Κοροναϊός: οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αρνούνται να επενδύσουν στην ανάπτυξη εμβολίων

Κοντεύουν να συμπληρωθούν 3 μήνες από την εμφάνιση του κοροναϊού (πλέον COVID-19) στην πόλη Γουχάν της Κίνας. Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από τον ιό έχουν ξεπεράσει τους 81.000 παγκοσμίως, περισσότεροι από 2.700 έχουν πεθάνει ενώ σχεδόν 9.000 βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Η μεγάλη πλειοψηφία των παραπάνω περιστατικών βρίσκονται στην Κίνα, ενώ επιταχύνεται η διάδοσή του και εκτός της χώρας, στη δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ κλπ με τον κίνδυνο να λάβει χαρακτηριστικά πανδημίας. Ήδη, ο αριθμός των θυμάτων είναι τετραπλάσιος από τον αριθμό των θυμάτων του ιού SARS το 2003 και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το peak της επιδημίας μπορεί να έρθει τον Απρίλη ή τον Μάη.

Παρ’ όλα αυτά οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο φαρμάκου αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη έρευνας για να βρεθεί το εμβόλιο που θα καταπολεμήσει τον ιό. Ποιος είναι ο λόγος; Ότι δεν θα έχουν εξασφαλισμένα κέρδη!

Τα κέρδη πάνω από την υγεία και τη ζωή των πολιτών

«Η επιτυχημένη ανάπτυξη ενός εμβολίου πρόληψης ή θεραπείας είναι δύσκολη. Απαιτεί αρκετό χρόνο και πολλά χρήματα […] Και είναι λίγα τα λεφτά για τις εταιρείες που θα καταφέρουν να αναπτύξουν το σωστό φάρμακο ή εμβόλιο – δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια όπως θα περίμεναν κάποιοι επενδυτές.»

δήλωσε στο BBC ο Brad Loncar, γενικός διευθυντής της «Loncar Investments», επενδυτικής εταιρείας στο χώρο της υγείας. Αυτό που λέει δηλαδή, σε γενικές γραμμές, ο εν λόγω «επενδυτής», είναι ότι «δεν αξίζει το ρίσκο της επένδυσης, γιατί απαιτείται χρόνος, υπάρχει δυσκολία και θα αποφέρει πολύ μικρά κέρδη». Ούτε λόγος για τους χιλιάδες νεκρούς, ούτε λόγος για την πιθανότητα πανδημίας.

«Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν τα αποθεματικά για να “μπουν στο παιχνίδι”. Αλλά καμία απ’ τις 4 μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης εμβολίων δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον.»

Αυτά τα λόγια ανήκουν στην δρ. Ellen ‘t Hoen, από το University Medical Center Groningen του Άμστερνταμ. 

Ο δρ. Anthony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases των ΗΠΑ συμπληρώνει:

«Οι εταιρείες που έχουν την τεχνογνωσία να το κάνουν (την ανάπτυξη εμβολίου για τον κοροναϊό) δεν έχουν διαθέσιμες τις εγκαταστάσεις τους για όποτε τις χρειαζόμαστε.»

Όσο εξοργιστικά κι αν ακούγονται τα παραπάνω, άλλο τόσο δεν αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά». Η έξαρση του κοροναϊού έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη λίστα από προβλήματα δημόσιας υγείας στα οποία οι φαρμακοβιομηχανίες «τους γυρνούν την πλάτη», εκτός κι αν τους δοθούν σημαντικά (οικονομικά) κίνητρα.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τον ιό Έμπολα, όπου για δεκαετίες πριν την έξαρση του 2014 η ασθένεια είχε σποραδικά «ξεσπάσματα», αλλά για τις φαρμακοβιομηχανίες δεν είχε κριθεί συμφέρουσα η ανάπτυξη θεραπείας μέχρι τότε. Άλλωστε, το ζήτημα του «τι συμφέρει και τι όχι» τις φαρμακοβιομηχανίες είναι κεντρικό για τις αποφάσεις τους στην ανάπτυξη θεραπειών για τις διάφορες ασθένειες. Έρευνα της Goldman Sachs που δημοσιεύτηκε το 2018 έδειξε ότι «η αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών δεν αποτελεί βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο» οπότε προκρίνονται οι μακροχρόνιες θεραπείες έναντι των πιθανών άμεσων θεραπευτικών λύσεων!

Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι ο πιο κερδοφόρος στον πλανήτη, με την αξία του να εκτιμάται στα 1,4 τρις δολάρια. Μόνο το 2019, οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά των εμβολίων είχαν κέρδη 30 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις και τα έσοδα αυτά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το 2020. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από δημόσια κονδύλια των διαφόρων χωρών, από τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Αυτή είναι η βασική ουσία πίσω απ’ τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για την ανάπτυξη των ερευνών τους και όχι οι ζωές και η υγεία των ανθρώπων.

Μαζικές δημόσιες επενδύσεις στην Υγεία, εθνικοποίηση των φαρμακοβιομηχανιών, ο μόνος δρόμος

Με λίγα λόγια, το θέμα της δημόσιας υγείας είναι στα χέρια κάποιων δισεκατομμυριούχων και διευθυντικών στελεχών, που παίρνουν τις αποφάσεις τους με βάση αν τους συμφέρει ή όχι να κάνουν την έρευνα που απαιτείται. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί το εμβόλιο για τον κοροναϊό να καθυστερήσει αρκετούς μήνες μέχρι να βγει επειδή οι μεγάλες εταιρείες αρνούνται να επενδύσουν, με κόστος χιλιάδες ανθρώπινες ζωές! Είναι προφανές ότι μόνο με δημόσια χρηματοδότηση (καθώς και με προγράμματα των διεθνών οργανισμών υγείας) θα προχωρήσει η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου και της θεραπείας του κοροναϊού.

Η κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει τόσο κρίσιμους τομείς της οικονομίας σε χέρια κερδοσκόπων! Το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα πρέπει να απαιτήσει την εθνικοποίηση των μεγάλων πολυεθνικών φαρμάκου καθώς και των μεγαθηρίων στο χώρο της Υγείας, την ένταξη τους σε ένα δημόσιο φορέα που να λειτουργεί κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο η έρευνα και η παραγωγή θα γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της ανθρωπότητας και όχι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα