Μεξικό: Άρωμα εξέγερσης

Του Πέτρου Τζομάκα

Άρωμα από τις εξεγέρσεις του Σεπτέμβρη του 1968 έχει κατακλύσει την επικράτεια του Μεξικού. Τότε, ο πρόεδρος Gustavo Diaz Ordaz εν όψει των ολυμπιακών αγώνων που φιλοξενούνταν στη Πόλη του Μεξικού διέταξε το στρατό να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα που ακολουθούσε τα χνάρια του Γαλλικού Μάη. Η καταστολή κορυφώθηκε στις 2 Οκτώβρη όταν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίων των διαδηλωτών στη Πλατεία των Τριών Πολιτισμών δολοφονώντας πάνω από 300 άτομα, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και περαστικούς.

Σήμερα το γενικευμένο μαζικό κίνημα που έχει φουντώσει στο Μεξικό με αφορμή την απροκάλυπτη νοθεία των εθνικών εκλογών της 2ας Ιουλίου από το συντηρητικό Κόμμα Εθνικής Δράσης (Ρartido Αccion Νational) δεν φαίνεται όπως τότε να μπορεί να σβήσει με αίμα. H εξέγερση των δασκάλων στη περιοχή της Οαχάκα ήδη μετρά νεκρούς αλλά δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχώρηση από τους χιλιάδες απεργούς δασκάλους, νοσοκομειακούς, μεταλλωρύχους και άλλους εργαζόμενους.

Το γενικευμένο κλίμα αγανάκτησης που έχει συσσωρευτεί εναντίον της κυβέρνησης για την εφαρμογή άγριας λιτότητας, περικοπών στις ήδη λειψές κοινωνικές δαπάνες, τον παρεμβατισμό των ΗΠΑ στη πολιτική της χώρας αρχικά βρήκε έκφραση στο πρόσωπο του Andrιs Manuel Lopez Obrador ή αλλιώς AMLO, του πρώην Δημάρχου της Πόλης του Μεξικού και αρχηγού του Δημοκρατικού «Επαναστατικού» Κόμματος (PRD) και του αριστερό εκλογικού σχήματος «Συμμαχία για το Καλό Όλων».

Μπροστά στην απειλή της ανατροπής ο απερχόμενος πρόεδρος Vicente Fox και ο υποψήφιος του δεξιού κόμματος Felipe Calderon οργάνωσαν μια μνημειώδη νοθεία στις εκλογές, για να κερδίσουν ένα τελικό προβάδισμα της τάξης του 0,58%. Η άμεση αντίδραση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ήταν η προσφυγή στο εκλογοδικείο του Μεξικό και η οργάνωση μαζικών συλλαλητηρίων-διαμαρτυριών και καταλήψεων των κεντρικών δρόμων που οδηγούν στην Πλατεία Zocalo (την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας). Οι καταυλισμοί των διαδηλωτών μέχρι στιγμής ξεπερνούν σε έκταση τα 12 χλμ. Κάτω από αυτή την πίεση το εκλογοδικείο της χώρας, το TEPJP, αναγκάστηκε να προβεί σε μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Όμως παρά τις διαμαρτυρίες αλλά και την έκφραση ανησυχίας ορισμένων διορατικών αστών της διεθνούς οικονομικής σκηνής, η μεξικανική αστική τάξη επέλεξε αυτό τον δρόμο φοβούμενη το πρόσφορο έδαφος που ενδεχομένως θα βρουν οι διεκδικήσεις και τα πάγια αιτήματα εργατών, αγροτών και νεολαίας.

Στις ανάγκες αυτές ποντάρει άλλωστε ο AMLO τόσο για τα εκλογικά του ποσοστά όσο και για την επιβεβαίωσή τους. Στη βάση της μαζικής αγανάκτησης δήλωσε ότι περνά σε «αγώνα διαρκείας» για να επιφέρει «τις αλλαγές που απαιτεί η χώρα με τη βοήθεια της λαϊκής εξουσίας». Μίλησε ακόμα και για το ενδεχόμενο σχηματισμού «αντιστασιακής κυβέρνησης» που θα συντονίσει ένα κίνημα μαζικής πολιτικής ανυπακοής, και κάλεσε πανμεξικανικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα εθνικής εορτής του Μεξικού.

Δεν αρκούν όμως τα συλλαλητήρια. Η μαζικότητα και η αποτελεσματικότητα των κινητοποιήσεων πρέπει να στηριχθεί με δημοκρατικά εκλεγμένες και ελεγχόμενες από τη βάση επιτροπές εργαζομένων, αγροτών και νεολαίων και ο εμπλουτισμός τους με μαζικές απεργίες διαρκείας. Όμως τη στιγμή που μεγάλη μερίδα κόσμου υιοθετεί το σύνθημα «λύση ή επανάσταση» ο ΑMLO δηλώνει πως επιθυμεί την συνεργασία με το κεφάλαιο και πως θα στραφεί μόνο κατά των διεφθαρμένων, παρά τις συχνές λαϊκίστικες κορόνες ενάντια στην πλουτοκρατία.

Μόνο με ένα αληθινό σοσιαλιστικό κόμμα, με επαναστατικό, διεθνιστικό πρόγραμμα, που να εντάσσει τα ζητήματα του Μεξικού στο πάγιο αίτημα μιας Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας της Λατινικής Αμερικής, με ξεκάθαρες αντι-νεοφιλελεύθερες θέσεις μπορεί να δοθεί η παραπάνω λύση. Ο AMLO και το PRD, μέλος της σοσια-ληστικής διεθνούς που προεδρεύει ο δικός μας Γιωργάκης (όπως άλλωστε και το «Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα- PRI» που κυβέρνησε το Μεξικό για 70 και πλέον συναπτά έτη), απέχουν έτη φωτός από αυτή.

Μερικοί αριθμοί για τη νοθεία

Σε 3,500 τμήματα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν 119,000 ψήφοι. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κατά 58,000 ψήφους υπεράριθμο. Σε άλλα 4,000 τμήματα 61,000 ψήφοι δεν αντιστοιχούν στο σύνολο των καταγεγραμμένων. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από την μερική επανεξέταση του TEPJP. Οριστική απόφαση αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβρη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα