόσο στη Σάμο όσο και στη Σμύρνη, καθώς και εκατοντάδες τραυματίες αλλά και κατεστραμμένα κτήρια, με τη Σμύρνη να έχει πολύ μεγαλύτερες απώλειες και καταστροφές. Στη Σάμο, δύο παιδιά σκοτώθηκαν όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε, τουλάχιστον άλλοι δέκα τραυματίστηκαν, υπήρξαν ζημιές σε αρκετά κτήρια, ενώ σημειώθηκαν και τρία μικρά τσουνάμι. Στη Σμύρνη, οι νεκροί είναι τουλάχιστον εικοσιπέντε και δυστυχώς φαίνεται πως θα αυξηθούν, οι τραυματίες πάνω από οχτακόσιοι, ενώ έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον είκοσι πολυκατοικίες και οι επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων συνεχίζονται. 

Δύο λαοί, ένας κοινός πόνος 

Ο σεισμός σημειώθηκε σε μία περίοδο έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που είναι περισσότερο οξυμένες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, με τις κοινωνίες των δύο χωρών να παρακολουθούν με ανησυχία και ανασφάλεια για το πού θα οδηγήσει αυτή η όξυνση. Σήμερα, οι ανθρώπινες απώλειες, οι τραυματισμοί και οι καταστροφές, αναδεικνύουν με τον πιο σκληρό αλλά και καθαρό τρόπο πως οι φυσικές καταστροφές και οι συνέπειές τους δεν υπολογίζουν σύνορα και κράτη και είναι εξίσου οδυνηρές και στις δύο χώρες. Οι κάτοικοι των δύο περιοχών μοιράζονται το ίδιο πένθος και την ίδια αγωνία, ανεξάρτητα από το ποια γλώσσα μιλάνε ή σε ποια θρησκεία πιστεύουν ή δεν πιστεύουν. Την ίδια ώρα, ο φονικός σεισμός της Παρασκευής, ανέδειξε τα συναισθήματα αλληλεγγύης που μοιράζονται εδώ και χρόνια οι δύο λαοί, που αν και κατά καιρούς «πνίγονται» από τα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια των κυβερνήσεων, καταφέρνουν να βγουν στην επιφάνεια σε δύσκολες περιόδους. 

Παράλληλα, οι συνέπειες του σεισμού για άλλη μία φορά έδειξαν πως οι πιο ευάλωτοι στην καταστροφή είναι αυτοί που ζουν στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, στις περιοχές με τα πιο ακατάλληλα κτήρια, οι άνθρωποι των φτωχών και εργατικών στρωμάτων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις κακές κτηριακές υποδομές αλλά και την πλήρη έλλειψη ουσιαστικής εκπαίδευσης για το τι πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το παράδειγμα των δύο ανήλικων μαθητών στη Σάμο που καταπλακώθηκαν από τοίχο κτηρίου που κατέρρευσε καθώς περπατούσαν σε ένα μικρό στενάκι αλλά και τα βίντεο με κόσμο που έτρεχε για να βγει έξω από τα σπίτια κατά τη διάρκεια του σεισμού στη Σμύρνη, αποδεικνύουν πως ενώ ζούμε σε σεισμογενείς περιοχές, δεν έχει ληφθεί η απαραίτητη πρόνοια ώστε ο κόσμος να είναι εκπαιδευμένος και να ξέρει πως να αντιδράσει σε τέτοιες καταστάσεις. 

Έτσι, στις τραγικές ώρες που περνούν οι κάτοικοι της Σμύρνης και της Σάμου, έγινε προφανές πως οι δύο λαοί, όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά πληρώνουν από κοινού τις πολιτικές των κυβερνήσεών τους, τόσο στο εσωτερικό των χωρών, όσο και στα στρατιωτικά και διπλωματικά παιχνίδια επιβολής στην περιοχή. 

Εξορύξεις: επικίνδυνες, σεισμογενείς, ανεπιθύμητες! 

Εξάλλου, οι οξυμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα έχουν σαν αφορμή το «μοίρασμα της πίτας» για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Όφελος και κέρδη βέβαια που δε θα καταλήξουν στους εργαζόμενους της Τουρκίας, της Ελλάδας ή της Κύπρου, αλλά στις τσέπες των πλούσιων επενδυτών και των πολυεθνικών ενέργειας που θα κερδίσουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. 

Σήμερα και μετά από το σεισμό, τίθεται ξανά το ζήτημα σε σχέση με την ασφάλεια των εξορύξεων: είναι καθαρό ότι σε περίπτωση σεισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όταν αυτές θα έχουν ξεκινήσει, το ενδεχόμενο ατυχήματος στις πλατφόρμες άντλησης είναι μεγάλο. Και ένα τέτοιο ατύχημα σε υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις εξόρυξης θα είναι καταστροφικό για το θαλάσσιο περιβάλλον, αφού θα απελευθερώσει στη θάλασσα τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, το οποίο αποτελείται από μεθάνιο σε ποσοστό μέχρι και 90%. Για να μην μιλήσουμε για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, την υποτίθεται «βαριά βιομηχανία» της περιοχής… 

Επιπλέον, επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως οι ίδιες οι εξορύξεις προκαλούν σεισμούς, κάτι που σημαίνει πως αν προχωρήσουν, ενδέχεται να αυξηθεί η συχνότητα των σεισμών, με ό,τι συνέπειες ακολουθούν. 

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία πως οι εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα προκαλέσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σοβαρά προβλήματα στις κοινωνίες των εμπλεκόμενων χωρών, χωρίς να φέρνουν αντίστοιχα οφέλη για αυτές. Για αυτές τις εξορύξεις καλούμαστε να πολεμήσουμε μεταξύ μας οι λαοί! 

Έτσι, σήμερα, μέσα από την οδύνη που προκάλεσαν οι συνέπειες του σεισμού, είναι ευκαιρία να αναδείξουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στους Τούρκους και τους Έλληνες εργαζόμενους, τα κοινά προβλήματα και τους κοινούς αγώνες ενάντια σε όσα μας χωρίζουν, ενάντια στους κοινούς εκμεταλλευτές μας και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα