Κυκλοφορεί ο 12ος τόμος της Μαρξιστικής Σκέψης

Παραθέτουμε στη συνέχεια το Δελτίο Τύπου των εκδόσεων Τόπος, σχετικά με την έκδοση του 12ου τόμου της Μαρξιστικής Σκέψης. Ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας ότι μπορούν να προμηθεύονται τη Μ.Σ. στην τιμή των 8,5 €, επικοινωνώντας με το «Ξ» είτε τηλεφωνικά είτε με mail μέσω του site μας

 

Δελτίο Τύπου

Ο νέος τόμος 12 της Μαρξιστικής Σκέψης περιλαμβάνει δυο αφιερώματα, το πρώτο στην ιστορία του ΚΚΕ και το δεύτερο στον Κ. Π. Καβάφη. Επιχειρεί έτσι να συνδυάσει την αναφορά στην ιστορία του κομμουνιστικού μας κινήματος με την αναφορά στο έργο ενός κατεξοχήν ιστορικού ποιητή.

Το πρώτο αφιέρωμα εστιάζει στην περίοδο του Μεσοπολέμου και της Αντίστασης, δίνοντας έμφαση στο καίριο όσο και επίκαιρο ζήτημα των συμμαχιών και των Μετώπων. Ο αναγνώστης θα βρει άρθρα των Θανάση Καμπαγιάννη (η Αριστερά απέναντι στη Μικρασιατική Καταστροφή) Κώστα Παλούκη (η «μπολσεβικοποίηση» του ΚΚΕ στην «τρίτη περίοδο» – τέλη της δεκαετίας του 1920) Βασίλη Λιόση (το ΚΚΕ και η στροφή του 7ου Συνεδρίου της Κομιντέρν) Μιχάλη Λυμπεράτου (το ΚΚΕ από το Παλλαϊκό Μέτωπο ως την Αντίσταση) και Ελένης Αστερίου (η πολιτική του ΚΚΕ στην Αντίσταση και την απελευθέρωση). Ο Νίκος Παπαδάτος αναλύει τον αντίκτυπο της ρήξης Τίτο-Στάλιν στον αγώνα του ΔΣΕ. Ο Γιώργος Πετρόπουλος αποτιμά τη θεμελιώδη συνεισφορά και κληρονομιά του Δημήτρη Γληνού. Τέλος, οι Δημήτρης Καλτσώνης και Ανδρέας Παγιάτσος αναλύουν ζητήματα της αντίληψης του ΚΚΕ για το κράτος στη δεκαετία του 1930 και της αντιπαράθεσης της τροτσκιστικής παράδοσης στο σταλινισμό.  

Το δεύτερο μέρος, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, περιέχει παλιά κείμενα, αλλά και νέες συνεισφορές.

Συγκεκριμένα, ανατυπώνονται οχτώ κείμενα από το κλασικό αφιέρωμα της Επιθεώρησης Τέχνης το Δεκέμβρη του 1963 στον Καβάφη, με αφορμή τότε τα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή. Πρόκειται για τα κείμενα των Κώστα Βάρναλη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Μανόλη Αναγνωστάκη και Στρατή Τσίρκα, η προσέγγιση του οποίου διαμόρφωσε τις μεταπολεμικές μαρξιστικές αναγνώσεις του Καβάφη. Ακόμη, τρία ιστορικά κείμενα των Ε. Μ. Φόρστερ και Γ. Χ. Όντεν, που παρουσίασαν τον Καβάφη στο ξένο κοινό, και δυο επίσης δυσεύρετα μελετήματα των Αθανασίου Πολίτη και Ροβέρτου Κάμπου (το τελευταίο όντας το πρώτο μανιφέστο των «Καβαφοφάγων»).

Οι σύγχρονες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν κείμενα των Χρήστου Κεφαλή (μια μαρξιστική θεώρηση των ιστορικών και φιλοσοφικών ποιημάτων του Καβάφη) Κώστα Μαρκάκη (δυο κείμενα, με μια συνοπτική αποτίμηση και ανεκδοτολογικές αναφορές στη ζωή του ποιητή), Σάββα Στρούμπου (το εξεγερσιακό στοιχείο στο καβαφικό έργο και οι διασυνδέσεις με τον Μπρεχτ) Κοσμά Κέφαλου (η διαμάχη Παλαμά-Καβάφη και η αντικαβαφική κριτική) και Γιάννη – Ιόλαου Μανιάτη (μια αποτίμηση της επίδρασης του Καβάφη, της συνεισφοράς του Τσίρκα και των αφιερωμάτων της Νέας Εστίας και της Επιθεώρησης Τέχνης το 1963).

Για περισσότερες πληροφορίες, Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, 11473 Αθήνα, τηλ. 210 8222835, [email protected]. Βιβλιοπωλείο, τηλ. 210 3221580.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα