Δανία: Στροφή προς τα δεξιά με σκληρότερη νομοθεσία για το μεταναστευτικό

Του Νίκου Κοκκάλη

Η δεξιά κυβέρνηση του Ρασμούσεν (Lars Lokke Rassmussen) έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό πως βλέπει το προσφυγικό ζήτημα. Αν και το κόμμα από το οποίο εξελέγη η κυβέρνηση (το συντηρητικό Venstre ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές κατάφερε να συγκροτήσει κυβέρνηση με την υποστήριξη του ακροδεξιού Κόμματος του Δανέζικου Λαού (αφού έφτασαν σε συμφωνία για πολιτικές που θα περιόριζαν τις προσφυγικές ροές) με την Φιλελεύθερη Συμμαχία (όπου η συμφωνία περιλάμβανε περισσότερες περικοπές) και το Λαϊκό Κόμμα (αντίστοιχο της ΝΔ). Έτσι, το καλοκαίρι, μέσα στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης πέρασε μια σειρά από σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα, με αποκορύφωμα την διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης της χώρας με την Γερμανία!

Όμως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα όσα συζητιούνται σε σχέση με τα νομοσχέδια που περνούν, με διαδικασίες express, από τη δανέζικη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει την ζωή των προσφύγων στη Δανία ακόμα πιο δύσκολη, και να δυσκολέψει και το πέρασμα τους προς τη Σουηδία, αφού ο αριθμός των…  17.000 περίπου προσφύγων που έχει δεχτεί η χώρα (από τους οποίους αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες περίπου 6.000) κρίνεται υπερβολικός…

Έτσι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, γίνονταν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, για την μεταρρύθμιση του συστήματος υποδοχής προσφύγων.

Πριν καν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, άρχισαν να κυκλοφορούν δημοσίως, και με τον πιο επίσημο τρόπο, οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει  δημοσίως στη δανέζικη τηλεόραση ότι πρότεινε να επιτρέπεται η είσοδος στους πρόσφυγες να μπαίνουν στην χώρα έχοντας στην κατοχή τους μέχρι 300 ευρώ, ένα κινητό, και ορισμένα προσωπικά αντικείμενα (βέρες, λάπτοπ ή ipad , κλπ), και οποιαδήποτε ποσά πάνω από αυτό το ποσό, η άλλα τιμαλφή που μπορούν να πωληθούν, να κατάσχονται και μέσω αυτών, να χρηματοδοτείται η παραμονή/διέλευση τους από τη Δανία.

Απαντώντας σε αυτή την ούτως ή άλλως εξωφρενική δήλωση, ο βουλευτής του κόμματος του Κόμματος του Δανέζικου Λαού, Μάρτιν Χενρικσεν, είπε ότι «αυτό δεν αρκεί, κανονικά θα πρέπει να κατάσχονται όλα τα αντικείμενα αξίας καθώς και τα χρήματα των προσφύγων»!

Προφανώς μια τέτοια, φασιστικής έμπνευσης, πρόταση, που θυμίζει νόμους της εποχής της Βαϊμάρης (τους οποίους εκμεταλλεύτηκαν οι Ναζί για να υφαρπάξουν τις περιουσίες των Εβραίων) δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει μια θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή, τόσο από την Αριστερά, όσο και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (το οποίο έχει την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα) αλλά ακόμα και από τον άλλο μεγάλο κυβερνητικό εταίρο, τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Έτσι το επίμαχο σημείο αφαιρέθηκε. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ακροδεξιά κατρακύλα τελείωσε.

Και αυτό γιατί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, συνεχίζει να βρίσκεται στην λογική του «κάντε τους τη ζωή  δύσκολη για να μην έρχονται».

Ενδεικτικά, μέσα στη νομοθεσία προβλέπονται περικοπές επιδομάτων για πρόσφυγες, μείωση του χρόνου των αδειών διαμονής, παράταση του χρόνου αναμονής για την επανένωση οικογενειών μέχρι και τα τρία έτη και τα μεταφορικά να καλύπτονται από τον πρόσφυγα, χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά τον θόρυβο, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το μέγεθος των καταλυμάτων των προσφύγων, χρήση ιδιωτών υπεργολάβων για εργασίες σχετικές με την μετανάστευση, αυστηρότερες ποινές για την επαιτεία, κράτηση προσφύγων για να «διακριβωθεί η ταυτότητα τους», και διαδικασίες εξπρές για την απέλαση των ατόμων που δεν έχουν γίνει δεκτά στην χώρα…

Και όλα αυτά, στη σύγχρονη και αναπτυγμένη Δανία, την στιγμή που χώρες με απείρως λιγότερους πόρους, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, καλούνται να φιλοξενήσουν εκατομμύρια εκτοπισμένων…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα