Με πρώην χρήστες ναρκωτικών συναντήθηκε ο «ευαίσθητος» Κ. Μητσοτάκης. Τι υποκρισία!

Σχόλιο από το «Ξ»

 

Το βράδυ των Χριστουγέννων μας ενημέρωσε ότι πέρασε με ανθρώπους που έχουν απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Με τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα καλά του λόγια, εμφανίστηκε «ευαισθητοποιημένος» για τα προβλήματα των χρηστών και διατεθειμένος να βοηθήσει στην λύση τους.

Έργα και ημέρες

Γνωρίζουμε βέβαια ότι όλοι οι πολιτικοί της αστικής τάξης, όταν ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την εξουσία, ψάχνουν τρόπους να εμφανιστούν φιλικοί προς διάφορες περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, για να κερδίζουν ψήφους από αυτές αλλά και γενικά να εμφανίσουν ένα εγκάρδιο πρόσωπο προς την κοινωνία.

Εδώ όμως ο Μητσοτάκης ξεπέρασε τα όρια. Νομίζει ότι είμαστε μια κοινωνία – χρυσόψαρο που δεν θυμόμαστε πως έχει αντιμετωπίσει η ΝΔ ως κυβέρνηση τους εξαρτημένους συμπολίτες μας.

Τι να πρωτοθυμηθούμε για όσα έγιναν επί κυβερνήσεων ΝΔ;

7 Μάρτη 2013: επιχείρηση «Θέτις» όπου, με βάση εμπιστευτικό έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, είχε αντικείμενο την «περισυλλογή τοξικοεξαρτημένων ατόμων που κινούνται στο κέντρο της πόλης και τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα με σκοπό την απογραφή τους».

Έγινε λοιπόν από την αστυνομία αναγκαστική προσαγωγή, κράτηση, εξέταση και καταγραφή ατόμων που δεν είχαν κάποια παραβατική συμπεριφορά, με μόνη αιτία ότι είναι χρήστες! Πρακτική που παραπέμπει στον τρόπο που οι ναζί συγκέντρωναν, εξέταζαν και κατέγραφαν τους Εβραίους. Ευτυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εξαρτημένοι δεν οδηγήθηκαν σε θαλάμους αερίων, παρά αφέθηκαν να γυρίσουν από την Αμυγδαλέζα με τα πόδια!

Απρίλης 2014: Προσπάθεια του τότε υπουργού Υγείας (και σήμερα αντιπροέδρου της ΝΔ) Άδωνη Γεωργιάδη, στα πλαίσια της υποτιθέμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», να κλείσει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας («Δαφνί») στο οποίο ανήκει η δομή «18 Άνω». Το 18 Άνω αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα στο χώρο της απεξάρτησης και της επανένταξης. Λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων αλλά και της έλλειψης ενός εναλλακτικού σχεδίου το κλείσιμο του ΨΝΑ δεν εφαρμόστηκε.

Τόση μεγάλη ευαισθησία είχε η ΝΔ για τους περίπου 600 θεραπευόμενους που θα έμεναν χωρίς στέγη!

Προϋπολογισμός 2013: Τεράστιες περικοπές σε όλη την υγεία και την ψυχική υγεία, που για τις δομές απεξάρτησης έφτασαν μέχρι και το 50% του προϋπολογισμού τους!

Αυτό αφορούσε τα κονδύλια του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ, του 18 Άνω και των Κέντρων Πρόληψης όλης της χώρας. Ο Κ. Μητσοτάκης, που ήταν υπουργός της κυβέρνησης τότε, μάλλον δεν άκουσε για αυτή την μαζική περικοπή στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης.

Ποιόν κοροϊδεύουν;

Πέραν όμως του παρελθόντος της ΝΔ, στο Δελτίο Τύπου τίθενται και δύο ζητήματα που αφορούν την απεξάρτηση και την επανένταξη, τα οποία δεν γίνεται να μην σχολιάσουμε.

Ένας πρώην χρήστης λέει στον Κ. Μητσοτάκη για το πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους που έχουν τελειώσει κάποιο πρόγραμμα να βρουν δουλειά. Η αδυναμία να προχωρήσει η επανένταξη αυτών των ανθρώπων, η οποία σε μεγάλο βαθμό περνάει μέσω της αυτονομίας και της αίσθησης χρησιμότητας που προσφέρει η εργασία είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Όσο οι απεξαρτημένοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά είναι πολύ δύσκολο να ισορροπήσουν προσωπικά και κοινωνικά, και είναι ευάλωτοι στις πιέσεις των κυκλωμάτων που θέλουν να τους σύρουν πίσω στη χρήση.

Σε αυτό ο Μητσοτάκης λέει «θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια». Περιττό να πούμε ότι αν τα ευχολόγια τρωγόντουσαν, θα είμασταν όλοι χορτάτοι.

Αλλά ας αναρωτηθούμε, πως θα ενισχύσει η ΝΔ την προσπάθεια των τοξικοεξαρτημένων να βρουν δουλειά, όταν το πρόγραμμά της είναι ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει περικοπές, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη της ασυδοσίας των εργοδοτών και τόσα άλλα;

Με τα μέτρα που θέλει να πάρει η ΝΔ θα είναι πολύ πιο δύσκολο για όλους να βρούμε ή να κρατήσουμε μια δουλειά, πολύ περισσότερο για τα άτομα στην επανένταξη τα οποία κουβαλούν και το κοινωνικό στίγμα της χρήσης.

Ιατρικοποίηση και μείωση της βλάβης

Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται πλαγίως αφορά τα κέντρα εποπτευόμενης χρήσης (ή αλλιώς shooting rooms). Το αναφέρει ένας από τους πρώην χρήστες στον Κ. Μητσοτάκη και αυτός λέει ότι «δεν υπάρχει κανένα σοβαρό αντεπιχείρημα για τη μη λειτουργία τέτοιων χώρων στην Ελλάδα».

Τα κέντρα εποπτευόμενης χρήσης είναι δομές στις οποίες μπορεί ένας χρήστης να πάει για να κάνει χρήση. Στον χώρο υπάρχουν γιατροί και εξειδικευμένο προσωπικό, διατίθενται καθαρές σύριγγες και όλα τα απαραίτητα σύνεργα. Σκοπός των κέντρων αυτών είναι να προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον και να προλαμβάνουν περιπτώσεις θανάτων από υπερβολική δόση.

Φυσικά, δεν μπορεί να είναι κανένας ενάντια σε κάθε μέτρο που μπορεί να προστατεύσει τους χρήστες από τις χειρότερες συνέπειες της χρήσης. Τα κέντρα εποπτευόμενης χρήσης μπορεί να είναι βοηθητικά για χρήστες μεγάλης ηλικίας, ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει πολλές φορές προγράμματα απεξάρτησης και έχουν αποτύχει, ή χρόνιους χρήστες.

Δεν μπορεί να παρουσιάζονται όμως τέτοιες δομές σαν λύση για το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών. Η τάση παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, τάση που υιοθετείται από τις πολυεθνικές των φαρμάκων και τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις, είναι η πολιτική της «μείωσης της βλάβης». Με βάση αυτή την θεώρηση, το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα «ιατρικό» πρόβλημα των χρηστών, και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι όχι να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά να περιορίσουμε τις συνέπειες του. Η «ιατρικοποίηση» λοιπόν ενός βαθιά κοινωνικού προβλήματος οδηγεί σε πολιτικές που μπορεί μεν να μειώνουν την ζημιά, αλλά βοηθούν στην συντήρηση του προβλήματος, αφού δεν επικεντρώνουν τις προσπάθειες στην λύση του.

Για μια κοινωνία χωρίς εξαρτήσεις

Μακριά από τις πολιτικές της καταστολής και της ιατρικοποίησης, εμείς παλεύουμε μαζί με τους χρήστες για μια κοινωνία χωρίς εξαρτήσεις. Παλεύουμε και θα παλέψουμε ενάντια σε κάθε κυβέρνηση που εξαπολύει την αστυνομία ενάντια στους χρήστες, που κάνει περικοπές στις δαπάνες για την πρόληψη, την απεξάρτηση και την επανένταξη. Αντίθετα παλεύουμε για την αύξηση των κονδυλίων στα κέντρα που υπάρχουν και για την δημιουργία νέων σε κάθε γειτονιά! Για λύσεις διεξόδου για τους νέους (κέντρα πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις κα) ώστε να μην πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τις ανάγκες της κοινωνίας ώστε να μην σαπίζουν οι νέοι στην ανεργία. Για πόλεις που δεν είναι αφιλόξενες και δεν δημιουργούν αισθήματα αποξένωσης.

Θεωρούμε το πρόβλημα των ναρκωτικών κοινωνικό πρόβλημα και βλέπουμε την λύση του συνδεδεμένη με τον αγώνα για την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος. Ενός συστήματος τόσο σάπιου που οδηγεί τους ανθρώπους σε αδιέξοδα και στη «φυγή» από την πραγματικότητα, που είναι δομικά διεφθαρμένο, που συντηρεί τα κυκλώματα διακίνησης λόγω της κερδοφορίας τους, αφήνοντας τους υπεύθυνους ατιμώρητους. Και μην ξεχνιόμαστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους βασικούς εκπροσώπους αυτού του συστήματος.

7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,078ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής