Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά… οι τράπεζες διοικούνται όπως παλιά!

Είναι γνωστό ότι την προηγούμενη περίοδο δεκάδες golden boys και girls κατέκλυσαν τις τράπεζες διαμορφώνοντας ένα πολύ ισχυρό τραπεζικό λόμπι. Χρυσά Συμβόλαια, αμοιβές πολλών χιλιάδων ευρώ, ειδικά προνόμια και παροχές, αδιαφάνεια και πλήρης έλλειψη λογοδοσίας και ελέγχου είναι μερικά από τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν. Την περίοδο των «παχιών αγελάδων» έβγαλαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κερδοσκοπώντας πάνω στα ακίνητα, τα καταναλωτικά δάνεια, τις κάρτες και τα κάθε λογής τοξικά χρηματιστηριακά προϊόντα. Και όταν η «φούσκα» έσκασε και ξεκίνησε η οικονομική κατάρρευση, αντί να λογοδοτήσουν για τις αποφάσεις που έπαιρναν και να ξηλωθούν άμεσα, πολλαπλασιάστηκαν.

Μόνο στην Εθνική Τράπεζα βρίσκονται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 100 χρυσοπληρωμένοι «ειδικοί συνεργάτες». Την ίδια στιγμή πάνω από χίλιοι υπάλληλοι εργάζονται με καθεστώς ενοικίασης, το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο «δουλεμπόριο».

Η νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υλοποιήσει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις πρέπει να συγκρουστεί με το σάπιο τραπεζικό κατεστημένο. Δεν πρέπει να διστάσει αλλά να προχωρήσει αποφασιστικά.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει με μια απλή αλλαγή προσώπων διατηρώντας ταυτόχρονα την ίδια λογική, το παλιό πλαίσιο και το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πέρα από την αλλαγή προσώπων, που παίζουν κι αυτά το ρόλο τους, απαιτείται πρωτίστως αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Μια τέτοια αλλαγή θα σήμαινε να περάσουν οι τράπεζες στην ιδιοκτησία του κράτους* (καθώς, ούτως ή άλλως το κράτος τις στηρίζει οικονομικά, διαφορετικά θα είχαν χρεοκοπήσει).

Χρειάζεται «ξήλωμα» των ειδικών συμβούλων και απόδοση ευθυνών σε όσους και όσες πρωτοστάτησαν στην καταστροφική πολιτική των προηγούμενων ετών. Χρειάζεται κοινωνικός και εργατικός έλεγχος για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, συμμετοχή των εργαζομένων, των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στη Διοίκηση της Τράπεζας, έλεγχος στα βιβλία των τραπεζών για το που κατέληξαν τα κέρδη της προηγούμενης περιόδου αλλά και τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων, κοκ.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, εύλογα ερωτήματα προκαλεί στους συναδέλφους η τοποθέτηση του πρώην εργαζόμενου της ΕΤΕ και επί χρόνια εκλεγμένου συνδικαλιστή σε ΣΥΕΤΕ, ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Ζώη Πεπέ, ως συμβούλου της Διοίκησης της ΕΤΕ. Το πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι ο Ζ. Πεπές συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2013 μέσω εθελούσιας εξόδου.

Πρώην εργαζόμενος λοιπόν της τράπεζας, που έχει πάρει μεγάλη αποζημίωση και συνταξιοδοτείται με υψηλή σύνταξη, προσλαμβάνεται και τον ξαναπληρώνει η τράπεζα με «ειδικούς όρους»; Τα ερωτήματα που ζητάνε απάντηση είναι: Με ποιο εργασιακό καθεστώς προσλήφθηκε, ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του, τι αμοιβή και τι αρμοδιότητες θα έχει;

Η νέα Διοίκηση καθώς και η Κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθούν: είναι αυτά τα «νέα ήθη» που κομίζει η Κυβέρνηση; Αρκεί η αλλαγή των προσώπων για να απαλλαγούμε από το τραπεζικό λόμπι που κάθεται στο σβέρκο της κοινωνίας;

Κατά τη γνώμη μας πρέπει να απατήσουμε κατάργηση του θεσμού των ειδικών συμβούλων. Οι τράπεζες δεν γίνεται ούτε να ανήκουν σε ιδιώτες, ούτε να διοικούνται με αδιαφανείς τρόπους. Χρειάζεται να περάσουν στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο της κοινωνίας!

__________________

Σημείωση

[*] Το Δημόσιο δαπανώντας τεράστια ποσά κατέχει αυτήν την στιγμή την πλειοψηφία των μετοχών των Τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παρόλα αυτά, οι μετοχές αυτές είναι χωρίς δικαίωμα ψήφου επομένως το Δημόσιο δεν ασκεί τη Διοίκηση. Μάλιστα, η συμφωνία με την Τρόικα προβλέπει την επανιδιωτικοποίηση των Τραπεζών («αντί πινακίου φακής», προφανώς) όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα