Γερμανία: Ένα κόμμα που εφαρμόζει νεοφιλελεύθερα μέτρα δεν είναι αριστερό

Του Νίκου Ρεμούνδου

«Ένα κόμμα που μιλάει για τον σοσιαλισμό τις Κυριακές και τις γιορτές, αλλά εφαρμόζει νεοφιλελεύθερα μέτρα τις καθημερινές, δεν είναι αριστερό».

Λούσι Ρέντλερ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του WASG Βερολίνο και στέλεχος του SAV/ αδελφή οργάνωση του Ξ – τμήμα της CWI. στη Γερμανία

Για να καταλάβει κανείς την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του WASG Βερολίνου (και του Μαγδελμβούργου) ενάντια στην κοινή κάθοδο του κόμματος τους με το Αριστερό Κόμμα(ΑΚ)/PDS στις εκλογές για τις περιφερειακές κυβερνήσεις το ερχόμενο φθινόπωρο, πρέπει να αναλογιστεί ότι το ΑΚ/PDS κυβερνάει από το 2001 το Βερολίνο (και το Μαγδελμβούργο) σε στενή συνεργασία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και εφαρμόζει άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα.

Η λεγόμενη αυτή «κόκκινη» κυβέρνηση αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας του δημόσιου τομέα και επέβαλλε μονομερώς στους εργαζόμενους μαζικές περικοπές μισθών, κόβοντας τους και το δώρο των Χριστουγέννων και το επίδομα καλοκαιρινών διακοπών.

Την ίδια ώρα, προχώρησε στην περικοπή στον δημόσιο τομέα 15.000 θέσεων εργασίας και προγραμματίζει να περικόψει άλλες 18.000.

Ανάγκασε 32.000 άνεργους να εργάζονται με αμοιβή ενός μόνο ευρώ την ώρα, από τους οποίους οι μισοί εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Προχώρησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση χιλιάδων δημοτικών κατοικιών και της δημόσιας εταιρείας νερού.

Τέλος, υποστήριξε το νεοφιλελεύθερο ευρωσύνταγμα.

Έτσι, ανάμεσα στους εργαζόμενους στο Βερολίνο επικρατεί δίκαιη αγανάχτηση ενάντια στο ΑΚ/PDS και η δημοτικότητα του καταρρέει (από 25% στις προηγούμενες εκλογές σε 15% σήμερα στις σφυγμομετρήσεις).

Επικαλούμενη την ανάγκη ενότητας της αριστεράς, η εθνική ηγεσία του WASG και ο Οσκαρ Λαφοντέν απαιτούν από το WASG Βερολίνου να κατέβει στις εκλογές στο ίδιο ψηφοδέλτιο μαζί με το ΑΚ/PDS, που είναι ταυτισμένο με αυτές τις αντεργατικές πολιτικές, παρά το γεγονός ότι αυτό αρνείται να καταδικάσει ξεκάθαρα αυτές τις πολιτικές και να παραιτηθεί από τις κυβερνήσεις συνεργασίας με το SPD. Αυτή την απαράδεχτη πολιτική υποστηρίζουν δυστυχώς και οργανώσεις της αριστεράς, όπως η Linksruck (αδελφό τμήμα του ΣΕΚ) και η ISL (της Ενιαίας Γραμματείας) στο Βερολίνο.

Γιά να μην καταντήσει όμως η δήθεν ενότητα της αριστεράς σε ενότητα ενάντια στους εργαζόμενους πρέπει να έχει στην πράξη και όχι στα λόγια αντινεοφιλελεύθερο και αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο.

Στο όνομα της «ενότητας», επίσης, η ηγεσία του WASG προχώρησε στην καθαίρεση της εκλεγμένης με μεγάλη πλειοψηφία Περιφερειακής Επιτροπής του WASG Βερολίνου και των υποψηφίων του για τις εκλογές του φθινοπώρου, όπου πρώτη σε ψήφους ήρθε η Λούση Ρέντλερ του SAV/CWI.

To WASG Βερολίνου πάντως δεν δέχτηκε τα μέτρα της ηγεσίας του, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα εκλεγμένα τοπικά όργανα του και δεν αποσύρει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του για τις εκλογές.

Η συνδιάσκεψη της Αριστεράς του WASG καταδίκασε τις καθαιρέσεις εκλεγμένων Οργάνων

Στο συνέδριο του WASG που έγινε στα τέλη Απρίλη, η πλειοψηφία της ηγεσίας του, μαζί με τον Όσκαρ Λαφοντέν, κατόρθωσε με απειλές για αποχώρηση από το κόμμα και διάσπαση του να κερδίσει δύσκολα μια σχετική πλειοψηφία ενάντια στην ανεξάρτητη κάθοδο στις εκλογές του φθινοπώρου των τοπικών οργανώσεων του στο Βερολίνο και το Μαγδελμβούργο.

Η πρόταση της αριστερής πτέρυγας της ηγεσίας του WASG, που υποστήριζε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά ο προσανατολισμός για το πως πρέπει να χτιστεί ένα νέο Αριστερό κόμμα και δήλωνε ρητά ότι είναι αντίθετη στο πάρσιμο διοικητικών και πειθαρχικών μέτρων ενάντια σε διαφωνούντες, δεν πέρασε για λίγους μόνο ψήφους (143 υπέρ, 156 κατά).

Μόνο τρεις βδομάδες μετά, στις 20 του Μάη, έγινε η πρώτη Συνδιάσκεψη της Αριστεράς του WASG, στην οποία συμμετείχαν 280 μέλη και στελέχη του από όλη την Γερμανία.

Οι ομιλητές έκφρασαν την αγανάχτηση τους για τις καθαιρέσεις των Περιφερειακών Επιτροπών του Βερολίνου και του Μαγδελμβούργου και δήλωσαν ότι παλεύουν για ένα κόμμα που θα χτιστεί από τα κάτω και όχι από τα πάνω, με γραφειοκρατικές μανούβρες και συμφωνίες κορυφής. Τόνισαν ότι ένα νέο Αριστερό κόμμα θα έχει λόγο ύπαρξης μόνο αν είναι στην πράξη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και υπέρ των εργαζομένων.

Ένα μεγάλο μέρος τους υποστήριξε την απόφαση του WASG Βερολίνου και Μαγδελβούργου να κατέβουν ανεξάρτητα στις εκλογές.

Η Inge Hoger, βουλευτής και αντιπρόεδρος της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας WASG και ΑΚ/PDS, τόνισε ότι το WASG δημιουργήθηκε για να είναι κάτι το διαφορετικό και διαφώνησε με τα διοικητικά μέτρα και τις καθαιρέσεις εκλεγμένων οργάνων.

Το ψήφισμα που τελικά πέρασε ομόφωνα υποστηρίζει ότι : «Οι αποφάσεις των Περιφερειακών Επιτροπών να κατεβάσουν ανεξάρτητους υποψήφιους στις εκλογές είναι σύμφωνες με το Πρόγραμμα του WASG, που τονίζει πως «το κόμμα θα είναι αντίθετο και δεν θα συμμετέχει σε καμμιά κυβέρνηση που εφαρμόζει νεοφιλελεύθερα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους».

Η επιτυχία της Συνδιάσκεψης ενίσχυσε σοβαρά τους δεσμούς ανάμεσα στους αριστερούς αγωνιστές του WASG που συμμετείχαν. Συμφωνήθηκε συνεχής συντονισμός της δράσης των αριστερών αγωνιστών και η σύγκλιση μιάς νέας Συνδιάσκεψης το φθινόπωρο, πριν την εθνική Συνδιάσκεψη του WASG. Σ’ αυτή την Συνδιάσκεψη θα κληθούν να συμμετέχουν και αριστεροί από το ΑΚ/PDS, για να γίνει μια συζήτηση με θέμα την δημιουργία μιας αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Σε 5 εκ. Γερμανούς μίλησε η σ. Λ. Ρέντλερ

Η Λούση Ρέντλερ, η πιο γνωστή μαρξίστρια σήμερα στη Γερμανία, μίλησε στο κορυφαίο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τις πολιτικές εξελίξεις στο πιο δημοφιλές κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, που παρακολουθείται από 5 εκ. τηλεθεατές.

Ο παρουσιαστής του προγράμματος σύστησε την Λούση σαν την επικεφαλής του ψηφοδελτίου του WASG Βερολίνου, παρά το γεγονός ότι η εθνική ηγεσία του καθαίρεσε τους εκλεγμένους υποψηφίους του μαζί με την Περιφερειακή Επιτροπή του.

Το θέμα της συζήτησης, στη οποία συμμετείχαν πρώην υπουργοί, βουλευτές όλων των κομμάτων και ηγετικοί συνδικαλιστές, ήταν αν τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα ενάντια στους εργαζόμενους είναι αρκετά ή χρειάζονται και άλλες θυσίες.

Η Λούση τόνισε ότι όλοι μιλάνε για μέτρα ενάντια στην ανεργία, αλλά στην πραγματικότητα παίρνουν μέτρα ενάντια στους ανέργους και τους εργαζόμενους. Στα επιχειρήματα ότι δεν υπάρχουν λεφτά, η Λούση απάντησε ότι μόνο το 2005, οι μεγάλες εταιρείες προσπάθησαν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους 11 δις ευρώ. Την ίδια ώρα, οι ίδιες εταιρείες μοίρασαν στους πλούσιους μετόχους τους μερίσματα ύψους 20 δις ευρώ. Έτσι, τα πλούτη της κοινωνίας, που παράγουν οι εργαζόμενοι δεν επανεπενδύονται παραγωγικά για να δημιουργηθούνε νέες θέσεις εργασίας, αλλά τζιράρονται στην κερδοσκοπία, την διαφθορά και τις σπατάλες.

Τέλος, εξήγησε ότι το WASG Βερολίνου αρνείται να κατέβει σε κοινό ψηφοδέλτιο με το ΑΚ/PDS, γιατί αντί αυτό να αγωνιστεί μαζί με τους ανέργους και τους εργαζόμενους ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ασυδοσία της αγοράς, έχει παραδοθεί και ενσωματωθεί στο σύστημα.

__________

Σημαντική νίκη της αριστεράς στο Βερολίνο

Στις 31 του Μάη, το δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η εκλεγμένη Περιφερειακή Επιτροπή του WASG Βερολίνου ενάντια στην αυθαίρετη καθαίρεση της από την εθνική ηγεσία του WASG, αποφάσισε ότι μόνο το Συνέδριο του μπορούσε να πάρει μιά τέτοια σοβαρή απόφαση και αποκατέστησε έτσι την εκλεγμένη ηγεσία του.

Την 1η Ιουνίου συνεδρίασε και το Εκλογοδικείο του Βερολίνου που απέριψε την προσφυγή της εθνικής ηγεσίας του WASG ενάντια στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του WASG Bερολίνου και έκανε δεκτή την λίστα των εκλεγμένων υποψηφίων της Περιφερειακής Επιτροπής του.

Αυτές οι εξελίξεις βοηθούν τον αγώνα της αριστεράς του WASG στο Βερολίνο. Ωστόσο οι σ. κατανοούν ότι δεν είναι οι δικαστικές αποφάσεις που θα κρίνουν την τελική έκβαση της μάχης αλλά ο πολιτικός αγώνας μέσα και έξω από το κόμμα.

7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,078ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής