Η Δημόσια Υγεία δώρο στους ιδιώτες!

02/09/2014
Comments off
735 Views
Άρθρο της σύνταξης από το νέο τεύχος (395) του "Ξ" 

Δεν υπάρχουν όρια στο μέχρι που μπορούν να φτάσουν αυτοί που κυβερνούν! Έχουν ξεπεράσει ακόμα και τη Θάτσερ στο μίσος τους ενάντια στους εργαζόμενους και την κοινωνία, για να υπηρετήσουν πιστά τα αφεντικά τους, το μεγάλο κεφάλαιο, ελληνικό και ξένο. Το να παραχωρήσουν ολόκληρο το ΕΣΥ σε μια ιδιωτική επιχείρηση είναι κάτι που μόνο σε νοσηρές φαντασίες θα μπορούσε να υπάρχει!

Δεν είναι απλά ότι βάζουν ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ! Δεν είναι απλά ότι αυτοί που διορίζονται για να διαχειριστούν τις δαπάνες των νοσοκομείων είναι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την Υγεία! Αυτά γίνονται έτσι κι αλλιώς ήδη!

Αυτό που κάνουν με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο νέος υπουργός Υγείας στη Βουλή μέσα στον Αύγουστο είναι ότι δημιουργούν μια ιδιωτική εταιρία με το όνομα ΕΣΑΝ, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση λίγο – πολύ όλου του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, που σημαίνει:

  • διαχειρίζεται όλα του ποσά του Δημοσίου (και τα ΕΣΠΑ) που αφορούν τα νοσοκομεία
  • θεσμοθετεί περαιτέρω την ισότιμη συμμετοχή ιδιωτών παρόχων υγείας στην κατανομή των δημόσιων πόρων και θέτει εμμέσως πλην σαφώς την αύξηση των δημόσιων πόρων προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας.
  • παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των χρημάτων του ΕΟΠΥΥ και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων
  • αξιολογεί τα νοσοκομεία με βάση κριτήρια «παραγωγικότητας» και «αποδοτικότητας», δηλαδή κερδοφορίας
  • θα καθορίζει στην ουσία αν ένα νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί ή να περιοριστεί και να κλείσει
  • οδηγεί σε αύξηση των προσλήψεων με μπλοκάκι, σε ατομικές συμβάσεις, σε διαφορετικές αμοιβές των εργαζομένων ανά νοσοκομείο και συνολική κατάλυση των σημερινών εργασιακών σχέσεων.
  • έχει πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία κάθε ασθενή  

Κι όλα αυτά για 50 χρόνια – για τόσο διάστημα θα παραχωρηθεί η διαχείριση του ΕΣΥ από το ΕΣΑΝ με βάση το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας.

Η εταιρεία που θα διαχειρίζεται την υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, που δεν έχουν τα λεφτά των πλουσίων, θα είναι κανονική επιχείρηση με τα όλα της. Δηλαδή θα έχει μετοχές, συνολικά 20.000 με αρχική αξία 50 € η κάθε μια. Η εταιρεία αυτή θα έχει έσοδα από τη διαχείριση των κονδυλίων που αφορούν την Υγεία και οι μετοχές της θα είναι μεταβιβάσιμες! Με άλλα λόγια, μέσα από τη διαχείριση του ΕΣΥ η εταιρεία αυτή θα στοχεύει στο να βγάζει κέρδη, ανάλογα με τα κέρδη θα ανεβαίνει ή θα πέφτει η αξία των μετοχών της και αυτές θα πωλούνται και θα αγοράζονται!

Υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία σε ποιων τα χέρια θα καταλήξει η επιχείρηση αυτή;

Θα καταλήξει στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων! Όπως στα ΜΜΕ, όπου 3 – 4 οικογένειες «κυβερνούν» ανεξέλεγκτα, όπως στα πετρέλαια, στις τράπεζες, στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, κλπ, μια χούφτα μεγαλοκαρχαριών ελέγχουν τα πάντα, έτσι θα γίνει και στην Υγεία.

Η Υγεία του 99% των Ελλήνων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων θα αποτελεί αντικείμενο κέρδους για το ιδιωτικό κεφάλαιο!

Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνώντων  – αν μπορεί να ονομαστεί «πολιτική», γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ολοκληρωτικός πόλεμος ενάντια στην κοινωνία.

Και μέσα σ’ αυτή την κατάσταση έχουμε και τον κύριο Κουβέλη, που μιλά και στο όνομα υποτίθεται της Αριστεράς, ο οποίος δεν είναι σίγουρος αν αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

Στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνει πως αν τον προτείνει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποψήφιο, τότε θα μετρήσει τις διάφορες παραμέτρους όπως «οι ασκούμενες πολιτικές», οι «ευρύτερες συναινέσεις» κλπ.

Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου, στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα κριθεί το αν η κυβέρνηση της Τρόικας θα πέσει ή θα παραμείνει για δύο ακόμη χρόνια για να ισοπεδώσει ότι δεν έχει προλάβει ακόμη. Αν η Βουλή δεν δώσει 180 ψήφους υπέρ, τότε αναγκαστικά πάμε σε εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Με την Αριστερά να έχει αποτύχει να ρίξει την κυβέρνηση αυτή, λόγω της άρνησης της να συνεργαστεί και λόγω των λαθεμένων πολιτικών της, οι προεδρικές εκλογές αποτελούν την ελπίδα εκατομμυρίων εργαζομένων για να φύγει αυτή η κυβέρνηση.

Όμως ο κύριος Κουβέλης (που, επαναλαμβάνουμε, παριστάνει και τον αριστερό) δεν απορρίπτει την πιθανότητα να προσφέρει σωσίβιο σ’ αυτούς τους εγκληματίες!!

Δεν θα είναι ο πρώτος που έχει προδώσει τις ιδέες της Αριστεράς, περνώντας στο στρατόπεδο του εχθρού με διάφορες προφάσεις, πάντα «για το καλό του τόπου»!!

Και, είμαστε σίγουροι, πως δεν θα είναι ο τελευταίος!!