Εισάγουν σκουπίδια από την Ιταλία για να τα κάψουν στο Βόλο!

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου

 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών μόλις έγινε γνωστό χτες το πρωί (22/2/2018) ότι στο λιμάνι της ΑΓΕΤ υπάρχει πλοίο που ξεφορτώνει σκουπίδια από την Ιταλία για να καούν στους κλιβάνους της τσιμεντοβιομηχανίας.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που ονειρεύονται κάποιοι φαίνεται… να γίνει η χώρα μια τεράστια χωματερή που θα εισάγουμε σκουπίδια και από άλλες χώρες!

Διαμαρτυρία

Η Επιτροπή κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του εργοστασίου στην οποία συμμετείχαν αρκετές δεκάδες πολίτες ενώ αναρτήθηκε και πανό. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Βόλου η εκφόρτωση RDF είναι νομότυπη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η καύση σκουπιδιών είναι ακίνδυνη. Άλλωστε ότι είναι «νόμιμο» δεν είναι κατ` ανάγκη ούτε ηθικό ούτε και ακίνδυνο.

Αν προχωρήσει η μαζική καύση σκουπιδιών RDF/SRF, όπως θέλει η ιδιωτική πολυεθνική εταιρία, ο Βόλος θα γίνει ο αποτεφρωτήρας των σκουπιδιών όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης!

Επιπλέον, η εισαγωγή σκουπιδιών από την Ιταλία, ανάμεσα σε άλλα, καταρρίπτει και το ψευτο-επιχείρημα ότι η καύση σκουπιδιών αποτελεί λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Σοβαροί κίνδυνοι

Με τη σημερινή συγκέντρωση η Επιτροπή τόνισε ξανά ότι οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είναι τεράστιοι γιατί η καύση σκουπιδιών εκλύει καρκινογόνες ουσίες όπως οι διοξίνες, τα φουράνια, τα βαρέα μέταλλα, κοκ.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών θα συνεχίσει τις δράσεις της κλιμακώνοντας την πίεση για να σταματήσει άμεσα η καύση σκουπιδιών.

Μεγάλη κινητοποίηση 5 Μάη

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων προγραμματίζει ένα μεγάλο, παν-βολιώτικο συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Μαΐου.

Ακολουθεί βίντεο με δηλώσεις του Μάρκου Βαξεβανόπουλου κατά τη διάρκεια της σημερινής συγκέντρωσης.

Δηλώσεις του μέλους της Επιτροπής Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών Μάρκου Βαξεβανόπουλου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής από μέλη της Επιτροπής Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Δημοσιεύτηκε από magnesianews.gr στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

#Βόλος