Εθνική τράπεζα: όχι στον ξαφνικό θάνατο του επικουρικού- όλοι στην απεργία 21/9!

Eν μέσω καλοκαιριού και αδειών, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) αποφάσισε να θέσει ευθέως ζήτημα για το Λογαριασμό Επικούρησης Υπαλλήλων ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ). Με επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος κοινοποίησε, προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, την πρόθεση της Τράπεζας να οδηγήσει σε «ξαφνικό θάνατο» τον ΛΕΠΕΤΕ, μια κίνηση, που αν προχωρήσει, οδηγεί σε κατάρρεσυη και το Ταμείο Υγείας των εργαζομένων (ΤΥΠΕΤ). Η διοίκηση της ΕΤΕ, ενισχυμένη στις επιδιώξεις της από το περιθώριο που της αφήνει η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, αλλά και από τις αλλαγές στο νομικό καθεστώς μετά από τις 3 διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να αποτινάξει από επάνω της τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις. Φυσικά, για την υλοποίηση των σχεδίων της αξιοποιεί και την ανοχή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας…

ΛΕΠΕΤΕ και ΤΥΠΕΤ αποτελούν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων στην Εθνική και λειτουργούν ακόμα ως «δίχτυ ασφαλείας» για χιλιάδες οικογένειες. Χαρακτηριστικά, η Επικούρηση αφορά 16.500 συνταξιούχους, ενώ στο ΤΥΠΕΤ είναι ασφαλισμένα δεκάδες χιλιάδες άμεσα και έμμεσα μέλη. Η επίθεση αυτή, λοιπόν, δεν είναι ένα στενό, συντεχνιακό ζήτημα, αλλά έχει πολύ μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Μετά από κοινή συνεδρίαση των Συλλόγων Εργαζομένων και Συνταξιούχων, προκηρύχθηκε Απεργία στην Τράπεζα για την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη και κινητοποίηση έξω από το Κεντρικό Κατάστημα στην Αθήνα.

Παρακάτω, δημοσιεύουμε την ανακοίνωση-κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας- Ανεξάρτητης, Αγωνιστικής, Συνδικαλιστικής Κίνησης στην ΕΤΕ», στην οποία συμμετέχει το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, η οποία εξηγεί ότι μόνο με συντονισμό, αγωνιστικό σχέδιο, κλιμάκωση και κοινή δράση των μαχητικών συνδικαλιστικών δυνάμεων μπορεί να επιτευχθεί η προάσπιση των ασφαλιστικών, μισθολογικών και υγειονομικών δικαιώματων των εργαζομένων. Ακόμα, η «Πρωτοβουλία» καλεί σε:

  • Μαζική συμμετοχή στην Απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου
  • δυναμική συγκέντρωση έξω από το Κεντρικό Κατάστημα
  • αντίστοιχες κινητοποιήσεις στις υπόλοιπες πόλεις και
  • κλιμάκωση του αγώνα με νέα Απεργία στις 26 /9 και συγκέντρωση έξω από το Δικαστήριο, όπου και εκδικάζεται η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ

 

 

Όλοι και όλες στην Απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου

Με συντονισμό, σχέδιο και κλιμάκωση να προασπίσουμε τα ασφαλιστικά, μισθολογικά και υγειονομικά μας δικαιώματα

 

Σε κρίσιμη καμπή ο Λογαριασμός Επικούρησης

Eν μέσω κατακαλόκαιρου και αδειών, η Διοίκηση της ΕΤΕ αποφάσισε να θέσει ευθέως ζήτημα για το Λογαριασμό Επικούρησης ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ). Με την κίνησή της αυτή, ωστόσο, δεν αιφνιδίασε κανέναν, εκτός ίσως από εκείνους που (μας) έχουν συνηθίσει να χώνουν τα κάθε φορά προβλήματα “κάτω από το χαλάκι”.

Η διοίκηση της ΕΤΕ, ενισχυμένη στις επιδιώξεις της από το περιθώριο που της αφήνει η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, αλλά και από τις αλλαγές στο νομικό καθεστώς μετά από τις 3 διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να αποτινάξει από επάνω της τις υποχρεώσεις που έχει στο ΛΕΠΕΤΕ.

Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι το έδαφος για να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη καλλιεργήθηκε με τον απαράδεκτο νόμο Αλογοσκούφη το 2005, με τον οποίον όλοι οι εργαζόμενοι/ες με ημερομηνία ασφάλισης μετά την 1.1.2005 τέθηκαν εκτός Λογαριασμού. Το γεγονός αυτό στέρησε από το Λογαριασμό σημαντικούς πόρους, κι επιπλέον “σαλαμοποίησε” τους εργαζόμενους στην ΕΤΕ σε σχέση με το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη, φτιάχνοντας 3 κατηγορίες, κάτι που δυσκόλεψε την ενιαία συλλογική διεκδίκηση.

Οι ευθύνες της ΕΤΕ έναντι του ΛΕΠΕΤΕ

Η Διοίκηση της τράπεζας έχει την κύρια ευθύνη για τον οικονομικό μαρασμό  του ΛΕΠΕΤΕ, ευθύνη που επιθυμεί, με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να αποσείσει. Ευθύνη που προκύπτει από:

  • τα πολυάριθμα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε η Τράπεζα προκαλώντας μαζική αποχώρηση εργαζόμενων, αφού τους χορήγησε οικονομικά κίνητρα, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για το ΛΕΠΕΤΕ.
  • τη διαδεδομένη πλέον τακτική των Διοικήσεων  της ΕΤΕ να καταβάλλουν  αμοιβές με τη μορφή μπόνους για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
  • την καθιέρωση νέων μορφών απασχόλησης (ειδικοί συνεργάτες, συμβάσεις ανάθεσης έργων, εξωτερίκευση εργασιών), στο βαθμό που οι εργαζόμενοι μέσω αυτών στην ΕΤΕ δεν ασφαλίζονται στα οικεία Ταμεία.
  • την ασφάλιση στο ΕΤΕΑΜ (πλέον ΕΤΕΑΕΠ) των εργαζόμενων που η Εθνική Τράπεζα προσλαμβάνει από την 1/1/2005 και στο εξής χωρίς να τους εντάσσει στο Λογαριασμό Επικούρησης, με αποτέλεσμα ο Λογαριασμός να στερείται από νέα μέλη και νέους πόρους.
  • την μη εφαρμογή από την Τράπεζα των διατάξεων του  Ν.3371/2005 (άρθρο 69), που επιβάλει  στα πιστωτικά ιδρύματα που προβαίνουν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, να καλύπτουν τα ελλείμματα που δημιουργούνται στα Ασφαλιστικά ταμεία.
  • τη λογική του «τζογαρίσματος» των αποθεματικών, που ακολουθήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και των συνδικαλιστικών ηγεσιών (π.χ. λήψη δανείου για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ).

Οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών

Η τωρινή εξέλιξη, για ακόμα μια φορά, φανερώνει την πλήρη αδυναμία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να οργανώσει αντιστάσεις και αποδεικνύει έμπρακτα αυτό που η “Πρωτοβουλία” εκφράζει σε κάθε ευκαιρία ως βασική της θέση: η συνδικαλιστική λογική της “εξαίρεσης” δεν οδηγεί σε λύσεις. “Θάβει” προσωρινά το πρόβλημα, και μεταθέτει ουσιαστικά την λύση του σε επόμενες γενιές. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται για κάποιο διάστημα η ψευδής εικόνα μιας “λύσης”, στρώνεται ωστόσο το έδαφος για για οδυνηρές υποχωρήσεις στο μέλλον. Η λογική της “εξαίρεσης”, χωρίς να συνδέεται με γενικότερες διεκδικήσεις και αγώνες (όπως για παράδειγμα η σημαντική Γενική Απεργία ενάντια στο Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου που όμως με ευθύνη των ηγεσιών έμεινε χωρίς συνέχεια), ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του ΛΕΠΕΤΕ.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Δυναμική και καλά σχεδιασμένη αντίσταση!

Ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι υπόθεση μόνο των συνταξιούχων του και των ασφαλισμένων σε αυτόν. Είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων στην ΕΤΕ. Ένα ισχυρό χτύπημα στην Επικούρηση θα έχει τρομερές συνέπειες και στο ΤΥΠΕΤ, θέτοντας σε αμφιβολία της μελλοντική του βιωσιμότητα. Ως “Πρωτοβουλία” θεωρούμε ότι η συνδικαλιστική μας προσπάθεια και ο απαιτούμενος αγώνας μπορούν και πρέπει να ενιαιοποιηθούν στα παρακάτω αιτήματα – διεκδικήσεις:

  1. Να ενταχθούν στο Ταμείο όλοι οι εργαζόμενοι/ες στην Τράπεζα.
  2. Πλήρης και άμεση κάλυψη των αναγκών του ΛΕΠΕΤΕ από την  Τράπεζα. Ο λογαριασμός είναι εγγυημένων παροχών και επιπλέον, δεν φέρουμε ως εργαζόμενοι καμία ευθύνη για τον μαρασμό του.
  3. Να σταματήσουν τα προγράμματα “Εθελούσιων Εξόδων” και να προκηρυχτεί άμεσα δημόσιος διαγωνισμός προσλήψεων.
  4. Να παλέψουμε για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και για την προάσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Η «Πρωτοβουλία» καλεί σε:

  • Μαζική συμμετοχή στην Απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου,
  • δυναμική συγκέντρωση έξω από το Κεντρικό Κατάστημα ,
  • αντίστοιχες κινητοποιήσεις στις υπόλοιπες πόλεις και
  • κλιμάκωση του αγώνα με νέα Απεργία στις 26 /9 και συγκέντρωση έξω από το Δικαστήριο, όπου και εκδικάζεται η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ.

 

[email protected]

protovouliasyete.blogspot.gr

facebook.com/protovouliasyete

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα