Κινητοποιήσεις φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Του Δημήτρη Μητράκα – προέδρου του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών σχολής Τεχνών Ήχου και Εικόνας (ΤΗΧΕΙ) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ακούγεται παντού: «Δεν πάει άλλο!» Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η τρόικα και η τρικομματική  κυβέρνηση οδηγούν την κοινωνία προς τη διάλυση της. Η παιδεία, βασικό κομμάτι της κοινωνίας καταστρέφεται κι αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος νόμος για την παιδεία ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2011. Ο νόμος αυτός μιλάει για δίδακτρα σε μεταπτυχιακό αλλά και σε προπτυχιακό επίπεδο και για διακοπή παροχών σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων. Επιδιώκει δηλαδή την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Επίσης, αυτή η νέα δικτατορική πολιτική θέλει τους φοιτητές να είναι πιόνια, καθώς καταργεί την φοιτητική εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης, αφήνοντας μόνο έναν φοιτητή, από ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο, στα νέα «Συμβούλια Διοίκησης». Τα συμβούλια διοίκησης αποτελούνται συνολικά από 15 ή 11 άτομα (ανάλογα τον αριθμό των καθηγητών) εκ των οποίων τα 8 ή 6 μέλη είναι καθηγητές, τα 6 ή 4 μέλη είναι επιχειρηματίες και το ένα μέλος είναι φοιτητής. Δηλαδή, εξωπανεπιστημιακοί και μάλιστα ιδιώτες επιχειρηματίες έχουν περισσότερη ισχύ από τους ίδιους τους φοιτητές. Το αποκορύφωμα; Η κατάργηση του ασύλου.

Μετά από την ψήφιση αυτού του νόμου υπήρξε ένα  μαζικό φοιτητικό κίνημα με παραπάνω από 300 σχολές υπό κατάληψη. Έτσι επιτεύχθηκε η μη εφαρμογή του νόμου. Όμως τον Αύγουστο του 2012 έγιναν κάποιες αλλαγές στο νόμο. Η κυριότερη από αυτές είναι ότι έγινε δυνατή η ψήφιση των συμβουλίων διοίκησης μέσω του internet ή μέσω ταχυδρομείου. Να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως τα συμβούλια διοίκησης είναι υπεύθυνα και για την εφαρμογή του νέου νόμου.

Όσον αφορά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Το άσυλο έχει καταργηθεί και έμπρακτα καθώς η πρύτανης εισήλθε με τη συνοδεία αστυνομικών σε χώρο του πανεπιστημίου όπου είχε δημιουργηθεί στέκι φοιτητών. Δωρεάν στέγαση δικαιούνται ελάχιστοι φοιτητές, περίπου 350, και άτομα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μόλις 12.000 € δεν μπορούν ούτε καν να ελπίζουν για δωρεάν στέγαση σε ένα νησί όπου το φτηνότερο ενοίκιο είναι 350 €. Ανάδοχος της σίτισης είναι ο ιδιώτης κ. Γαλανόπουλος εδώ και τέσσερα χρόνια και φροντίζει έτσι ώστε το επίπεδο να παραμένει άθλιο. Όταν η πρύτανης κ. Αναστασία Σαλή – Παπασαλή ρωτήθηκε για το θέμα της σίτισης, ενώπιον 150 φοιτητών απάντησε: «Τώρα που θα σας κοπεί η σίτιση να δω τι θα κάνετε!» Και όλα αυτά έρχεται να συμπληρώσει το τεράστιο κτηριακό πρόβλημα του πανεπιστημίου.

Όλα τα παραπάνω ανάγκασαν τους φοιτητές να αφήσουν στην άκρη για λίγο της σπουδές τους και να παλέψουν για το μέλλον τους. Την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε κατάληψη στο κτίριο όπου θα πραγματοποιούνταν οι εκλογές των συμβουλίων διοίκησης με αποτέλεσμα να κηρυχτούν άγονες και να γίνουν την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου ηλεκτρονικά. Την Πέμπτη έγινε μια προσπάθεια να μπλοκαριστεί και η  ηλεκτρονική ψηφοφορία, πραγματοποιώντας κινητοποίηση στο κτήριο της πρυτανείας αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε. Παρόλα αυτά ο αγώνας δεν σταμάτησε εκεί. Από την Τρίτη 30/10 το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και από την Πέμπτη 1/11 το τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας  τελούν υπό κατάληψη. Οι καταλήψεις όμως δεν είναι αυτοσκοπός, εκτός από μέσο πίεσης χρησιμοποιούνται και σαν μέσο οργάνωσης του αγώνα. Ήδη έχουν οργανωθεί διαφορές εκδηλώσεις και έχει πραγματοποιηθεί και μια φοιτητική πορεία, και είμαστε ακόμα στην αρχή του αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Κλείνοντας, η σημερινή κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο τους φοιτητές, οι φοιτητές είναι απλά ένα κομμάτι της κοινωνίας. Ο αγώνας πρέπει να είναι συντονισμένος, καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων και όχι μόνο να συσπειρωθούν στο πλευρό των φοιτητών. Καλούμε την κοινωνία να συμμετέχει στον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Άμεση δημιουργία Πανσπουδαστικών – Πανεργατικών Συντονιστικών παντού.

katalipsithxei.blogspot.gr 

katalipsitxgmd.blogspot.gr 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα