Κεμπέκ: 200.000 φοιτητές στους δρόμους στις 22/3

27/03/2012
Comments off
650 Views

Aπό το site της CWI

Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα που έχει ξεσπάσει από τις αρχές Φλεβάρη στο Κεμπέκ (δες: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/kempek-dekades-xiliades-foitites-se-agona-diarkeias-e/) συνεχίζει δυναμικά.

Οι φοιτητές, που παλεύουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση 75% στα δίδακτρα οργάνωσαν πανεθνική διαδήλωση στις 22/3 στην πρωτεύουσα Μόντρεαλ. Σύμφωνα με τους οργανωτές, πάνω από 200.000 διαδηλωτές πήραν μέρος. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει λάβει χώρα στο Κεμπέκ εδώ και δεκαετίες! Την ίδια ώρα, σχεδόν 300.000 φοιτητές υπολογίζεται ότι απέχουν από τα μαθήματα τους, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά.

Από την αρχή του αγώνα τους οι φοιτητές έχουν βρει απέναντι τους τα ΜΜΕ του κατεστημένου και την αστυνομική καταστολή.

Οι πρυτανικές αρχές στέλνουν διαρκώς την αστυνομία στα πανεπιστήμια για να τρομοκρατήσει τους φοιτητές που απέχουν από τα μαθήματα τους. Την 1η Μαρτίου οι αρχές επιτέθηκαν με χημικά και δακρυγόνα στην φοιτητική διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο. Μερικές μέρες μετά, κατά την διάρκεια της κατάληψης στο κτήριο της Συνόδου των Πρυτάνεων η αστυνομία επιτέθηκε με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, τραυματίζοντας σοβαρά έναν φοιτητή που κινδυνεύει να χάσει το μάτι του.

Παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης, οι φοιτητές είναι πιο αποφασισμένοι παρά ποτέ να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Όλο και περισσότεροι όμως κατανοούν ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός μετώπου φοιτητών-εργαζομένων για να μπορέσει να δοθεί η μάχη με επιτυχία. Ήδη, κάποια συνδικάτα έχουν εκφράσει την συμπαράσταση τους στους φοιτητές, ενώ και στις 22 Μάρτη σημαντικό κομμάτι των διαδηλωτών ήταν εργαζόμενοι.  Χρειάζονται όμως περισσότερα βήματα, όπως υποστηρίζει η Socialist Alternative (Σοσιαλιτική Εναλλακτική), το τμήμα της CWI στο Κεμπέκ, εξηγώντας ότι την επόμενη περίοδο, το χτίσιμο αυτού του μετώπου θα είναι το μεγαλύτερο καθήκον του φοιτητικού κινήματος.

Θεματικές