Φεύγει και η BNP Paribas

Σχόλιο του «Ξ»

Οριστική αποχώρηση από την Ελλάδα ανακοίνωσε ακόμα μια πολυεθνική, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, με εξαίρεση τις εφοπλιστικές της δραστηριότητες και τις δραστηριότητες των off shore εταιριών της. Η συγκεκριμένη τράπεζα λειτουργεί στη χώρα μας από το 1981 και κλείνει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, στις 23 Γενάρη του 2012.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η απόφασή της να αποχωρήσει οφείλεται στο ότι

«η πολιτική αναταραχή που ακολούθησε οδήγησε σε τεράστια αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον αναφορικά με τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του κράτους, όπως και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

θράσος τραπεζιτών

Το θράσος των τραπεζιτών δεν έχει όρια. Η παρούσα κρίση δεν μαστίζει μόνο την Ελλάδα, κι ούτε απλά την Ευρωζώνη. Είναι διεθνής και η αφετηρία της είναι η ίδια η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, οι ΗΠΑ. Η κρίση ξεκίνησε από την αγορά κατοικίας, στην οποία οι τράπεζες και η πολιτική ηγεσία είχαν δημιουργήσει μια τεράστια φούσκα, παρέχοντας ποταμούς δανείων «φτηνού» χρήματος, έτσι ώστε η οικονομία να συνεχίζει να αναπτύσσεται και οι τραπεζίτες να συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα βουνά από κέρδη που είχαν ήδη συσσωρευμένα. Το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2007 οδήγησε το διεθνές τραπεζικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού και για να το σώσουν οι κυβερνήσεις, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα, ξόδεψαν συνολικά 20 περίπου τρις (δηλαδή 20 χιλιάδες δισεκατομμύρια) δολάρια! Έχοντας «σωθεί» από την καταστροφή που οι ίδιοι προκάλεσαν με την παρέμβαση του δημοσίου και τα λεφτά των φορολογουμένων, τώρα οι ίδιοι αυτοί τραπεζίτες (οι γνωστές «αγορές») στρέφονται ενάντια στον δημόσιο τομέα που τους έσωσε, με τα λεφτά των εργαζομένων, ζητώντας και τα ρέστα! Καμία έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί αυτό – αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Η απάντηση σ’ αυτή την πρόκληση είναι μία: οι τράπεζες δεν έπρεπε να διασωθούν με τα λεφτά του δημοσίου και των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του χρέους και των ελλειμμάτων. Έπρεπε να είχαν εθνικοποιηθεί –να περάσουν δηλαδή στα χέρια της κοινωνίας– κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση.

Όμως οι κυβερνήσεις των απανταχού Συντηρητικών, Χριστιανο-«δημοκρατών» και Σοσια-Ληστών, όλες το ίδιο υποταγμένες στους απανταχού τραπεζίτες, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν κάτι τέτοιο. Οι μόνοι που θα μπορούσαν να παλέψουν για την κοινωνικοποίηση/εθνικοποίηση των τραπεζών είναι οι εργαζόμενοι. Μόνο που οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες δεν θέλουν κάτι τέτοιο.

θεατρίνοι συνδικαλιστές

Η Ομοσπονδία των τραπεζικών υπαλλήλων στην Ελλάδα, ΟΤΟΕ, έβγαλε ανακοίνωση καταγγελίας της BNP Paribas στην οποία σημειώνει ανάμεσα σ’ άλλα:

«…στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και το λαό μας, οι Γάλλοι συμπεριφέρονται με προκλητικό και προσβλητικό τρόπο… Αυτή η επιλογή της BNP Paribas έχει πολιτικό χαρακτήρα… Η χώρα μας δεν είναι μπανανία ούτε οι εργαζόμενοι και οι Έλληνες πολίτες δουλοπάροικοι στην πατρίδα τους και φυσικά ούτε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αφερέγγυο ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες».

Και καλεί, η ΟΤΟΕ,

«την ελληνική κυβέρνηση να πάρει αμέσως θέση δείχνοντας στην πράξη ότι η Ελλάδα δεν είναι ”ξέφραγο αμπέλι” που κάποιοι έχουν δικαίωμα να λεηλατούν και να φεύγουν ανενόχλητοι…». (ΤΑ ΝΕΑ, Πέμπτη 17 Νοέμβρη)

Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει για το γεγονός ότι οι Γάλλοι τραπεζίτες αντιμετωπίζουν τον ελληνικό λαό (όπως και τον γαλλικό και κάθε λαό) σαν δουλοπάροικους. Έτσι ήταν κι έτσι θα είναι. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ που ελέγχουν την ΟΤΟΕ, το ανακάλυψαν τώρα, με κάποια «μικρή» δηλαδή καθυστέρηση. Κι αφού ξεσπαθώνουν ενάντια στους «Γάλλους» (όχι ενάντια στους Γάλλους τραπεζίτες, αλλά γενικά τους Γάλλους) καταφεύγουν στην ελληνική κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου, των σοσια-Ληστών φίλων τους, των ακροδεξιών του ΛΑΟΣ και του «παλικαρά» Σαμαρά, από τους οποίους ζητά να πάρουν θέση και να δείξουν στην πράξη (μάλιστα!) ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι…

Συγνώμη, ζούμε στην ίδια χώρα; Η μαφία που κυβερνά και υπηρετεί με συνέπεια τους τραπεζίτες, Έλληνες και ξένους, και τα αφεντικά της Ευρώπης, Μέρκελ, Σαρκοζί και σία, αυτή θα βάλει τους τραπεζίτες της BNP Paribas στη θέση τους; Την έπιασε το «επαναστατικό» της την ηγεσία της ΟΤΟΕ και ζητά από την κυβέρνηση των τραπεζιτών να βάλει τους τραπεζίτες στη θέση τους;

Έχουμε μια καλύτερη συμβουλή. Ας ακούσει η ηγεσία της ΟΤΟΕ την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι υπέρ της εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Και ας συμπεριλάβει στα αιτήματά της αυτό το αίτημα: ενός τραπεζικού συστήματος, δημόσιου, κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο και στην υπηρεσία της κοινωνίας. Μέχρι τότε ας συγκρατήσει λίγο την επαναστατική της οργή.

παπαγαλάκια και ξένο κεφάλαιο

Πέρα από τους θεατρίνους συνδικαλιστές, όμως, η πιο σκληρή κριτική πρέπει να στραφεί ενάντια στα παπαγαλάκια του Αλαφούζου, του Λαμπράκη, του Μπόμπολα, κλπ καθώς και στους «αξιότιμους» καθηγητάδες των Οικονομικών Σχολών στα πανεπιστήμια που μας εξηγούν με σοφό ύφος ότι το μέλλον βρίσκεται στην έλξη ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα, γιατί «τα ξένα κεφάλαια θα μας σώσουν» σύμφωνα με τις θεωρίες τους.

Παραβλέπουμε προς στιγμή πως κανένας (κα-νε-νας!!) απ’ όλους αυτούς, παπαγαλάκια και καθηγητάκους μαζί, δεν προέβλεψε την διεθνή κρίση του καπιταλισμού αλλά παρόλα αυτά νοιώθουν την άνεση να δίνουν μαθήματα για το πως θα την ξεπεράσουμε… Και στεκόμαστε μόνο στο γεγονός ότι όλες αυτές οι ξένες εταιρείες μπαίνουν για λίγο και φεύγουν αφήνοντας πίσω τους ερείπια: δεν είναι μόνο η BNP Paribas, είναι πρόσφατα η Aldi, πιο πριν η Siemens, ακόμα νωρίτερα η Good Υear, για να μην αναφερθούμε σε μικρότερης εμβέλειας πολυεθνικές όπως Fnac, Planet home, Interattica, κλπ, κλπ, κλπ.

Αυτό είναι λοιπόν το ξένο κεφάλαιο, κι αυτός ο ρόλος του. Να μας λείπει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα