Κραυγή αγωνίας για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία!

Της Εύας Δημοκωστούλα, αναπληρώτριας εκπαιδευτικού στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

 

Πριν μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκε το Σχέδιο Νόμου του ΥΠ.Π.Ε.Θ: «Συνέργειες ΕΚΠΑ, Γεωπονικού Παν. Αθηνών, Παν. Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», όπου εισάγονται εμβόλιμα στην παρ.5 του άρθρου 40 ρυθμίσεις που αφορούν στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Πρόκειται για αλλαγές που δεν δίνουν καμία λύση στα προβλήματα που επισημαίνει εδώ και χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα. Αντιθέτως, δρομολογείται η αλλαγή στο χαρακτήρα τους, καθώς τα μετατρέπουν από σχολεία κατάρτισης σε σχολεία ενθάρρυνσης, δηλαδή προετοιμάζεται η υποβάθμισή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσθήκες έγιναν χωρίς δημόσια διαβούλευση, χωρίς καμία ανακοίνωση.

Τι αλλάζει στα Μουσικά Σχολεία

Όπως επισημαίνεται στο ομόφωνο ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσικού Σχολείου Βέροιας (οι επισημάνσεις δικές μας):

α) Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές αλλάζει ο εκπαιδευτικός και επαγγελματικός χαρακτήρας των μουσικών σχολείων της χώρας, διότι μετατρέπεται «η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, αν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής η επαγγελματικής έκφρασης» (ισχύων νόμος) σε «προετοιμασία, ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μουσική και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία» (διατύπωση νέου νομοσχεδίου).

β) αφαιρείται στο νέο νομοσχέδιο η διατύπωση για τη διδασκαλία μαθημάτων αισθητικής παιδείας.

γ) αφαιρείται στο νέο νομοσχέδιο η διατύπωση «απόλυτη μουσική εξειδίκευση των εκπαιδευτικών μουσικών μαθημάτων», ως προσόν για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών αυτών.

δ) καταργείται η καλλιτεχνική επιτροπή και δεν υπάρχει διατύπωση για τη στελέχωση του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) με συμβούλους μουσικών μαθημάτων.

ε) αφαιρείται από το νέο νομοσχέδιο η δυνατότητα οργάνωσης, υποδοχής και διεξαγωγής μουσικών μαθημάτων για μαθητές δημοτικού.

στ) αφαιρείται από το νέο νομοσχέδιο η υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας για τη χρηματοδότηση αγοράς και τεχνικής στήριξης μουσικών οργάνων και τεχνικού εξοπλισμού των μουσικών σχολείων.

ζ) παύει να προσδιορίζεται ρητά ότι τα μουσικά σχολεία περιλαμβάνουν Γυμνάσιο και Λύκειο.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όλα τα παραπάνω συνιστούν ριζική αλλαγή στα δεδομένα των μουσικών σχολείων (αντίστοιχες αλλαγές επηρεάζουν και τα καλλιτεχνικά), που αφορούν τόσο την εκπαιδευτική διαδικασία καθαυτή (από κατάρτιση μετατρέπεται σε στήριξη), όσο και τους ίδιους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Μέχρι στιγμής είναι αβέβαιο το πώς ακριβώς θα «μεταφραστούν» οι συγκεκριμένες αλλαγές (πχ σε περικοπή ωρών διδασκαλίας, εκπαιδευτικής ποιότητας, περικοπή εκπαιδευτικών κλπ), όμως η υποβάθμιση είναι προφανής.

Τα υφιστάμενα προβλήματα Καλλιτεχνικών & Μουσικών

Τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία έχουν ήδη μια σειρά προβλημάτων που δυσκολεύουν εδώ και χρόνια τη λειτουργία τους και έχουν επισημανθεί από συλλόγους εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές. Για παράδειγμα το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών με λεωφορεία σε όλη τη χώρα, το ζήτημα της στέγασης όπως πχ του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, τις ελλείψεις σε προσωπικό, που οδηγούν ατομικά μαθήματα να γίνονται συνδιδασκαλία ή κάποια αντικείμενα να μη διδάσκονται καν κλπ. Ακόμα, δεν υπάρχει πιστοποίηση των σπουδών των αποφοίτων και βέβαια το απολύτως παράλογο, ενώ υπάρχει νομοθετημένη διδακτέα ύλη, να μην υπάρχουν βιβλία από το Υπουργείο για κανένα από τα μουσικά μαθήματα και να καλούνται οι γονείς να πληρώνουν ή/και οι εκπαιδευτικοί να δουλεύουν με φωτοτυπίες.

Η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά

Από τα Τρίκαλα, μέχρι τη Ζάκυνθο και από τις Σέρρες μέχρι τον Πειραιά, μαθητές και εκπαιδευτικοί προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες σε πολύμορφες κινητοποιήσεις υπεράσπισης των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, με ευφάνταστα συνθήματα, απευθυνόμενοι στις τοπικές κοινωνίες. Πέρα από συλλόγους εκπαιδευτικών, έχουν πάρει θέση ενάντια στο νομοσχέδιο και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων, με ευρύτερες διεκδικήσεις.

Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Για να μπει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει αυτές οι κινητοποιήσεις να συντονιστούν και να κλιμακωθούν. Χρειάζεται να οριστεί ημέρα πανελλαδικής δράσης και κινητοποίησης με στήριξη από τις τοπικές ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς φορείς.

30 χρόνια μετά την ίδρυση του 1ου Μουσικού Σχολείου στην Παλλήνη, ο θεσμός των Μουσικών Σχολείων που μετράει 48 μονάδες στη χώρα σήμερα βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης, μαζί με τα Καλλιτεχνικά. Οι περισσότεροι γνωρίζουν το έργο που παράγεται σε καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και στην προαγωγή της δημιουργικότητας, της συνεργασίας και του πολιτισμού. Η καλλιτεχνική εκπαίδευση σήμερα χρειάζεται συστηματική υποστήριξη, να εξασφαλιστεί η λειτουργία της και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα