Κρίση κορονοϊού: τα βάρη στην κοινωνία, τα κέρδη στο κεφάλαιο

Το παρακάτω κείμενο είναι βασισμένο στο άρθρο της σύνταξης του νέου τεύχους του «Ξ» (τ. 513, 1-15 Μάη). Η εφημερίδα εξακολουθεί να κυκλοφορεί ηλεκτρονικά, δεδομένου ότι η σταδιακή «επιστροφή στην κανονικότητα» παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη. Μέχρι να καταφέρουμε να επιστρέψουμε στο τυπογραφείο και στους δρόμους, ζητάμε από τους αναγνώστες μας να στηρίξουν την εφημερίδα μέσω της ετήσιας ηλεκτρονικής συνδρομής (μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ).
Σε αυτό το τεύχος του «Ξ» μπορείτε να διαβάσετε στοιχεία για την παγκόσμια οικονομική κρίση, με πιο ακραίο παράδειγμα την τεράστια πτώση της τιμής του πετρελαίου, για τον αντίκτυπο της κρίσης σε ηπείρους όπως η Αφρική, για περιστατικά ρατσιστικής βίας, αλλά και για την εκστρατεία για την καταδίκη της ΧΑ, για σημαντικές πολιτικές αλλά και εργατικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε νέα από από εργασιακούς χώρους, από το μέτωπο της εκπαίδευσης, άρθρα για το σκάνδαλο γύρω από τα τεράστια ποσά που λαμβάνουν ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και ένα ιστορικό αφιέρωμα στην εργατική πρωτομαγιά.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της κρίσης του κορονοϊού η κυβέρνηση έκανε καθαρές τις επιλογές της. Έδειξε από την αρχή ποιους τομείς θα ενισχύσει και ποιους θα αφήσει στο έλεος της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης.

Για ποιους ανθίζουν τα λεφτόδεντρα;

Από τη μια μεριά δηλώνει προκλητικά ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», απευθυνόμενη στην κοινωνία που βλέπει δουλειές να χάνονται, μισθούς και δικαιώματα να χτυπιούνται και τη δημόσια Υγεία να απειλείται με κατάρρευση σε περίπτωση σοβαρής έξαρσης της κρίσης του κορονοϊού. Από την άλλη, όταν πρόκειται για αποζημιώσεις σε ιδιωτικές κλινικές, βρίσκονται εύκολα 30 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ιδιωτικών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (σε πολλές περιπτώσεις επιπέδου «Σκοιλ Ελικικού») που εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα «τυχερά» της κρίσης.

Τελευταίο κατόρθωμα της κυβέρνησης ήταν ότι αποφάσισε ξαφνικά τη θέσπιση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε μια σειρά δημόσιους χώρους, με πρόστιμα 150 ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Όλη την προηγούμενη περίοδο όμως, διά στόματος Τσιόδρα, «καθησύχαζε» τον κόσμο που ζητούσε μάσκες, λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητες. Ως διά μαγείας, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας συνέπεσε χρονικά με την έναρξη λειτουργίας εργοστασίου παραγωγής μασκών, το οποίο ανήκει σε στενό φίλο της οικογένειας του πρωθυπουργού.

Οι μάσκες βέβαια είναι απαραίτητες, όχι απλά για όσους μπορούν να τις αγοράσουν, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού, προκειμένου ο καθένας και η καθεμιά να προστατευτούν αλλά και να προστατέψουν τους γύρω τους και τη δημόσια υγεία συνολικά. Με μια «μικρή» όμως απαραίτητη συμπλήρωση: να διανέμονται δωρεάν, καθώς είναι βασικός και απαραίτητος εξοπλισμός στη σημερινή συγκυρία. Η κυβέρνηση όμως δε λέει ούτε δωρεάν, ούτε διατιμημένες μάσκες. Αντίθετα, λέει πρόστιμα για τον κόσμο που δε θα τις διαθέτει!

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στη διαδικασία να πάρει μέτρα ενάντια στην ακραία κερδοσκοπία που βρίσκεται σε εξέλιξη, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού που αντικειμενικά δε θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο κόστος. Μια χειρουργική μάσκα στοίχιζε περίπου 0,3 ευρώ πριν την κρίση, ενώ σήμερα η τιμή της έχει φτάσει από 1 ως 1,5 ευρώ!

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν μια προκλητική προσπάθεια εκμετάλλευσης μιας κρίσης που μετράει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Επανεκκίνηση» με προχειρότητα και κινδύνους

Η Ευρώπη αρχίζει σταδιακά να βγαίνει από την καραντίνα, με διαφορετικές ταχύτητες, αλλά με κοινό παρονομαστή: την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει λήξει, ή ότι δεν είναι πιθανό να έχουμε νέα κύματα εξάπλωσης της νόσου. Το αντίθετο. Όλα δείχνουν ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας γίνεται με πρόχειρο και βιαστικό τρόπο και έτσι ένα δεύτερο κύμα του covid-19 είναι πολύ πιθανό.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις διεθνώς βάζουν συστηματικά σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων τους – γι’ αυτό εξάλλου και είχαμε σημαντικές κινητοποιήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ κλπ.. Τη στιγμή που κάποιες κλείνουν ή και καταρρέουν, άλλες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Amazon, βλέπουν τα κέρδη τους να έχουν πολλαπλασιαστεί, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοί τους ρισκάρουν καθημερινά, δουλεύοντας σε συνθήκες συνωστισμού και ακραίας εντατικοποίησης, χωρίς καν να τους παρέχονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στην περίπτωση της Amazon, αμφισβητείται ακόμη και το ίδιο το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και την απεργία. Πρόσφατα οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας (Whole Foods) αναγκάστηκαν να οργανώσουν απεργιακή κινητοποίηση δηλώνοντας μαζικά ασθένεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας!

Την ίδια στιγμή, έρευνα του νοσοκομείου Charite στο Βερολίνο (το πιο μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ευρώπης) επιβεβαιώνει πως και τα μικρά παιδιά μολύνονται και μεταδίδουν την ασθένεια… μάλιστα είναι πιο επικίνδυνο να τη μεταδώσουν γιατί δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και διεθνώς όμως, δε φαίνεται να ανησυχούν – και ετοιμάζονται να προχωρήσουν (μερικές έχουν ήδη προχωρήσει) στο άνοιγμα και των σχολείων, ρισκάροντας νέο κύμα μολύνσεων.

Δεν είναι αριθμοί, είναι ζωές που διαλύονται

Η κρίση του κορονοϊού έχει αναδείξει με γλαφυρό τρόπο την ακραία φτώχεια και εξαθλίωση που επιφυλάσσει το καπιταλιστικό σύστημα για πλατιά στρώματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου η πρόσφατη εκτίμηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO): η πανδημία απειλεί άμεσα το μισό του εργατικού δυναμικού του πλανήτη (1,6 δις ανθρώπους) με πλήρη απώλεια των μέσων διαβίωσής τους.

Από το σύνολο των 3,3 δις εργαζομένων στον κόσμο, το 60% περίπου (2 δις) απασχολούνται στην παραοικονομία και μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν κατά 60% μέσο όρο.

Την ίδια ώρα που οι κοινωνίες αγωνιούν για το μέλλον, τόσο από την άποψη της προστασίας της δημόσιας υγείας, όσο και από την άποψη της οικονομικής επιβίωσης, οι μεγάλες επιχειρήσεις, με τη στήριξη βέβαια των κυβερνήσεων, προσπαθούν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη από την κρίση. Έτσι, από τη μια μεριά επιδίδονται στην κερδοσκοπία με τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, ενώ από την άλλη ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους προχωρώντας σε μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση και επισφαλείς συνθήκες εργασίας. 

Όσο το κύριο μέλημα των κυβερνώντων είναι τα κέρδη των επιχειρηματιών, ειδικά αν αυτοί είναι φίλοι των οικογενειών των πρωθυπουργών, καμία ασφάλεια και καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει. Οι ζωές της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων του πλανήτη βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας διεφθαρμένων κερδοσκόπων και των πολιτικών τους υπαλλήλων.  Αυτοί είναι ο πραγματικός εχθρός, ενάντια σ’ αυτούς πρέπει να στραφεί όλη η οργή και μαχητικότητα των εργαζομένων και της νεολαίας στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.


Η λειτουργία της σελίδας xekinima.org και του “Ξ” βασίζεται αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση μελών και φίλων. Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας, έστω και με ένα μικρό ποσό ή γραφτείτε συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα