Για τις 300 απολύσεις και την εκ περιτροπής εργασία στο «Ελ. Βενιζέλος»

Η εφαρμογή των πρόσφατων αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που αφορούν αναστολές συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία έχει ήδη ξεκινήσει.

Περίπου 300 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης (handling) του αεροδρομίου της Αθήνας απολύθηκαν άμεσα. Οι εταιρείες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν τους εργαζομένους τους ότι χάνουν τη δουλειά τους ακόμα και με γραπτά μηνύματα ή με μία τηλεφωνική κλήση, αποδίδοντας την πρωτοφανή μέθοδο στον μεγάλο αριθμό των εργαζομένων και την έλλειψη χρόνου.

«Ζητώ συγγνώμη για το άκομψο του μηνύματος. Όμως είστε πάρα πολλοί και δεν υπάρχει χρόνος προσωπικής επικοινωνίας. Θα ενημερωθείτε από τον …(όνομα) για την τελευταία ημέρα εργασίας»

καταλήγει το μήνυμα που έλαβαν πολλοί από τους υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Με το ίδιο μήνυμα ενημερώνονται και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, τουλάχιστον οι μισοί:

«Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης. Υπολογίστε περίπου στο 50%. Θα έχετε περισσότερες πληροφορίες σύντομα. Όλα αυτά μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα».
(Ethnos.gr 25/3/2020)

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η άλλη εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης, η Goldair.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Goldair, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν στις 17 Μαρτίου ότι:

«λόγω σημαντικού περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και διαβούλευσης με το Σύλλογο Προσωπικού Επίγειας Εξυπηρέτησης Goldair, αποφασίστηκε η εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζομένων από 1 έως 4 ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως με κυλιόμενες βάρδιες ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες».

Στον αερολιμένα δουλεύουν περίπου 600 εργαζόμενοι πολλοί εκ των οποίων έχουν εξαναγκαστεί να χρησιμοποιήσουν την κανονική τους άδεια, λόγω της αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών του αεροδρομίου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν εργαζόμενοι-όμηροι της εργοδοσίας, καθώς εργαζόντουσαν για πάρα πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων.

Οι εταιρείες επικαλούνται τη δραματική πτώση του τζίρου και της κίνησης στο αεροδρόμιο όμως «ξεχνούν» τα τεράστια κέρδη και τις επιδοτήσεις της προηγούμενης περιόδου, που καθόλου δεν οδήγησαν σε αύξηση μισθών ή σε βελτίωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

«Είναι προκλητικό το γεγονός ότι μία εταιρεία, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με κέρδη προ φόρων ύψους 239,7 εκατ. ευρώ το 2018 (και αντίστοιχα νούμερα την τελευταία πενταετία) θα μπορεί να κάνει χρήση της ΠΝΠ για την αναστολή συμβάσεων, με πρόσχημα την πτώση του τζίρου της λόγω κορονοϊού»

δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών Χρήστος Καραγιάννης.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 25/3/20 στην ΕΡΤ αποκάλεσε «ελευθερία» τη δυνατότητα των απολύσεων.

«Δεν ήταν μάλλον μέσα στο περιβάλλον των επιχειρήσεων που αναστείλαμε την λειτουργία τους οπότε αυτές μπορούν ακόμα να κινηθούν με μια ελευθερία. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη»

είπε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές ότι ο «Αρμαγεδόνας» των απολύσεων είναι ακόμη στα πρώτα του στάδια και οι «ασπιρίνες» του επιδόματος των 800 ευρώ αφενός δεν επαρκούν και αφετέρου δεν καλύπτουν μεγάλη μερίδα των εργαζομένων που απολύονται, έχουν αναστολή σύμβασης ή αναγκάζονται να δουλεύουν εκ περιτροπής.

Για παράδειγμα στην περίπτωση των απολυμένων του Ελευθέριος Βενιζέλος, οι εργαζόμενοι έχουν βάλει δικηγόρους προκειμένου να διεκδικήσουν το σχετικό επίδομα. 

Οι απολυμένοι του Ελευθέριος Βενιζέλος δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι τους.

Καμία ομάδα απολυμένων δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της σε αυτή την κρίση. Την ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις με τεράστια κέρδη αρνούνται να θυσιάσουν ένα μικρό κομμάτι αυτών των κερδών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χωρίς να χρειαστεί να στείλουν χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, κανείς δεν είναι ασφαλής.

Το κόστος της διατήρησης των θέσεων εργασίας να πληρωθεί από τα κέρδη που είχαν οι εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια και από το κράτος.

Χρειάζεται συντονισμός, ενότητα και σχέδιο δράσης από τα πιο μαχητικά και ταξικά σωματεία και Ομοσπονδίες του συνδικαλιστικού κινήματος, και πρώτα από όλα από τους κλάδους που θα πληγούν άμεσα με απολύσεις όπως ο επισιτισμός, ο τουρισμός κτλ. Ένας σχεδιασμός που να παίρνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες δράσης που επιβάλλει η πανδημία και να προετοιμάζει ακόμα πιο δυναμική αντίδραση, μόλις λήξει αυτή.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα