Ο Υμηττός σε θανάσιμο κίνδυνο – προκήρυξη του «Ξ»

Διαβάστε παρακάτω προκήρυξη που μοιράζει αυτό το διάστημα η τοπική οργάνωση του «Ξ» Ζωγράφου για το θέμα του Υμηττού

 

Στις 22 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα 187/2011 (ΠΔ 187/2011) για την προστασία του Υμηττού! Παρότι το συγκεκριμένο ΠΔ είχε αδυναμίες, παρείχε σημαντική προστασία στο βουνό. Συγκεκριμένα, ο Υμηττός χωριζόταν σε 5 ζώνες προστασίας, με το μεγαλύτερο μέρος του (88,5%) να ανήκει στην Α ζώνη προστασίας, στην οποία δεν επιτρεπόταν καμία δόμηση και γενικά καμία παρέμβαση. Επιπλέον το ΠΔ 187/2011 οριοθετούσε και θεσμοθετούσε το χώρο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί Ιλισίων (στη Δ Ζώνη προστασίας), που αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Ποιοι επιδιώκουν να τσιμεντοποιήσουν τον Υμηττό

Η ακύρωση του ΠΔ 187/2011 ήρθε μετά από προσφυγές που έκαναν 6 Δήμοι στο ΣτΕ (Κρωπίας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Παπάγου – Χολαργού, Ηλιούπολης, Παιανίας – Γλυκών Νερών και Γλυφάδας).

Οι παραπάνω Δήμοι, προσέφυγαν στο ΣΤΕ με πρόσχημα το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα δε συνοδευόταν από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι που είναι υποχρεωτικό με βάση την κοινοτική Οδηγία 2001/42/ΕΚ. Ωστόσο οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους οι παραπάνω Δήμοι επιδίωξαν την ανατροπή του νομικού καθεστώτος προστασίας του Υμηττού, δεν είναι… περιβαλλοντικοί.

Χιλιάδες (κυριολεκτικά) αυθαίρετα που χτίστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες (πριν το ΠΔ) με ψεύτικες άδειες αναψυκτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ (κυρίως από την πλευρά της Βάρης και του Κορωπίου περιμένουν την ευκαιρία να νομιμοποιηθούν).

Την ίδια στιγμή οικοδομικοί συνεταιρισμοί, ιδιώτες και η Εκκλησία διεκδικούν περίπου 28.000 στρ. του Υμηττού. Π.χ. η οικογένεια Νάστου διεκδικεί 12.500στρ. στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη και τον Άλιμο, ενώ η Εκκλησία διεκδικεί 14.000 στρ. ανασύροντας «τίτλους ιδιοκτησίας» από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας!

Επιπλέον μια σειρά Δήμοι παλεύουν για να επεκτείνουν τα νεκροταφεία προς το βουνό, με πρωτοστάτη τον Δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλο, ο οποίος είχε μάλιστα χαρακτηρίσει το ΠΔ για την προστασία του Υμηττού «ακραίο»!

Η λίστα όμως δεν τελειώνει εδώ…

Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στα μεγάλα συμφέροντα

Η κυβέρνηση γνώριζε ότι το καθεστώς προστασίας του Υμηττού κινδυνεύει ήδη από το 2015, όταν εκλέχτηκε.

Επίσης η κυβέρνηση εδώ και περίπου 2 χρόνια γνώριζε ότι το ΣτΕ είχε ζητήσει γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το συγκεκριμένο θέμα και ότι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οδηγούσε στην κατάργηση του ΠΔ για τον Υμηττό.

Και τι έκανε;

Δεν «θωράκισε» το ΠΔ 187/2011 «κλείνοντας τις τρύπες»* που επέτρεπαν στον κάθε επίδοξο καταπατητή να προσφύγει στο ΣτΕ.

Δεν ετοίμασε νέο ΠΔ για να το ψηφίσει αμέσως μόλις το ΣτΕ ακύρωνε το παλιό.

Έκατσε άπραγη και άφησε απλά το καθεστώς προστασίας του Υμηττού να καταρρεύσει.

Δεν ήταν τυχαίο…

Τον περασμένο Μάρτη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το γήπεδο του ΠΑΟ θα μεταφερθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί. Διάφοροι αθλητικογράφοι τότε είχαν επισημάνει ότι αυτό δεν είναι εφικτό γιατί το ΠΔ για την προστασία του Υμηττού απαγόρευε τη δημιουργία μεγάλων γηπέδων, μαγαζιών και εμπορικών κέντρων (που πάνε «πακέτο» με τα γήπεδα) στην έκταση που είχε οριοθετηθεί για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί. Με το ΠΔ όμως να έχει πλέον ακυρωθεί, δεν υπάρχουν πια και νομικά εμπόδια τσιμεντοποίηση ενός μεγάλου κομματιού του μητροπολιτικού πάρκου…

Αγώνας για την προστασία του Υμηττού και του μητροπολιτικού πάρκου Γουδί-Ιλισίων

Το «Ξεκίνημα», όπως και κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούσαμε εδώ και περίπου 2 χρόνια ότι ο Υμηττός θα βρεθεί χωρίς καθεστώς προστασίας, έρμαιο στης ορέξεις των μεγαλοεργολάβων.

Το βουνό έχει ήδη υποστεί τα τελευταία χρόνια ανυπολόγιστες βλάβες από τους εμπρησμούς που εξαφάνισαν τεράστιες δασικές εκτάσεις. Αν τα σχέδια των μεγαλοεργολάβων, μεγαλοεπιχειρηματιών και λοιπών επίδοξων καταπατητών ευοδωθούν, σε λίγα χρόνια δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στον Υμηττό.

Παλεύουμε για:

  • Να εκδοθεί άμεσα νέο ΠΔ για την προστασία του Υμηττού που να τον θωρακίζει απέναντι στους κάθε είδους καταπατητές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το νέο ΠΔ οφείλει να είναι αυστηρότερο από το προηγούμενο επεκτείνοντας την Α’ Ζώνη «απόλυτης προστασίας», μην επιτρέποντας την λειτουργία νέων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και βοηθητικών αθλητικών εγκαταστάσεων στη Β’ Ζώνη, επιβάλλοντας την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων κ.α.
  • Να δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί – Ιλισίων που προβλεπόταν στο ΠΔ 178/2011, αλλά δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα πράξη, και να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι ασύμβατες λειτουργίες από το χώρο όπως π.χ. τα γραφεία της ΕΠΟ, το πρώην ολυμπιακό γήπεδο μπάτμιντον, οι παράνομοι δρόμοι κ.α.
  • Να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα στον Υμηττό
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το δασαρχείο – «φάντασμα» Υμηττού που ψηφίστηκε το 2010 (ΦΕΚ 228Α/27.12.2010) αλλά η απόφαση έμεινε στα χαρτιά.
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια για την πυροσβεστική και την δασική υπηρεσία, να γίνουν προσλήψεις αντίστοιχες με τις πραγματικές ανάγκες καθώς και να ενισχυθούν με περισσότερα μέσα οι (πραγματικά) εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Υμηττό

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα