Κροατία: Αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία της Πούλα και της Ριγιέκα

 Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία στην Πούλα και στην Ριγιέκα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 22 Αυγούστου. Διεκδικούν την καταβολή των απλήρωτων μισθών όλου του καλοκαιριού. Αλλά κυρίως απαιτούν η κυβέρνηση να αλλάξει την διοίκηση και κυρίως το διαχειριστικό πλάνο των Ναυπηγείων.

Στα δύο Ναυπηγεία απασχολούνται 4.500 εργάτες που ζούν στο πετσί τους τις συνέπειες της μερικής ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια. Και ανησυχούν για το μέλλον τους, καθώς η Ε.Ε. πιέζει αφόρητα για την καθολική ιδιωτικοποίηση όλων των Κροατικών Ναυπηγείων – άλλωστε αυτό ήταν ένα βασικό προαπαιτούμενο για την ένταξη της χώρας το 2013.

Με τη μακριά ακτογραμμή της, η Κροατία είναι χώρα ναυτικών και ψαράδων, ενώ η ναυπηγοεπισκευαστική είναι μία από τις αρχαιότερες, παραδοσιακές βιομηχανίες της χώρας. Η ιστορία των Ναυπηγείων ανάγεται στον 19ο αιώνα, γι’ αυτό και η ναυπηγική συνεχίζει να κατέχει κεντρική θέση στο συλλογικό υποσυνείδητο.

***

Την πρώτη μέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι συγκεντρωθήκαν στις πύλες του Ουλιάνικ στην Πούλα και από τα πρώτα τους βήματα ήταν η δημιουργία της δικής τους ανεπίσημης απεργιακής επιτροπής αγώνα, καθώς δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην ηγεσία του σωματείου τους. Στις 27 Αυγούστου οργάνωσαν διαδήλωση προς το Δημαρχείο της πόλης και διασχίζοντας όλους τους δρόμους της Πούλα και εισέπραξαν την στήριξη, τα χειροκροτήματα και τους χαιρετισμούς από την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης.

Το επόμενο βήμα τους ήταν η διαδήλωση 1.000 απεργών στην πρωτεύουσα του Ζάγκρεμπ και στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της πίεσης υποσχέθηκε την καταβολή των δεδουλευμένων και την αλλαγή του management.

Αλλά οι εργάτες κατανοούν ότι για να κρατηθούν τα Ναυπηγεία ανοικτά και για να βελτιωθούν οι ζωές τους, έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Γι’ αυτό και η αλληλεγγύη σωματείων, συνδικαλιστών, και πρωτοπόρων αγωνιστών και από το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Παρακαλούμε στείλτε μηνύματα αλληλεγγύης στην απεργιακή επιτροπή εδώ: jadranski.sindikat@gmail.com. Αντίγραφα στείλτε εδώ cwi@worldsoc.co.uk κι εδώ zlajdomens@gmail.com

7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,075ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής