Γιατί είναι τόσο επικίνδυνες οι πλατείες;

Μετά από 1,5 μήνα αυστηρής καραντίνας και με την άρση του αυστηρού lockdown ο κόσμος, όπως ήταν αναμενόμενο, θέλησε να βγει από τα σπίτια του. Ήταν ο ίδιος κόσμος που καταλαβαίνοντας τις αδυναμίες του –για χρόνια χτυπημένου– Εθνικού Συστήματος Υγείας κλείστηκε μέσα, περιόρισε τις επαφές, τήρησε τα μέτρα προστασίας και προστάτεψε τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η έλλειψη ελεύθερων χώρων στις μεγάλες πόλεις, οι –ακόμα κλειστοί– μεγάλοι χώροι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημείο απόδρασης (π.χ. άλσος Βεΐκου στην Αθήνα), αλλά και η ανάγκη προσωπικής επαφής έσπρωξαν εκατοντάδες κυρίως νέους να βγουν στις πλατείες της γειτονιάς τους. Το «σύνθημα» άλλωστε το είχε «ρίξει» λίγο πριν η κυβέρνηση με την επιμονή στο άνοιγμα των σχολείων για δύο μόλις εβδομάδες: Αφού μπορούμε να πάμε στο σχολείο, γιατί να μην μπορούμε να πάμε στις πλατείες;

Η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, η πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, έγιναν σημεία συνάντησης για τη νεολαία και τράβηξαν κόσμο και γύρω περιοχών. Με αυτήν την αφορμή, η κυβέρνηση απάντησε στη συγκέντρωση ανθρώπων, κυρίως νεολαίας, στις πλατείες, στέλνοντας τα ΜΑΤ για να κυνηγήσουν τους παρευρισκόμενους, να τους χτυπήσουν και να προχωρήσουν σε προσαγωγές.

Η επιθετική αυτή στάση και η δυσανάλογη βία από την πλευρά της αστυνομίας δεν έχει καμία δικαιολογία και ούτε βέβαια βοηθάει με κανένα τρόπο τη μη εξάπλωση του ιού.

Τα γεγονότα στην πλατεία Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή

Ο δεξιός δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, για να δικαιολογήσει την επέμβαση των ΜΑΤ κατήγγειλε πως η πλατεία «έχει γίνει άβατο» εδώ και πολλά χρόνια και έκανε λόγο ακόμη και για διακίνηση ναρκωτικών και πάρτι, κάτι που διαψεύδουν μαρτυρίες των παρευρισκόμενων αλλά και γειτόνων.

Το αποτέλεσμα ήταν να παρθεί απόφαση να κλείσει η πλατεία με φύλαξη από την αστυνομία κάθε βράδυ από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. Ο κόσμος όμως έχει απόλυτη ανάγκη από τις πλατείες και τα πάρκα, από ελεύθερους χώρους όπου μπορεί να κινηθεί και να αναπνεύσει –αυτή είναι η πραγματική του προστασία από τον ιό.

Τα γεγονότα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη

Στην περίπτωση της Κυψέλης ομάδες ΔΙΑΣ προχώρησαν σε κανονική έφοδο στον κόσμο που είχε μαζευτεί εκεί, χωρίς κάποια προηγούμενη σύσταση με δακρυγόνα και κυνηγητό περαστικών. Μαρτυρίες που έχουν δημοσιευτεί αποκαλύπτουν ακραία αστυνομική αυθαιρεσία, ξύλο σε κόσμο μπροστά από τις πόρτες των σπιτιών τους επειδή κατέβηκαν να δουν τι έχει συμβεί φορώντας πιτζάμες και προσαγωγές στο σορό.

Οι συνθήκες κράτησης κάθε άλλο παρά τηρούσαν τα μέτρα προστασίας, αφού καταγγέλθηκε ότι δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας κατά την προσαγωγή και στο αστυνομικό τμήμα  ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς μάσκες ή γάντια για πολλές ώρες σε μικρό χώρο. [1]

Η δικαιολογία της αστυνομίας για την επέμβαση ήταν μια τηλεφωνική καταγγελία-παγίδα από κάποιον που υποτίθεται έπεσε θύμα κλοπής και ήταν εγκλωβισμένος στην πλατεία. Στα ΜΜΕ άφησαν να εννοηθεί ότι η παγίδα στήθηκε από τους εκεί παρευρισκόμενους, κάτι που καταρρίφθηκε από την ίδια τελικά την αστυνομία με τη σύλληψη ενός 52χρονου που φέρεται να έκανε το τηλεφώνημα επειδή τον ενοχλούσε η φασαρία. Τα ΜΑΤ επενέβησαν έτσι στην πλατεία, αφού πρώτα είχαν κλείσει τα φώτα, τρομοκρατώντας τον κόσμο.

Τί σημαίνουν οι «αυστηρές συστάσεις»;

Σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας ο κόσμος τήρησε τα μέτρα. Πολλές φορές ωστόσο, στους ελεύθερους χώρους μέσα στον αστικό ιστό, υπήρξε κάποιου τύπου «συνωστισμός». Βγαίνοντας για σωματική άσκηση ή για τη βόλτα κάποιου κατοικίδιου ο κόσμος συναντιόταν σε κάποιο από τα λίγα πάρκα, σε κάποιον από τους -μετρημένους στα δάχτυλα– πεζόδρομους. Πολλές φορές ο καθένας από εμάς είδε ηλικιωμένους να κάθονται σε κάποιο παγκάκι και να συζητούν ή μια ομάδα νέων ανθρώπων να κουβεντιάζουν χωρίς να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν είχαμε μια αστυνομική παρέμβαση κατασταλτική και μάλιστα με όρους δακρυγόνων, ξύλου και τρομοκρατίας. Αντίθετα η αστυνομία (και η δημοτική) υπήρχε, με περιπολικό ή πεζή και έκανε συστάσεις τις οποίες ο κόσμος ακολουθούσε.

Αν τα κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας, της πολιτικής προστασίας κλπ προχωρούσαν σε τέτοιου τύπου συστάσεις, με ολιγομελείς ομάδες, χωρίς την παρουσία των ΜΑΤ, ο κόσμος θα ακολουθούσε τις συστάσεις, όπως έκανε και επί καραντίνας.

Η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι όμως επέλεξαν την καταστολή.  

Αστυνομικός έλεγχος και αυθαιρεσία

Ήδη πριν από την κρίση της πανδημίας είχαμε δει την αύξηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και την προσπάθεια τρομοκράτησης κυρίως της νεολαίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε από νωρίς το στίγμα της, με τις καθημερινές επιθέσεις στα Εξάρχεια, με υβριστικά σχόλια, ξυλοδαρμό και προσαγωγές και μια συνεχή εκστρατεία εκφοβισμού σε όσους αντιστέκονται.

Για μια ακόμα φορά στοχοποιείται η νεολαία, το μάζεμα στις πλατείες ταυτίζεται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ με ανευθυνότητα, μέχρι και με εμπόριο ναρκωτικών.

Και αυτό την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη μπορούν να συναθροίζονται χωρίς κανένα μέτρο προστασίας είτε έξω από το φορτηγό της Πρωτοψάλτη στο Μαξίμου, είτε έξω από την πρώην Μαρφίν, είτε στην πλατεία Ομόνοιας όπου κάνει τα εγκαίνια ο Μπακογιάννης. Από την ίδια κυβέρνηση που περνάει «νύχτα» νομοσχέδια που καταστρέφουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και ιδιωτικοποιούν την παιδεία, που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία, κοκ.

Η απάντησή μας

Η απάντηση πρέπει να δοθεί στις πλατείες και τις γειτονιές, όπως και ήδη έγινε με κινητοποιήσεις και στις δύο πλατείες.

Τα μέτρα ασφαλείας και οι αποστάσεις στις κινητοποιήσεις μας πρέπει να επιδιώκουμε να τηρούνται, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Όχι γιατί μας το λέει ο Χαρδαλιάς, ούτε γιατί πρέπει να «συμμορφωθούμε» στις κρατικές υποδείξεις. Αλλά γιατί είναι η μόνη συνεπής στάση, απέναντι στο ρίσκο που παίρνει η κυβέρνηση να επανεκκινήσει πλήρως την οικονομία την ίδια στιγμή που υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ακόμα, επειδή θέλουμε στις κινητοποιήσεις μας τις αποκαλούμενες «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες». Και τέλος γιατί δε θέλουμε να δώσουμε στον αντίπαλο, την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, «πάτημα» για να δυσφημεί και να καταστέλλει τις κινητοποιήσεις μας.


[1] thepressproject.gr: Από την πόρτα του σπιτιού του στην Κυψέλη, αιμόφυρτος και φορτωμένος με βαριές κατηγορίες: Μαρτυρία στο TPP και efsyn.gr: Αποκαλυπτική μαρτυρία στην «Εφ.Συν.»: Παράνομη και αδικαιολόγητη βία στην Κυψέλη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα