Πρόγευση του εργασιακού νομοσχεδίου φέρνει η Vodafone και η Ελληνική Δικαιοσύνη

Πριν από δύο χρόνια η εταιρεία Vodafone μοίρασε ατομικές συμβάσεις 9ωρης απασχόλησης στους εργαζομένους της καταργώντας από μόνη της το 8ωρο. Οι ατομικές συμβάσεις αν και οικειοθελείς επιβλήθηκαν με έμμεσες και άμεσες απειλές από τα στελέχη της διοίκησης στην συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού.
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone κατέφυγε στα Δικαστήρια κάνοντας αγωγή προς την εταιρεία. Το Πρωτοδικείο Αθηνών αρνήθηκε να μπει στην ουσία της υπόθεσης και απέρριψε την αγωγή δείχνοντας ακόμη μία φορά ότι η αστική δικαιοσύνη νομιμοποιεί την κοινωνική ανισότητα υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ.

Εκδόθηκε η πρωτόδικη δικαστική απόφαση για το 9ωρο στη Vodafone

Αναρμόδιο το Σωματείο Εργαζομένων να προσφύγει, κατά τους δικαστές (!)

Συνάδελφοι,

Το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή του Σωματείου μας ενάντια στην απόφαση της διοίκησης της Vodafone να καταργήσει το 8ωρο και να το κάνει 9ωρο.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να δει την ουσία της υπόθεσης -που είναι η αύξηση των ωρών εργασίας- και χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την απόρριψη της αγωγής τη μη νομιμοποίηση του Σωματείου να διεκδικεί δικαστικά κάτι που δεν προβλέπεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Στο χώρο μας η τελευταία ΕΣΣΕ έληξε το 2014 και από τότε δεν ανανεώθηκε με ευθύνη της εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι «το Σωματείο δεν νομιμοποιείται ενεργητικά προς άσκηση των αναφερόμενων στην ένδικη αγωγή των δικαιωμάτων των μελών του, εφόσον αυτά δεν απορρέουν από συλλογική σύμβαση εργασίας ή από άλλες διατάξεις που εξομοιώνονται με διατάξεις συλλογικής σύμβασης εργασίας, όπως οι διαιτητικές αποφάσεις, αλλά από τις ατομικές συμβάσεις».

Επί τοις ουσίας η «δικαιοσύνη» εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του μεγαλοεργοδότη Vodafone απορρίπτοντας την αγωγή τελείως προσχηματικά και υποκριτικά, αναφερόμενη όχι σε επιχειρήματα ουσίας, αλλά εφευρίσκοντας δικαιολογίες για να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης. Έτσι στο πλέον αντιπροσωπευτικό συλλογικό όργανο των εργαζομένων, του αφαιρείται το δικαίωμα της συζήτησης για το 8ωρο με τελείως αστήρικτη και  έωλη επιχειρηματολογία.

Μέχρι πρότινος στην εταιρεία δουλεύαμε 8 ώρες μέσα στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και ένα μισάωρο διάλειμμα. Από την 1/11/2018 η εταιρεία επέβαλλε -κατόπιν υπογραφής ατομικών συμβάσεων στους εργαζόμενους- ωράριο 9 π.μ. με 6 μ.μ., δηλαδή 9 ώρες δουλειάς μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται διάλειμμα μιας ώρας. Αυτό ισχύει για όλους τους εργαζόμενους -που αποδέχθηκαν να υπογράψουν ατομική σύμβαση- εκτός από τους συναδέλφους που απασχολούνται στα τηλεφωνικά κέντρα της εξυπηρέτησης πελατών και όπου αλλού η εργασία είναι οργανωμένη σε βάρδιες.

Μετά την λήξη της τελευταίας συλλογικής σύμβασης (ΕΣΣΕ) το 2014, και τη μη ανανέωση της με ευθύνη της διοίκησης, το δικαστήριο στηριζόμενο σε αυτό, απορρίπτει το αίτημα του Σωματείου προδικάζοντας ουσιαστικά την τύχη που θα έχει κάθε μελλοντική δικαστική απόπειρα δικαίωσης για οποιοδήποτε αίτημα των εργαζομένων.

Το δικαστήριο επικαλείται μάλιστα την ύπαρξη ατομικών συμβάσεων εργασίας που αποδέχονται το νέο  ωράριο και αγνοώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις.

Και όλα αυτά πριν εφαρμοστούν τα σχέδια Χατζηδάκη με τον νέο νόμο για τα εργασιακά που προβλέπει «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και στην πράξη διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το 8ωρο.

Να αναφέρουμε ότι στο επερχόμενο αντεργατικό νομοσχέδιο υπάρχει σχετική πρόβλεψη, η οποία αναφέρει πως «το διάλειμμα δεν είναι χρόνος εργασίας», δηλαδή στην ουσία έχουμε μία κατά παραγγελία της Vodafone (αλλά και άλλων εργοδοτών) νομοθετική ρύθμιση που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας.

Προφανώς η Vodafone ενθαρρυμένη από το νέο νομικό καθεστώς και την φιλοεργοδοτική πολιτική της κυβέρνησης και σε καθεστώς μαζικής τηλεργασίας, θα προχωρήσει και σε περαιτέρω χτυπήματα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον χώρο μας (μετά τις μαζικές απολύσεις με όλους τους τρόπους, την επέκταση ωραρίου, την εντατικοποίηση, την «εργολαβοποίηση», κ.λπ.).

Εδώ να δώσουμε για άλλη μια φορά, τα συναδελφικά μας συγχαρητήρια σε όσους συναδέλφους δεν έχουν δεχτεί να υπογράψουν την ατομική σύμβαση 9ωρης εργασίας και σε όσους στήριξαν και οικονομικά τις κινήσεις του Σωματείου.

Συνάδελφοι,

Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρες.

Είτε αποδεχόμαστε ατομικά να δουλεύουμε όσες ώρες θέλει η εταιρεία και η εκάστοτε εταιρεία, χωρίς να σηκώσουμε κεφάλι περιμένοντας να έρθει η σειρά μας στην απόλυση, είτε αγωνιζόμαστε συλλογικά να ανατρέψουμε αυτή την προοπτική.

Εμείς προτείνουμε να μη δεχτούμε μια ζωή όπου θα ξεχάσουμε τι σημαίνει ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος, ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά, την οικογένεια κ.τ.λ.

Η δική μας «ετυμηγορία» να είναι ο ενωτικός μαζικός αγώνας για να διατηρήσουμε όσα διεκδικήσαμε 135 χρόνια πριν!

  • Καμία ατομική σύμβαση να μη γίνει αποδεκτή
  • Καμία αλλαγή ωραρίου και εφαρμογή «ευέλικτων» διευθετήσεων.
  • Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το διάλειμμα να θεωρείται ως εργάσιμος χρόνος εντός του 8ώρου για όλους, χωρίς καμία μείωσή του.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα