Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019

01/05/2019
Comments off
650 Views
Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 26ης Μάη, το “Ξ” συμμετέχει σε μια σειρά περιοχές, σε συνεργασία με παρατάξεις της Αριστεράς, με το πρόγραμμα και τους υποψηφίους του. Παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα (για λόγους χώρου) των προεκλογικών ανακοινώσεων που μοιράζουν οι τοπικές οργανώσεις του “Ξ” στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών, στο Δήμο Ζωγράφου και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τα αποσπάσματα αφορούν μια σειρά τοπικά ζητήματα, από τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι το ξεπούλημα της περιουσίας των δήμων, τη δράση της ακροδεξιάς, το περιβάλλον, κ.α. Στο επόμενο τεύχος του “Ξ” θα επανέλθουμε, με διαφορετικά αποσπάσματα του προεκλογικού υλικού από τις ίδιες περιοχές. 


Η Θεσσαλονίκη ανάποδα: μια πόλη της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των αγώνων, της αλληλεγγύης

Αποσπάσματα της προκήρυξης του Ξεκινήματος Θεσσαλονίκης που μοιράζεται μαζικά στην πόλη και αποτελεί το βασικό προεκλογικό υλικό για τις δημοτικές εκλογές της 26η Μάη. Το “Ξ” συμμετέχει στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο “Η Πόλη Ανάποδα”. 

Μια πόλη που δεν είναι στα καλά της…

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τις διοικήσεις του όλα τα τελευταία χρόνια και αυτό αντανακλάται στην ποιότητα ζωής της πόλης. Από τη μια έχουμε τα μεγάλα προβλήματα της πόλης για τα οποία ο Δήμος δεν πήρε μαχητική θέση μαζί με την κοινωνία για να διεκδικήσει λύσεις (μεγάλη ανεργία, υψηλά ενοίκια, προβληματικός ΟΑΣΘ, παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων, κα). Από την άλλη, στα θέματα ευθύνης του Δήμου είτε η κατάσταση χειροτερεύει είτε οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι βιτρίνας (πράσινο – ελεύθεροι χώροι, αποκομιδή απορριμμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες).

Μέχρι λίγα χρόνια πριν είχαμε στην ηγεσία του Δήμου το κύκλωμα Παπαγεωργόπουλου που από τη μία κατέκλεψε τον Δήμο (18 εκατομμύρια ήταν η υπεξαίρεση για την οποία καταδικάστηκε) και από την άλλη είχε φτιάξει ένα υπερ-συντηρητικό τρίγωνο μαζί με τον μητροπολίτη Άνθιμο και τον τότε νομάρχη Ψωμιάδη.

Ο Μπουτάρης εμφανίστηκε ως η απάντηση στον σκοταδισμό και την κακοδιαχείρηση του Παπαγεωργόπουλου, και φυσικά συγκρινόμενος με την προηγούμενη διοίκηση ήταν πολύ εύκολο να εμφανιστεί πιο «προοδευτικός» και «αποτελεσματικός». Ο Μπουτάρης όμως ήταν ταυτόχρονα ακραία νεοφιλελεύθερος και πήρε θέσεις ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων του Δήμου, είπε ότι θα πουλούσε το λιμάνι για 1€, τοποθετήθηκε υπέρ της καταστροφικής εξόρυξης χρυσού από την Eldorado, πήρε χορηγία από την Coca-Cola την ώρα που υπάρχει αγώνας των απολυμένων εργαζομένων στην πόλη μας, υποστήριξε το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του ‘15 και τόσα άλλα. Ακόμα και στα περιβαλλοντικά ζητήματα, που υποτίθεται είχε «ευαισθησία» δεν είχε καμία ουσιαστική συνεισφορά. 

…πρέπει να τη φέρουμε ανάποδα

Η σημερινή εκλογική μάχη στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει στοιχεία κωμικοτραγικά. Πάνω από 25 υποψήφιοι δήμαρχοι φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν τον Δήμο. Αυτό από μόνο του δεν είναι απαραίτητα κακό. Το κακό είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί οι συνδυασμοί δεν έχουν μεταξύ τους κάτι διαφορετικό να προτείνουν. Αποδέχονται τα ασφυκτικά στενά όρια διαχείρισης που θέτουν οι νόμοι Κλεισθένη και Καλλικράτη, συμφωνούν σε μια νεοφιλελεύθερη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και τελικά διαφωνούν μόνο στο ποιός θα την εφαρμόσει και με ποιό «στυλ».

Χρειαζόμαστε μία άλλη αντίληψη για τον Δήμο. Μία αντίληψη που θα κάνει τον Δήμο εστία αντίστασης και διεκδίκησης. Που θα εμπλέκει με ουσιαστικό και τακτικό τρόπο τους πολίτες στη λήψη των αποφάσεων. Που θα διαμορφώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη προς το συμφέρον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Γυρίζουμε Νεάπολη και Συκιές αλλιώς: για έναν Δήμο της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των αγώνων, της αλληλεγγύης

Απόσπάσματα της προκύρηξης του «Ξ» που μοιράζει μαζικά στις γειτονιές της Νεάπολης και των Συκεών για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μάη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Νεάπολης Συκεών είναι πολλά και συσσωρευμένα: από τα μεγάλα ζητήματα, όπου ο ρόλος που επιλέγει να παίξει η διοίκηση είναι καθοριστικής σημασίας (συγκοινωνίες, ανεργία, φτώχεια κλπ), μέχρι και τα ζητήματα του Δήμου, όπως η σχολική στέγη, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ελεύθεροι χώροι κοκ. 

Την ίδια ώρα όμως, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, αυτοπροβάλλεται ως ο πλέον πετυχημένος δήμαρχος. Σε κάθε εκδήλωση του Δήμου φωτογραφίζεται για να γεμίσει το περιοδικό του Δήμου «Εκτός των Τειχών» με το πρόσωπό του. Κάθε γονιός και κηδεμόνας εξάλλου θα θυμάται τον σχολικό αγιασμό του 2017 όταν ο τελευταίος αγιασμός σε σχολείο έγινε στις 15:15 το μεσημέρι, με σκοπό ο Δήμαρχος να περάσει από όλα τα σχολεία του Δήμου, να κάνει χειραψίες και να βγάλει λόγο. 

Διαχείριση Απορριμμάτων 

Παρόλο που ο Δήμος στην ιστοσελίδα του κομπάζει ότι έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα, η αλήθεια είναι ότι και αυτός εντάσσεται στη συνολική πολιτική διαχείρησης των απορριμμάτων που είναι και περιβαλλοντικά καταστροφική και οικονομικά επιβαρυντική για τους πολίτες. 

Τα σκουπίδια καταλήγουν μέσω του ΣΜΑ Ευκαρπίας στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ ο περιφερειακός σχεδιασμός, προβλέπει την δημιουργία μονάδων καύσης σκουπιδιών, σχέδιο με το οποίο ο Σίμος Δανιηλίδης συμφωνεί. Καύση σκουπιδιών σημαίνει έκλυση στην ατμόσφαιρα ουσιών όπως διοξίνες, φουράνια, κα, αλλά και την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων τοξικής τέφρας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν αυτές οι μονάδες. 

Αυτού του είδους η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αδιέξοδη! 

Παλεύουμε ενάντια στους ΧΥΤΑ και την καύση, για μια εναλλακτική πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, με δημοτικές εγκαταστάσεις και σεβασμό στο περιβάλλον! 

Τι προτείνουμε: 

α. Διαλογή απορριμμάτων στη πηγή. Τα ξεχωριστά ρεύματα της ανακύκλωσης 1) το χαρτί, 2) τα πλαστικά, 3) τα μέταλλα, 4) το γυαλί, 5) τα οργανικά υλικά (αποφάγια, απόβλητα κήπου κλπ) και 6) τα υπόλοιπα να τοποθετούνται σε χωριστούς κάδους ανά οικοδομικό τετράγωνο. 

β. Οι κάδοι θα οδηγούνται σε μικρές εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο όπου θα συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα πωλούνται στις βιομηχανίες για ανακύκλωση.  

γ. Στο βαθμό που υπάρχουν σύμμεικτα απορρίμματα αυτά θα οδηγούνται σε ταινιόδρομους όπου εργαζόμενοι θα επιλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά. 

δ. Σε ότι αφορά το οργανικό τμήμα των απορριμμάτων ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει μια μονάδα αερόβιας κομποστοποίησης, να αξιοποιήσει το κομπόστ (υψηλής ποιότητας λίπασμα) στα πάρκα και στα παρτέρια του Δήμου ή/και να το διαθέσει προς πώληση.  

Οι παραπάνω μονάδες απαιτούν φτηνό και απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και μπορούν να δημιουργηθούν από τον ίδιο το Δήμο. Δεν προξενούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και δεν εκπέμπουν οσμές. Μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα του Δήμου και να μειώσουν τα δημοτικά τέλη.  

Στερεά Ελλάδα, Περιφερειακές εκλογές 2019: Για μια Περιφέρεια Αντίστασης!

Αποσπάσματα της προεκλογικής ανακοίνωσης που μοιράζει αυτό το διάστημα η τοπική οργάνωση του «Ξ» στη Λαμία, για τις περιφερειακές εκλογές στη Στερεά Ελλάδα. Το «Ξ» κατεβαίνει στις εκλογές σε συνεργασία με την παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση». 

Πραγματική στήριξη στους αγρότες

Η αγροτική πολιτική στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού κόσμου, με αποτέλεσμα όπως στις υπόλοιπες «οικονομικά ανεπτυγμένες» χώρες, η αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή σταδιακά να περάσει σε ένα μηδαμινό ποσοστό κάτω του 2% του πληθυσμού. Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, η πλειοψηφία αυτών που σήμερα είναι αγρότες αύριο θα είναι είτε άνεργοι, είτε μισθωτοί με μισθούς πείνας στην ίδια τη γη τους.

Για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης, χρειάζονται βαθιές αλλαγές, και τομές όπως: 

Ίδρυση αγροτικών γυμνασίων και λυκείων στις αγροτικές περιοχές, προκειμένου οι νέοι να εκπαιδεύονται στις βασικές αρχές της αγροτικής οικονομίας, της φυτικής και ζωικής παραγωγής και στη σωστή διαχείριση  καλλιεργειών-εκτροφών.

Ανασυγκρότηση και εθνικοποίηση της εγχώριας βιομηχανίας γεωργικών εφοδίων, με στόχο την απεξάρτηση από εισαγόμενα  εφόδια τα οποία ανεβάζουν το κόστος παραγωγής.

Kαθοδήγηση και υποστήριξη των αγροτών από τις Δ/νσεις Γεωργίας προκειμένου να στραφούν σε καλλιέργειες-εκτροφές με χαμηλές αποσβέσεις, ελεγχόμενο κόστος παραγωγής και ικανοποιητική προστιθέμενη αξία.

Κρατική στήριξη για την οργάνωση της μεταποίησης από Συνεταιρισμούς κάτω από δημοκρατικό έλεγχο και διοίκηση από τους ίδιους τους αγρότες με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων.  

Υποβοήθηση δημιουργίας δικτύων για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των αγροτών στην αγορά και την απεξάρτησή τους από μεσάζοντες και συμβολαιακή γεωργία, που συμπιέζοντας εξευτελιστικά τις τιμές, οδηγούν σε συσσώρευση χρεών και κατασχέσεις περιουσιών.

Για τη διάσωση των Θερμοπυλών και των ιαματικών πηγών της Στερεάς

Ο ιστορικός τόπος των Θερμοπυλών καθώς και οι ιαματικές πηγές Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου, Υπάτης, Καμένων Βούρλων και η πηγή της Αιδηψού-Ιστιαίας έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουληθούν σε ιδιώτες. Η εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις ιαματικών πηγών δείχνει ότι η μετατροπή τους σε πολυτελή spa τις κάνει απρόσιτες για τα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα συντελούνται μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές. 

Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ξεπούλημα του ιστορικού τόπου των Θερμοπυλών και των ιαματικών πηγών ολόκληρης της Στερεάς.  

Διεκδικούμε ανάπτυξη του λαϊκού ιαματικού τουρισμού από την Περιφέρεια Στερεάς, με ήπιες παρεμβάσεις και υποδομές που να επιτρέπουν τις επισκέψεις ολόκληρο το χρόνο, με προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου των περιοχών γύρω από τις πηγές.

Δημοτικές εκλογές 26 Μάη: Για ένα Δήμο Αντίστασης στου Ζωγράφου

Αποσπάσματα της προεκλογικής ανακοίνωσης της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στου Ζωγράφου. Το «Ξ» κατεβαίνει στις εκλογές σε συνεργασία με την παράταξη «Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη».

Για την προστασία του Υμηττού

Το 2015 μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προδιέγραφε αρνητικές εξελίξεις για το καθεστώς προστασίας του Υμηττού. 

Το Ξεκίνημα Ζωγράφου το 2015 έθεσε το θέμα, μεταξύ άλλων, στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω της Ε.Πλουμπίδη που ήταν εκείνη τη χρονιά δημοτική σύμβουλος. Η Δήμαρχος κ. Καφατσάκη τότε διαβεβαίωνε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Το 2017 το καθεστώς προστασίας του Υμηττού κατέπεσε, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την τσιμεντοποίησή του! 

Το 2018 χιλιάδες στρέμματα του Υμηττού, συμπεριλαμβανομένων 2.500 που ανήκουν στο Δήμο Ζωγράφου, πέρασαν στην ιδιοκτησία του Υπερταμείου, το οποίο ξεπουλά τη δημόσια περιουσία της χώρας σε «επενδυτές». 

Η Δημοτική Αρχή Καφατσάκη παρακολούθησε όλα τα παραπάνω απαθής και άπραγη. 

Μια Δημοτική Αρχή που θέλει να προστατέψει τον Υμηττό οφείλει:

να ενημερώσει με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό όλους τους κατοίκους του Δήμου για τις απειλές που αντιμετωπίζει το βουνό

να συνεργαστεί με φορείς όπως εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς συλλόγους, κλπ,  και να οργανώσει κινητοποιήσεις που να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση και το Υπερταμείο ενάντια στο ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του Υμηττού.

να διεκδικήσει να θεσπιστεί άμεσα νέο αυστηρό καθεστώς προστασίας του βουνού που να το θωρακίζει απέναντι στους κάθε είδους καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα

να διεκδικήσει κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων στο βουνό

να ενισχύσει αποφασιστικά τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία του βουνού, οικονομικά και με εκστρατείες ενημέρωσης για αύξηση των εθελοντών. 

Αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά 

και το φασισμό

Το ίδρυμα Κιτσίκη συστήθηκε στο Δήμο μας το 2008 από τον πρώην Δήμαρχο Γ. Καζάκο. Από τότε ο Δήμος Ζωγράφου επιχορηγεί κάθε χρόνο το ίδρυμα Κιτσίκη με 20.000 ευρώ! Τι πρεσβεύει ο Δ. Κιτσίκης, μέσα από τις εκδώσεις του ιδρύματος του, τις ιστοσελίδες του και τα άρθρα που γράφει στην φασιστοφυλάδα «Ελεύθερη Ώρα»; 

Σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ο Δ. Κιτσίκης στήριξε δημόσια και μαχητικά τη Χρυσή Αυγή.

Επίσης, σε πρόσφατο άρθρο του δήλωσε ότι η Χούντα των Συνταγματαρχών ήταν «η μεγαλύτερη επαναστατική προσπάθεια στν χώρο του νεοελληνικού κράτους» αλλά και πως «η επέμβαση του στρατού στην σημερινή ελληνική πολιτική συγκυρία είναι επιβεβλημένη».

Επιπλέον, αναλύοντας την κοσμοθεωρία του (τον «Κιτσικισμό» όπως τον ονομάζει ο ίδιος) «εξηγεί» πως «το γένος των Ελλήνων είναι  το ανώτατο γένος του Σύμπαντος […] Ο ελληνισμός είναι αδύνατον να εκφρασθή μέσω τοτ εθνοκράτους. Εκφράζεται μόνον μέσω της αυτοκρατορίας.[…] Η αυτοκρατορία αυτή υποχρεωτικά διοικείται από μοναρχικό πολίτευμα, με απόλυτο μονάρχη-ήρωα».

Τα σχόλια περιττεύουν…

Διεκδικούμε ο Δήμος Ζωγράφου, να σταματήσει να στεγάζει και να επιδοτεί το Ίδρυμα Κιτσίκη που λειτουργεί ως κέντρο φασιστικής προπαγάνδας με τα λεφτά των δημοτών! 

Το αυγό του φιδιού δεν εκκολάπτεται βέβαια μόνο στο Ίδρυμα Κιτσίκη. Χρειάζεται καθημερινός ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στη Χρυσή Αυγή, ενάντια στις φασιστικές ομάδες που δηλητηριάζουν τη σκέψη των μαθητών στα σχολεία, που εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις σε πρόσφυγες, μετανάστες, αντιφασίστες κοκ. 

Τα πιο πάνω αποτελούν μόνο μερικά από τα «αμαρτήματα» της Δημοτικής Αρχής – που δυστυχώς μιλά και όνομα της Αριστεράς. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλά άλλα ακόμα, όπως το γεγονός ότι  εξαιτίας ολιγωρίας και παραλήψεων της 26 ακίνητα του Δήμου πέρασαν στην κυριότητα του Υπερταμείου για να (ξε)πουληθούν, ότι παραχωρεί σε εργολάβους εργασίες που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος με πολύ χαμηλότερο κόστος, όπως π.χ. τα κλαδέματα των δένδρων για τα οποία πληρώνει περίπου 70.000 ευρώ το χρόνο κ.α.