Κινητοποιήσεις από το τμήμα Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο

Ντόνα Λήτζου- Ρέθυμνο

Μέσα σε κλίμα κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη, οι φοιτητές καλούνται να αναλάβουν δράση και να βγουν στο δρόμο μαζί με τους εργαζομένους και τους ανέργους για μία μαζική αντίσταση στα νέα μέτρα.

Την Τρίτη 13/11, στη γενική συνέλευση του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, υπερψηφίστηκε το κοινό πλαίσιο ΑΡΕΝ-ΕΑΑΚ και η σχολή τελεί υπό κατάληψη. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ήταν η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία όπου τη Συνέλευση του τμήματος δεν την κέρδισε η ΠΑΣΠ, αντικατοπτρίζοντας την αγανάκτηση των φοιτητών προς τις παρατάξεις της κυβέρνησης. Συνελεύσεις στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθεί το κείμενο του Συντονιστικού Κατάληψης:

Το ποτάμι πίσω δε γυρνά…

Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση του Μνημονίου κατάφερε να «σώσει» τη χώρα για ακόμα μία φορά, ψηφίζοντας το τρίτο πακέτο μέτρων. Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας ( 25% στο σύνολο,52% στη νεολαία), μείωση των συντάξεων και των μισθών, αύξηση της φορολογίας και στη γενικότερη εξαθλίωση της κοινωνίας.

«Θα γίνουμε η Δανία του Νότου» ήταν η δήλωση του Παπανδρέου το 2008, όταν ξεκινούσε η «διάσωση» της χώρας για να καταλήξουμε σήμερα, μόνο 4 χρόνια μετά, να βρισκόμαστε  ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Ταυτόχρονα ακούμε τον Σαμαρά να απειλεί με πτώχευση σε περίπτωση που ο λαός πει «όχι» στα μέτρα που προσπαθούν να περάσουν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και στο κλίμα τρομοκρατίας από τα ΜΜΕ, η φασιστική οργάνωση της ΧΑ κατάφερε να βρει πάτημα για να εκμεταλλευτεί την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου. Ουσιαστικά η ΧΑ είναι το μακρύ χέρι του συστήματος  που σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να ανατρέψει αυτήν τη πολιτική. Η ρατσιστική και φασιστική στάση της ΧΑ στοχεύει στον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τους πραγματικούς υπαίτιους της σημερινής κατάστασης, ρίχνοντας το φταίξιμο στους μετανάστες εργαζόμενους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση στέκεται το εργατικό κίνημα αγωνιζόμενο για τα δικαιώματά του εδώ και τρία χρόνια, με γιγάντιες κινητοποιήσεις και απεργίες. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι και άνεργοι βγαίνουν στο δρόμο μαζικά. Οι αγώνες αυτοί συνεχίζονται παρά την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό της κυβέρνησης και της τρόικας, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις πολιτικές εξαθλίωσης.

Σ’ αυτούς τους αγώνες το ελληνικό εργατικό κίνημα συμπορεύεται με τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο ειδικά με τον άμεσα πληττόμενο Ευρωπαϊκό Νότο. Για πρώτη φορά στην ιστορία πραγματοποιήθηκε Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση όπου σε 28 χώρες οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της λιτότητας.

Με τεταμένο το κλίμα σε όλη την Ευρώπη, και το εργατικό κίνημα στο προσκήνιο θεωρούμε αναγκαίο εμείς οι φοιτητές να συμπορευτούμε με τους εργαζόμενους και να αγωνιστούμε μαζί για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μας επιβάλλει το παρών σύστημα. Γι’ αυτόν  το λόγο η συνέλευση φοιτητών Κοινωνιολογίας αποφάσισε να προβεί σε κατάληψη του τμήματος αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο μέσο πίεσης που έχουμε στα χέρια μας ως φοιτητές, με αφορμή μάλιστα και τη διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη. Αυτός ο Νοέμβρης δεν είναι απλά ακόμα μία γιορτή αλλά ένας Νοέμβρης όπου το κίνημα είναι πιο δυνατό και αποφασιστικό από ποτέ.

 Αγωνιζόμαστε:

  • μαζί με τους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη για μία άλλη κοινωνία με επίκεντρο την κοινωνία και όχι το κέρδος
  • για μία δωρεάν και δημόσια παιδεία
  • κατά του φασισμού και της ρατσιστικής ιδεολογίας
  •  για την ανατροπή της κυβέρνησης και του συστήματος

Προχωράμε :

  • Σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαδήλωση 14/11 12μμ στο ΕΚΡ
  • Σε συμμετοχή στην διαδήλωση του Πολυτεχνείου 17/11 6μμ στο Δημαρχείο

Καλούμε:

  • Πέμπτη 15/11 2μμ σε προβολή του ντοκιμαντέρ «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια» (κίνημα καταλήψεων 2006-07)
  • Παρασκευή 16/11 1μμ προβολή βίντεο για το Πολυτεχνείο και συζήτηση για τα γεγονότα

Συντονιστικό κατάληψης Κοινωνιολογίας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα