Ιδιωτικές Φυλακές ΗΠΑ: Κέρδη από τις ζωές των άλλων

ginikolaou-foto-jpg
Του Γιάννου Νικολάου

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το «κλείσιμο» των ιδιωτικών φυλακών. Για την ακρίβεια, ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν σταδιακά τη χρήση ομοσπονδιακών φυλακών υπό ιδιωτική διαχείριση. [1]

Κέρδη από τις ζωές των άλλων

Ίσως να μην είναι ευρέως διαδεδομένο το γεγονός ότι αρκετά σωφρονιστικά ιδρύματα στις ΗΠΑ τελούν υπό ιδιωτική διαχείριση, πράγμα που σημαίνει ότι ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν τη διοίκηση και τη λειτουργία τους. Αυτό έγινε για πρώτη φορά πριν 20 χρόνια, το 1997, σε «κέντρο κράτησης μεταναστών», όπου θεωρήθηκε ότι ιδιωτικοποιώντας τέτοιες δομές θα περιοριστούν τα έξοδα για το κράτος και θα παρέχονται πιο ποιοτικές υπηρεσίες, λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Στην πραγματικότητα, ο βασικός λόγος που μια ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει κάποιου είδους παροχή υπηρεσιών (στο σύστημα που ζούμε και ονομάζεται καπιταλισμός) είναι η αύξηση των κερδών της. Αυτό το πετυχαίνουν με διάφορους τρόπους, που στο συγκεκριμένο θέμα που αφορά ανθρώπινες ζωές είναι απλά εξοργιστικοί!

private-prison

Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι μέσω της εκμετάλλευσης της εργασίας των κρατουμένων, για την οποία πληρώνονται κατά κανόνα ψίχουλα. Οι κρατούμενοι δηλαδή αναγκάζονται να δουλέψουν και κάποιες εταιρείες εξασφαλίζουν ουσιαστικά δωρεάν εργασία. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη ναζιστική Γερμανία, όπου οι κρατούμενοι δούλευαν στη Siemens, την Bayer, την BMW, την Kodak και άλλες μεγάλες εταιρείες που στήριζαν το καθεστώς. Στη σημερινή Αμερική οι εταιρείες – κολοσσοί που επωφελούνται είναι η Wal-Mart, η Microsoft, κ.α., οι οποίες πληρώνουν «μισθούς» 23 σέντς την ώρα!!!

Η «αδέκαστη» δικαιοσύνη

Παράλληλα το κράτος δεν επιδοτεί απλά τις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά υπογράφει μαζί τους συμβάσεις, με τις οποίες τους εξασφαλίζει ότι θα υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά πληρότητας στις φυλακές (π.χ. άνω του 90%). Αυτό -μεταξύ άλλων- μεταφράζεται ουσιαστικά σε οργανωμένο σχέδιο νέων φυλακίσεων Αμερικάνων πολιτών… [2]. Καταδικάζονται δηλαδή άνθρωποι για να «πιαστούν οι στόχοι-ρήτρες» των εταιρειών! Δεν είναι να απορεί κανείς που με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων σε ποσοστό κατοίκων σε όλο τον κόσμο!

and-justice-for-all-august-25-1988-metallica-20580356-500-300

Κάτι αλλάζει στις ΗΠΑ

Στα πλαίσια αυτού του σύντομου σχολίου δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στην όποια «αποτελεσματικότητα» αυτών των σωφρονιστικών συστημάτων, ούτε στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, κλπ.

Αυτό που αξίζει όμως να αναφερθεί είναι ότι όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, αντί να λάβουν μέτρα ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία, η οποία καλά κρατεί, κοιτούν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε κάθε μήκος και πλάτος της καθημερινότητας.

Στη σημερινή κρίση που βιώνει ο καπιταλισμός, ξεπροβάλλουν στην επιφάνεια μια σειρά κινήματα που αναδεικνύουν διάφορα ζητήματα, ακόμα και στη μητρόπολή του, τις ΗΠΑ, όπως το Black Lives Matter για τα δικαιώματα των μαύρων, το 15Now για αξιοπρεπή μεροκάματα, το Occupy που ανέδειξε τα ζητήματα της ανισότητας, η ριζοσπαστικοποίηση και η αναζήτηση των σοσιαλιστικών ιδεών με βάση τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, κα.

Η τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για κλείσιμο των ιδιωτικών φυλακών, λοιπόν, πρέπει να θεωρηθεί ως απότοκο της ανόδου και της πίεσης του κινήματος. Οι διάφορες ανακοινώσεις μένει να επιβεβαιωθούν βέβαια και στην πράξη και ο μόνος δρόμος για να διασφαλιστούν τέτοια αποτελέσματα, είναι μέσω της ενεργής παρουσίας των κινημάτων.

 


πηγές:
[1]: http://gr.euronews.com/2016/08/18/us-reveals-plans-to-phase-out-private-prisons
[2]: http://info-war.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CF%89%CE%BD/

Διαβάστε περισσότερα για τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα