Διαδηλώσεις μαθητών στη Γαλλία

Της Αθηνάς Λιαπάκη

Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν ενάντια στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία τρομάζοντας το γαλλικό κατεστημένο. Η αγωνιστική διάθεση των μαθητών αλλά και των δασκάλων φαίνεται να διογκώνεται, πιέζοντας όλο και περισσότερο την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι μαθητές του Παρισιού διαδηλώνουν ενάντια στην προωθούμενη δέσμη μεταρρυθμίσεων σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ανώτατη εκπαίδευση. Στις 5 Φεβρουαρίου, στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση συμμετείχαν 1.000 νέοι από το Παρίσι και 2.000 από τη Ροντέζ. Ο αριθμός αυτός έφτασε στις 40.000 στο Παρίσι και 20.000 στο Μπορντό την «ημέρα δράσης», την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου. Οι τάσεις αυτές τείνουν να γίνουν όλο και πιο μαζικές, κάτι που θα φανεί στις 8 του Μάρτη, όταν τελειώνουν οι σχολικές διακοπές στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση Ραφαρέν δείχνει πανικόβλητη από τις κινητοποιήσεις και προσπαθεί να επισπεύσει την ψήφιση του νόμου από τη γαλλική βουλή ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις. Από την άλλη το «σοσιαλιστικό» κόμμα του Ζοσπέν περιορίζει την κριτική του για το νομοσχέδιο σε ελάσσονος σημασίας λεπτομέρειες.

Βάση του νομοσχεδίου που προτείνει ο υπουργός παιδείας Φρανσουά Φιλόν είναι ο διαχωρισμός των αποφοίτων λυκείου και τεχνικών σχολείων. Πρόκειται για μια προσπάθεια υποβάθμισης του απολυτηρίου του λυκείου και δημιουργίας εκπαίδευσης δύο ταχυτήτων. Γενικά με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δίνονται κίνητρα στους μαθητές να ακολουθήσουν τεχνολογικές κατευθύνσεις, που είναι όμως γνωστό ότι οδηγούν σε υποβαθμισμένες θέσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα.

Στο πλευρό των μαθητών είναι επίσης και οι δάσκαλοι, οι οποίοι πλήττονται από το σχέδιο νόμου, που προτείνει επιμήκυνση του χρόνου εργασίας κατά δύο ώρες την εβδομάδα, καθώς και την υποχρεωτική ανάληψη δύο τουλάχιστον μαθημάτων από κάθε εκπαιδευτικό. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις απαιτώντας μαζί με τους μαθητές την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα