Καθαρίστριες λεωφορείων – μια μικρή δικαίωση: ποινή φυλάκισης στον εργολάβο!

ελενη  newego_large_t_1101_54571469-jpg
Ελένη Μήτσου, 
Αποστόλης Κασιμέρης

 

2,5 χρόνια φυλακή με 3ετή αναστολή ήταν η πρώτη ποινή που επιβλήθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εργολαβικής εταιρείας καθαρισμού Λινκ Απ. Η δίωξή του εργολάβου είναι αποτέλεσμα των καταγγελιών που κατέθεσαν οι καθαρίστριες της ΟΣΥ στην Επιθεώρηση Εργασίας. 

Η εταιρεία η οποία είχε σύμβαση με την ΟΣΥ (μία δημόσια εταιρεία!) για τον καθαρισμό των λεωφορείων άφηνε συστηματικά τις καθαρίστριες απλήρωτες από 2 έως και 7 μήνες (!) δεν τους κατέβαλλε το νόμιμο μισθό, ούτε βέβαια δώρα και επιδόματα. Επιπλέον ανάγκαζε τις εργαζόμενες να καθαρίζουν μέχρι και τον διπλάσιο αριθμό λεωφορείων από αυτόν που προβλεπόταν, ενώ δεν τους παρείχε ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, παπούτσια εργασίας κλπ) συχνά ούτε καν καθαριστικά (!) με αποτέλεσμα τα λεωφορεία να καθαρίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα με σκέτο νερό.

«Αν πάω φυλακή θα πεθάνω»

Στις 27/9, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η δίκη, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Λινκ Απ ζητούσε από τις καθαρίστριες να τον λυπηθούν και να τον βοηθήσουν. 

Στο δε δικαστήριο ισχυρίστηκε πως ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι άλλος (ένας από τους μετόχους) και πως αυτός ήταν απλός υπάλληλος που «ξεγελάστηκε»… Ωστόσο οι καθαρίστριες θυμόντουσαν πολύ καλά τα λεφτά που συστηματικά τους έκλεβε, το γεγονός ότι τους συμπεριφερόταν σαν σκουπίδια, τις απειλές που εκτόξευε εναντίον τους, καθώς και το τι τράβηξαν αυτές και οι οικογένειές τους όλο το διάστημα που ήταν απλήρωτες.

Βγαίνοντας από το δικαστήριο με την καταδικαστική απόφαση στην πλάτη ο εργολάβος ξέσπασε σε κλάματα και κάποιες καθαρίστριες τον άκουσαν να λέει: «αν πάω φυλακή θα πεθάνω»… 

Καμιά δεν τον λυπήθηκε…   

Το ιστορικό του αγώνα

Τον Γενάρη του 2016 οι καθαρίστριες των λεωφορείων ξεκίνησαν έναν μεγάλο αγώνα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, για να κηρυχθεί η εργολαβική εταιρεία έκπτωτη από την ΟΣΥ –όπως προβλέπεται για τις εταιρίες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία– και για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια νομοθετική ρύθμιση με την οποία να εκδιωχθούν οι εργολάβοι από το Δημόσιο και να γίνουν απευθείας προσλήψεις καθαριστριών.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι καθαρίστριες έφτιαξαν σωματείο –το ΣΕΡΚΑ– προχώρησαν σε απεργίες και επισχέσεις εργασίας που κράτησαν πάνω από 40 μέρες, σε διαδηλώσεις στην Βουλή, στα αρμόδια Υπουργεία, στο Μέγαρο Μαξίμου κ.α., συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ κλπ.

Απέναντί τους δεν είχαν μόνο την εργολαβική εταιρεία αλλά και τη Διοίκηση της Ο.ΣΥ. η οποία κράτησε ακραία αντεργατική στάση κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς πλάτες στον εργολάβο. 

Παράλληλα με τις κινηματικές διαδικασίες οι καθαρίστριες έκαναν καταγγελίες στο ΙΚΑ και στις κατά τόπου επιθεωρήσεις εργασίας.

Από τον Γενάρη του 2017 είναι απολυμένες, καθώς ο πρώην Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΟΣΥ, Γ. Αναγνωστόπουλος, κήρυξε την Λινκ Απ έκπτωτη – όπως επεδίωκαν οι καθαρίστριες – αλλά δεν προχώρησε σε συμβάσεις με τις καθαρίστριες. Αντιθέτως έφερε νέα εργολαβική εταιρεία καθαρισμού η οποία δεν προσέλαβε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των καθαριστριών δούλευε στο ίδιο πόστο από 10 έως και 25 χρόνια, αφού όλοι οι εργολάβοι οι οποίοι έπαιρναν το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων προσλάμβαναν μέχρι σήμερα πάντα το ίδιο – έμπειρο – προσωπικό.

Τι πέτυχαν οι καθαρίστριες των λεωφορείων μέχρι σήμερα

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων δεν έκαναν όμως πίσω! Συνέχισαν να αγωνίζονται και κατάφεραν να πάρουν το 80% των δεδουλευμένων τους –με βάση τους νόμιμους μισθούς(!)– ενώ το υπόλοιπο 20% παλεύουν για να το πληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Η ανοικτή σύγκρουση των καθαριστριών με τον Γ. Αναγνωστόπουλο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να απομακρυνθεί από τη θέση του Διευθύνονται Συμβούλου. Σε μια περίπτωση δε, είχαν καταφέρει να τον αναγκάσουν να το σκάσει από το παράθυρο του Υπουργείου Μεταφορών για να μην τις αντιμετωπίσει.

Επίσης, εκτός του ότι πέτυχαν να κηρυχθεί η Λινκ Απ έκπτωτη, πίεσαν την κυβέρνηση να ψηφίσει νομοθεσία που επιτρέπει την πρόσληψη καθαριστριών στο Δημόσιο και την εκδίωξη εργολάβων (ν. 4430/2016). Παρότι ο νόμος αυτός είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες και των καθαριστριών και του Δημοσίου, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Σήμερα οι καθαρίστριες εξακολουθούν να αγωνίζονται για την εφαρμογή αυτού του νόμου στην πράξη –αφού δυστυχώς η ψήφιση ενός νόμου δεν συνεπάγεται αυτόματα και υλοποίησή του− και την σύναψη συμβάσεων με την Ο.ΣΥ.

Τα δικαστήρια με τον εργολάβο

Επιπλέον, οι καθαρίστριες επιδιώκουν την παραδειγματική τιμωρία του εργολάβου. Μετά τις αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας ενάντια στον εργολάβο, οι καθαρίστριες κατέθεσαν υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες ζητούσαν την ποινική του δίωξη. Έτσι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας έστειλαν τις υποθέσεις στον εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει στην δίωξη του εργολάβου.

Οι καθαρίστριες δούλευαν σε 7 διαφορετικά αμαξοστάσια, καθένα από τα οποία ανήκει στην αρμοδιότητα διαφορετικής επιθεώρησης εργασίας. Αντίστοιχος θα είναι γι’ αυτό το λόγο και ο δικαστικός δρόμος, με τον εισαγγελέα να ασκεί διαφορετική δίωξη κατά του εργολάβου για κάθε ένα από τα 7 αμαξοστάσια.

Στις 27 Σεπτεμβρίου έγινε το πρώτο δικαστήριο όπου ο εργολάβος καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλακή με τριετή αναστολή. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ακολουθήσουν 2 ακόμα δικαστήρια. Ένα στις 22 Νοεμβρίου και ένα στις 8 Δεκεμβρίου. Αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι θα είμαστε εκεί! Θα στηρίξουμε τις καθαρίστριες σ’ αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος!  

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα