Financial Times: «Σώστε τον καπιταλισμό από τους… καπιταλιστές»

«Μικρά και καθημερινά»*

 

 

Το άγχος, η ανασφάλεια, η απογοήτευση και οι αντιφάσεις που επικρατούν στα επιτελεία του κεφαλαίου, στην Ελλάδα και διεθνώς, σχετικά με τη λειτουργία και το μέλλον του καπιταλιστικού συστήματος είναι εντυπωσιακά. Ένα τέτοιο παράδειγμα μας προσφέρει πρόσφατο άρθρο της κορυφαίας εφημερίδας των επιτελείων του βρετανικού και διεθνούς κεφαλαίου, Financial Times

Απ’ αφορμή την φοροαποφυγή της Apple και το πρόστιμο των 13 δισ. € που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επέβαλε, η βρετανική Financial Times δημοσιεύει άρθρο (αναδημοσιεύεται στην Ημερησία 20.09.16) με τίτλο: 

«Σώστε τον καπιταλισμό από τους… καπιταλιστές. Μια φορά στο τόσο ο καπιταλισμός πρέπει να σώζεται από τις λεηλασίες των… καπιταλιστών.»

στο οποίο ανάμεσα σε άλλα η εφημερίδα γράφει: 

«Η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση άλλαξαν τα πράγματα. Οι διασυνοριακές δραστηριότητες των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, καθιστούν δυσκολότερο το σχεδιασμό ενός συστήματος ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

»Η παγκοσμιοποίηση έχει πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες για φοροαπαοφυγή και ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει εξασθενίσει την πολιτική βούληση να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά. Άτολμοι εθνικοί πολιτικοί διστάζουν να τα βάλουν με τα παγκόσμια μεγαθήρια, με τις πλούσιες στρατιές τους που δραστηριοποιούνται παρασκηνιακά. Ναι, θα τους άρεσε αν αυτές οι εταιρείες πλήρωναν λίγο υψηλότερους φόρους, αλλά όχι τόσο ώστε να απειλήσουν να μεταφέρουν αλλού επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Καταναλωτές και λιγότερο προνομιούχοι φορολογούμενοι είναι οι χαμένοι» (οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Αυτό σημαίνει ότι τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα που δημιουργεί η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Με τα 13 δισ.  € της Apple θα μπορούσε για ένα χρόνο να χρηματοδοτηθεί το συνολικό κόστος των δαπανών για την Υγεία στη Ιρλανδία!! 

«Αν αυτό φαντάζει τεράστιο ποσό, καλύτερα να συγκριθεί με τα 215 δισ δολάρια που εκτιμάται ότι η Apple κρατά στο εξωτερικό εκεί που οι αρχές δεν μπορούν να τα αγγίξουν», αποκαλύπτει η εφημερίδα!!

Αυτό που δεν μας λέει η έγκριτη εφημερίδα της άρχουσας τάξης είναι  πώς και από ποιον θα σωθεί ο καπιταλισμός! Μήπως οι καπιταλιστές θα σώσουν το σύστημα από τους εαυτούς τους; Ούτε γι’ αστείο, βέβαια, γιατί οι καπιταλιστές δεν είναι ανόητοι, ούτε χαζοί – ότι κάνουν το κάνουν συνειδητά και κυνηγώντας το μόνο πράγμα που ξέρουν να κυνηγούν και για το οποίο υπάρχουν, δηλαδή το κέρδος… Μας αρκεί όμως η αναγνώριση από την Financial Times ότι το σύστημα που η ίδια εκπροσωπεί είναι σάπιο.  

Η σωστή «θέση», βέβαια, είναι «σώστε την κοινωνία από τους καπιταλιστές» (αυτή δεν πρόκειται να την διαβάσουμε στην «έγκριτη» εφημερίδα). Πώς; Ανατρέποντάς τους! Άλλος δρόμος δεν υπάρχει! Για να κτιστεί μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία – που βέβαια καμία σχέση δεν έχει ούτε με τα σταλινικά εκτρώματα της ΕΣΣΔ και της Κίνας, ούτε με τους σοσια-Ληστές τύπου ΠΑΣΟΚ. 

Αν μπορούσαν και οι ηγεσίες της Αριστεράς να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα μετά από τόσες και τόσες ήττες και προδοσίες, ο κόσμος μας σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερος…

* Από σχετική στήλη στην έντυπη έκδοση του «Ξ»
7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,075ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής