Γερμανία: Προς ένα νέο εργατικό κόμμα

Της Tanja Niemeier, Σοσιαλιστική Εναλλακτική – SAV, γερμανικό τμήμα της CWI

Σε μια στιγμή όπου η κυβέρνηση επιτίθεται σκληρά ενάντια στο βιοτικό επίπεδο και τις συνθήκες εργασίας στη Γερμανία, σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης φτάνουν στο συμπέρασμα πως χρειάζεται πιά να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική και οργανωτική εναλλακτική λύση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Σρέντερ και των ομοίων του.

Ήδη 6.000 άτομα έχουν οργανωθεί στην «Εκλογική Εναλλακτική για τη Δουλειά και την Κοινωνική Δικαιοσύνη» (WASG) σε μια σχετικά μικρή χρονική περίοδο ενώ παράλληλα, σύμφωνα με διάφορα γκάλοπ, 20% δηλώνουν πως θα το ψήφιζαν.

Αυτός ο ενθουσιασμός, που υπήρχε πριν ακόμα το WASG αυτοπροσδιοριστεί ως κόμμα, αποδεικνύει ξεκάθαρα πως η δυναμική για τη δημιουργία ενός νέου αριστερού κόμματος υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία.

Το συνέδριο προετοιμάζει το έδαφος

Το πρώτο συνέδριο του WASG έγινε στα τέλη Νοεμβρίου όπου και έγιναν σημαντικά βήματα για την προετοιμασία της ίδρυσης του νέου κόμματος (αυτές τις μέρες διενεργείται εσωτερική ψηφοφορία σχετικά με το αν πρέπει η όχι να λειτουργήσει ως κόμμα). Το συνέδριο – που σε αυτό το στάδιο δεν είχε εξουσιοδοτηθεί για να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις – εξέφρασε την επιθυμία για συμμετοχή του WASG στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου.

Επίσης, δήλωσε επίσημα συμπαράσταση στους εργαζόμενους της Όπελ, που αντέδρασαν με μια αυθόρμητη 7ήμερη απεργία στο εργοστάσιο του Μπόχουμ στις απειλές της Τζένεραλ Μότορς για την απόλυση 10.000 εργαζόμενων και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Τέλος, το συνέδριο απαίτησε την άμεση απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ.

Έλλειψη πολιτικών και προγραμματικών συζητήσεων

Δυστυχώς, το πρόγραμμα αυτού του συνεδρίου δεν προέβλεπε συζητήσεις σχετικά με το πολιτικό του πρόγραμμα, αλλά αποφασίστηκε ότι αυτό θα αποτελέσει θέμα του επόμενου συνεδρίου στις αρχές του 2005, ώστε να είναι έτοιμο πριν την επίσημη ίδρυση του κόμματος το Μάιο. Η προγραμματική συζήτηση θα είναι αποφασιστική για την μελλοντική πορεία του WASG. Σήμερα τα πιο εξέχοντα στελέχη του προτείνουν να υιοθετηθεί ένα ρεφορμιστικό πρόγραμμα και οι πολιτικές που εφάρμοζε η σοσιαλδημοκρατία τη δεκαετία του 1970, όταν ο καπιταλισμός μπορούσε να εξαγοράζει την κοινωνική ειρήνη κάνοντας παραχωρήσεις στους εργαζόμενους.

Ωστόσο, ο καπιταλισμός σήμερα βρίσκεται πια σε μια περίοδο παρακμής, οικονομικής στασιμότητας και ύφεσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η πίστη πως μπορούμε να επαναφέρουμε τις «παλιές, καλές μέρες» δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Οι καπιταλιστές επιτίθενται διαρκώς στην εργατική τάξη προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Όλες οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος τα τελευταία 150 χρόνια βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η ανάγκη για ένα αγωνιστικό και σοσιαλιστικό κόμμα

Το τμήμα της CWI στη Γερμανία, η Σοσιαλιστική Εναλλακτική (SAV), πιστεύει πως το πρόγραμμα του νέου κόμματος πρέπει να προχωρήσει πέρα από την απλή κριτική της κυβέρνησης και των πολιτικών της μιας και αυτή αποτελεί απλά όργανο των καπιταλιστών και της ασταμάτητης επιθυμίας τους για κέρδη. Η σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης σημαίνει στη πραγματικότητα τη σύγκρουση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών και κατ’ επέκταση με τον ίδιο τον καπιταλισμό.

Ο Ursel Beck, μέλος του SAV και αντιπρόσωπος στο συνέδριο του WASG εξήγησε: «Σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθιά κρίση, ακόμα και ο παραμικρός αγώνας της εργατικής τάξης θα προβάλλει το ερώτημα ποιος έχει τον έλεγχο της οικονομίας. Αυτό αναπόφευκτα θα θέσει το ερώτημα τι είδους κοινωνία χρειαζόμαστε». Γι’ αυτό το SAV πιστεύει πως είναι απαραίτητο ο αγώνας ενάντια στις άμεσες επιθέσεις της κυβέρνησης να συνδυάζεται με τον αγώνα για μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Η ηγεσία αντιτίθεται στο σοσιαλισμo

Όμως, η ρεφορμιστική ηγεσία του WASG είναι αντίθετη με την προώθηση των σοσιαλιστικών ιδεών. Ο Κλάους Ερνστ, στέλεχος του συνδικάτου μετάλλου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του WASG, δήλωσε κυνικά:«Ομάδες που κάνουν τις συναντήσεις τους σε τηλεφωνικούς θαλάμους δεν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να επηρεάζουν την πολιτική του WASG».

Αυτό το σχόλιο ταιριάζει απόλυτα με την θέση της ηγεσίας για «ανοιχτές πόρτες». Χρησιμοποιούν την κατανοητή επιθυμία των μελών, και της εργατικής τάξης γενικότερα, για ενότητα προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν γιατί δεν θέλουν να φτιάξουν ένα αποκλειστικά αριστερό κόμμα. Ισχυρίζονται πως ένα τέτοιο κόμμα θα φοβίσει πολλούς εργαζόμενους και θα τους αποτρέψει από το να ενταχθούν σε αυτό.

Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να λένε ότι το κόμμα πρέπει να είναι ανοιχτό ακόμα και για άτομα όπως ο Heiner Geissler και ο Norbert Blόm, μέλη του συνδικάτου των Χριστιανοδημοκρατών και πρώην υπουργοί της αντεργατικής κυβέρνησης του Κολ!

Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι οι σοσιαλιστικές ιδέες βρίσκουν υποστήριξη, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις ψήφους (86 στις 250) που κέρδισε η Christine Lehnert, μέλος του SAV και δημοτική σύμβουλος στο Ροστόκ στην ψηφοφορία για την κεντρική επιτροπή του WASG. Για μας αυτό δείχνει ότι οι σοσιαλιστές έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο μέσα στο WASG.

Θεωρούμε πως δουλεύοντας στη βάση του νέου κόμματος και εξηγώντας την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού η επιρροή των ιδεών μας θα αυξηθεί.

Μεγάλες δυνατότητες

Αν το WASG αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει στις εκλογές έχει πολλές πιθανότητες για σημαντική ανάπτυξη την επόμενη περίοδο. Αν προσφέρει καθοδήγηση και υποστήριξη στους εργατικούς αγώνες, θα μπορέσει να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης για τους εργαζόμενους αγωνιστές, αλλά και να παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αριστερής αντιπολίτευσης μέσα στα συνδικάτα. Το γεγονός ότι 17 εργαζόμενοι της Όπελ στο Μπόχουμ, ένας από τους οποίους είχε ηγετικό ρόλο στην απεργία, οργανώθηκαν πρόσφατα στο WASG δείχνει να επιβεβαιώνει τη θέση μας.

Σημαντικά τμήματα τόσο της εργατικής τάξης, όσο και του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος έχουν αρχίσει να σπάνε τους παραδοσιακούς τους δεσμούς με τη σοσιαλδημοκρατία , γεγονός που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Παρόλα αυτά το WASG θα καταφέρει να παίξει αποφασιστικό ρόλο και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης μόνο αν υποστηρίξει ενεργά τους εργαζόμενους στη πάλη τους ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και των καπιταλιστών. Ένας γνωστός συνδικαλιστής καταχειροκροτήθηκε όταν δήλωσε στο συνέδριο ότι μια γενική απεργία έχει καθυστερήσει πολύ.

Τα μέλη του SAV είναι αποφασισμένα να δουλέψουν στη βάση του WASG για να εξελιχθεί σε ένα αγωνιστικό και δημοκρατικό εργατικό κόμμα.

7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,078ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής