Γερμανία: Εκλογή της Lucy Redler στην Εθνική Επιτροπή του WASG

Στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του WASG (Εκλογική Εναλλακτική για την εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη), που έγινε στις 18 και 19 Νοέμβρη, αποφασίστηκε να προχωρήσει η συγχώνευση του κόμματος με το πρώην σταλινικό PDS. Ήταν μια διαδικασία με πολλές αντιφάσεις μια και οι αντιπρόσωποι πέρασαν μια σειρά από αριστερές προτάσεις, ενώ εξέλεξαν στην Εθνική Επιτροπή του κόμματος τη Lucy Redler (μέλος της SAV – CWI στη Γερμανία), η οποία είχε πρωτοστατήσει την προηγούμενη περίοδο στις αντιδράσεις ενάντια στη συγχώνευση, που εκφράστηκε μέσα στην ‘αντάρτικη’ οργάνωση του WASG στο Βερολίνο.

Η αντιπαράθεση είχε να κάνει με το γεγονός ότι το πρώην σταλινικό PDS, ενώ μιλούσε στο όνομα του σοσιαλισμού δε δίστασε να συμμετέχει σε τοπικές κυβερνήσεις συνεργασίας με τους σοσιαλδημοκράτες εφαρμόζοντας συστηματικά πολιτικές λιτότητας για τους εργαζόμενους.

Οι τοποθετήσεις της Lucy και των μελών της SAV έβαζαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για τη συγχώνευση και κυρίως τη δέσμευση ότι το νέο κόμμα δε θα συμμετέχει σε κυβερνήσεις με τα κόμματα του κεφαλαίου όπως έκανε στο παρελθόν το PDS.

Η επιτυχία της εκλογής της Lucy και ενός ακόμα αριστερού υποψηφίου στην Εθνική Επιτροπή δείχνει τις αντιφατικές διαθέσεις που υπάρχουν στα μέλη του νέου κόμματος και ότι ένα κομμάτι του ψάχνει τις πραγματικά αριστερές λύσεις που δε θα έχουν σχέση με τις «κεντροαριστερές» νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.

7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,078ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής