Βάρη: το «νέο Λύκειο» διαλύει την Παιδεία – να αντισταθούμε!

04/12/2014
Comments off
830 Views
Προκήρυξη που μοιράζεται στα σχολεία της Βάρης από το Antinazi Zone με θέμα το «Νέο Λύκειο»

 

Τα προβλήματα που υπάρχουν στη Παιδεία είναι γνωστά και τα ζούμε καθημερινά. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές, σε υποδομές, σε υλικά και πάει λέγοντας. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν από το 2009 τα λεφτά που δίνει η κυβέρνηση για την Εκπαίδευσή μας έχουν μειωθεί πάνω από 2,5 δισ. €;

Αλλά δεν είναι μόνο ότι τα λεφτά είναι λιγότερα. Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές έχουμε γίνει πειραματόζωα αφού κάθε δυο χρόνια αλλάζει και το σύστημα.

Πέρσι ψήφισαν το «νέο Λύκειο» το οποίο, για πολλούς λόγους, είναι ό,τι χειρότερο τους μαθητές και την παιδεία:

Πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη λυκείου

Βάζει πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την 1η Λυκείου. Τα «μεγάλα μυαλά» του υπουργείου Παιδείας φτιάξανε μια «Τράπεζα Θεμάτων» από την οποία θα επιλέγεται το 50% των θεμάτων που μπαίνουν στις εξετάσεις. Η «Τράπεζα» αυτή έχει πάνω από 9.000 θέματα!! Όταν οι καθηγητές μειώνονται, σχολεία συγχωνεύονται ή καταργούνται, οι μαθητές ανά τάξη αυξάνονται, πως γίνεται να καλυφθεί με σωστό τρόπο όλη αυτή η ύλη; Με τρόπο δηλαδή που να δίνει στο μαθητή να καταλάβει το μάθημα και όχι απλά να «ξεπετάγεται» κάθε θέμα έτσι ώστε να «κλείσει» η ύλη; Καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί η ύλη είναι τεράστια και, όπως έχουν πει και οι καθηγητές, πολύ δύσκολη.

Ποιοι κερδίζουν;

Και ποιοι κερδίζουν από όλα αυτά; Μα φυσικά τα φροντιστήρια!

Για να καλύψουμε την ύλη μας σπρώχνουν στην «αγκαλιά» των φροντιστηρίων, καταργώντας έμμεσα το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα που (θα έπρεπε να) έχει η Παιδεία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών; Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό αποτυχίας στις τελευταίες εξετάσεις στην Α’ Λυκείου εξαπλασιάστηκε!

ΕΠΑΛ: «προαιρετική τάξη μαθητείας»

Στα ΕΠΑΛ παίζουν και ένα άλλο παιχνίδι. Βάλανε την «προαιρετική τάξη μαθητείας». Λέει δηλαδή το υπουργείο: τελειώστε τις τρεις τάξεις του ΕΠΑΛ και μετά θα πάτε να δουλέψετε σε μια επιχείρηση (για 1 χρόνο) την οποία το κράτος θα την επιδοτήσει γι’ αυτή σας την εργασία.

Θα δουλεύουμε δηλαδή σχεδόν τσάμπα, και το αφεντικό θα πληρώνεται κι από πάνω! Η κυβέρνηση θα δίνει λεφτά γι’ αυτή μας τη δουλειά στο αφεντικό! Δηλαδή οι γονείς μας, από τους οποίους εισπράττει τους φόρους η κυβέρνηση, θα πληρώνουν τον εργοδότη για να μας κάνει τη χάρη… να του προσφέρουμε εργασία.

Ποιους υπηρετεί αυτό το σύστημα; Μα φυσικά τους εργοδότες, που δεν θα προσλαμβάνουν κανονικούς εργαζόμενους με κανονικούς μισθούς αλλά «μαθητές» χωρίς δικαιώματα. Μήπως αυτό ονομάζεται εκμετάλλευση;

Σ’ ότι αφορά το πόσο «προαιρετική» θα είναι αυτή η τάξη, ας μην το συζητάμε. Θα είμαστε αναγκασμένοι να την κάνουμε υπό την απειλή ότι δεν θα βρούμε ποτέ δουλειά και πουθενά.

Καταργούνται ειδικότητες

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι μια σειρά από ειδικότητες έχουν καταργηθεί (Υγείας και Πρόνοιας, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αισθητικής, της Κομμωτικής, της Διαιτολογίας, της Γραφιστικής κ.α).

Μαντέψτε ποιοι κερδίζουν από αυτό: Μα φυσικά τα ΙΕΚ και οι ιδιοκτήτες τους! Γιατί, πού αλλού να πάνε οι μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με αυτά τα αντικείμενα όταν το κράτος δεν τους δίνει αυτή τη δυνατότητα;

Το όλο σύστημα είναι λάθος. Έχει σχεδιαστεί όχι για τους μαθητές, ούτε για να βοηθάει τους γονείς, ούτε για να κάνει πιο σωστή τη δουλειά των καθηγητών, όχι δηλαδή για τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά με βάση το πώς μπορούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματίες της Παιδείας και τα αφεντικά.

Στις αρχές Νοέμβρη έγιναν καταλήψεις σε πολλά σχολεία της χώρας ενάντια σε αυτό το σύστημα. Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε πάρα πολλές περιοχές! Οι καταλήψεις αυτές ήταν μια καλή αρχή. Όμως μας έμαθαν μια σειρά από πράγματα: για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, δεν αρκεί μια μέρα, ούτε καν μια βδομάδα κατάληψης. Χρειάζεται διαρκής και επίμονος αγώνας, με καταλήψεις και πορείες διαρκείας. Αλλά και πάλι αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το θέμα της Παιδείας δεν είναι υπόθεση μόνο δική μας. Είναι όλης της κοινωνίας! Γι’ αυτό και είναι σημαντικό στον αγώνα αυτό να έχουμε μαζί μας τους γονείς και τους καθηγητές! Ένα τέτοιο κίνημα χρειαζόμαστε! Ώρα να αρχίσουμε να το κτίζουμε!

 

Antinazi Zone Βάρης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: Πάρης, 6948592320
Mail: antinazizone@gmail.com