Κορονοϊός: Συνέντευξη με την Σ. Χονδροματίδου, γιατρό στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσ/νίκης

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται 1,5 μήνας από τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, εξακολουθεί να είναι οριακή. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά, εξοπλισμό, μέσα ατομικής προστασίας είναι γεγονός σε όλα τα νοσοκομεία και βέβαια τα τεστ ελέγχου γίνονται επιλεκτικά, το οποίο σημαίνει ότι παρά την «καραντίνα» ο ιός πολύ πιθανόν να συνεχίσει να μεταδίδεται στον πληθυσμό. Μιλήσαμε για όλα αυτά με την σ. Στέλλα Χονδροματίδου, γιατρό στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Δημήτρης Μητράκας.

  • Καλησπέρα Στέλλα, θα ήθελες να μας πεις κατ’ αρχήν ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας σου;

Καλησπέρα, εργάζομαι ως ακτινολόγος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

  • Μπορείς να μας πεις για το πως αντιμετωπίστηκαν αρχικά οι περιπτώσεις του κορονοϊού στο νοσοκομείο σας;

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό. Μέχρι τώρα γινόταν η  διαλογή των ασθενών  στις γενικές εφημερίες και τα θετικά περιστατικά οδηγούνταν στα νοσοκομεία αναφοράς, που είναι το ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου.

Πλέον όμως κρατάμε και νοσηλεύουμε και εμείς ασθενείς που είναι θετικοί στον κορονοϊό. Η αρχική διαλογή γίνεται έξω από το νοσοκομείο, όπου έχουν στηθεί δύο προκάτ χώροι και στη συνέχεια τα πιο ύποπτα κρούσματα στέλνονται σε ειδικούς θαλάμους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου μπαίνουν ασθενείς στον χώρο του νοσοκομείου, οι οποίοι μέχρι να ταυτοποιηθούν, έρχονται σε επαφή με το υπόλοιπο προσωπικό, με τους χειριστές που θα κάνουν τις εξετάσεις, τον νοσηλευτή  τον τραυματιοφορέα κλπ.

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται σε αυτούς αργούν, οπότε δεν έχουμε σαφή εικόνα της πιθανής ενδονοσοκομειακής διασποράς που έχει γίνει στο διάστημα αυτό.

  • Τα μέτρα που πάρθηκαν είναι επαρκή για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών;

Τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν δεν ήταν επαρκή από την αρχή. Όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας υπάρχει ο βασικός εξοπλισμός προστασίας που δίνεται με το σταγονόμετρο, ο οποίος εξαντλείται όμως γρήγορα. Οι προμήθειες υλικού είναι δύσκολες και αργούν. Φυσικά ο ειδικός εξοπλισμός (ειδικές μάσκες, γυαλιά κτλ) που χρειάζεται, δεν φτάνει για όλους. Για παράδειγμα, στις γενικές εφημερίες ο ειδικός εξοπλισμός δίνεται μόνο σε αυτούς που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αυτοσχεδιάζουν με απλές μάσκες ή αγοράζουν από μόνοι τους προστατευτικά μέσα.

  • Μπορεί το σύστημα υγείας έτσι πως είναι σήμερα να αντιμετωπίσει μια κρίση τύπου Ιταλίας;

Η κατάσταση στο νοσοκομείο ήταν δύσκολη από πριν την πανδημία. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν μεγάλες, ιδίως σε αναισθησιολόγους. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείνουν χειρουργικές αίθουσες και να μειώνονται οι επεμβάσεις. Επίσης λειτουργούσαν μόνο οι 12 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας – ΜΕΘ, από τις 20 που προβλέπονταν από τον κανονισμό, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Με την πανδημία τα προβλήματα αυξήθηκαν. Γίνεται μια προσπάθεια να λειτουργήσουν 18 κλίνες ΜΕΘ, χωρίς όμως να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού. Μόνο δύο επικουρικοί γιατροί έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα.

Παρόλα αυτά, το σύστημα υγείας άντεξε και αντέχει ακόμα γιατί η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη. Έχουμε μικρό αριθμό διασωληνωμένων και μικρό αριθμό θανόντων. Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι το σύστημα δεν θα αντέξει αν χρειαστεί να διασωληνωθούν πχ 50 ασθενείς αντί για 3.

  • Αναφέρθηκες πριν στα τεστ. Θες να μας δώσεις κάποια παραπάνω στοιχεία και να μας πεις αν ελέγχεται και το προσωπικό;

Τα τεστ γίνονται επιλεκτικά, στους ασθενείς με τυπικά συμπτώματα. Το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τα θετικά κρούσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι του για 7 μέρες (αντί για 14 που ισχύει για τον γενικό πληθυσμό), τις περισσότερες φορές όμως το νοσοκομείο αναγκάζει τον εργαζόμενο να συνεχίσει τη δουλειά του (εφόσον φορούσε την απλή μάσκα).

Μέχρι στιγμής δεν γίνονται τεστ στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου, οπότε δεν έχουμε σαφή εικόνα για το αν είμαστε φορείς ή αν θα νοσήσουμε.

Λέγεται ότι το νοσοκομείο θα προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να γίνουν τα τεστ αντισωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους, πράγμα που θα πρέπει να γίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

  • Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι τελευταίο;

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος – ΟΕΝΓΕ και η ΕΝΙΘ αποφάσισαν να γίνει την Τρίτη (7/4) συμβολική κινητοποίηση στα νοσοκομεία και να κρεμαστούν πανό στην πύλη σχετικά με αυτά τα θέματα. Έχει σημασία να στηριχθούν αυτές οι κινητοποιήσεις, καθώς οι υγειονομικοί είναι αυτοί που κρατούν το σύστημα υγείας ζωντανό, και αν δεν ενισχυθεί το ΕΣΥ η κατάσταση μπορεί να γίνει δραματική…

  • Στέλλα σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και καλή δύναμη!

Ευχαριστώ κι εγώ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα