ΑΣΥ – υπ. Εργασίας: Ενάντια στη λογική του «διαίρει και βασίλευε»

Του Νίκου Μποσινάκου,
μέλος ΔΣ Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας

Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε" αποτελεί σύνηθες και πολλές φορές αποτελεσματικό όπλο της Κυβέρνησης για να αποτρέπει οποιαδήποτε συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων. Στο καιρό του μνημονίου, των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων στο Δημόσιο, η τακτική αυτή μεταφράζεται σε «χαριστικές» αποφάσεις που «προστατεύουν» κάποιες κατηγορίες εργαζομένων από όσα οι ίδιοι κυβερνώντες προηγουμένως θέσπισαν. Έτσι, επιχειρούν να διαλύσουν τα οποιαδήποτε κοινά μέτωπα αντίστασης. 

Στο Υπουργείο Εργασίας, με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, μοριοδοτήθηκαν οι Επιθεωρητές Εργασίας, ώστε να «γλιτώσουν» τη διαθεσιμότητα. Φυσικά, ο συνολικός αριθμός διαθεσιμοτήτων στο Υπουργείο δεν αλλάζει, άρα κάποιοι άλλοι θα έπαιρναν τη θέση τους…Οι κυβερνητικές παρατάξεις σιώπησαν, αν δεν προκάλεσαν κιόλας την απόφαση.

Αντίθετα, η Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων(ΑΣΥ) τόλμησε να εκφράσει ανοικτά την αντίθεση της, παραβλέποντας τυχόν βραχυπρόθεσμο «πολιτικό» κόστος. Με την παρακάτω Ανακοίνωση πήρε καθαρά θέση ενάντια στη συγκεκριμένη ΚΥΑ. Τελικά, η Ομοσπονδία σύρθηκε σε ομόφωνη καταδίκη της απόφασης και ο Υπουργός υποσχέθηκε την ανάκλησή της. 

Ωστόσο, η καχυποψία που δημιουργήθηκε μεταξύ των συναδέλφων είναι κάτι που θα πρέπει να οδηγήσει σε προβληματισμό σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις όσων συνδικαλιστών δήθεν εκπροσωπούν το συλλογικό συμφέρον.

Η ΑΣΥ, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα (http://asy-yeka.blogspot.gr/<wbr></wbr>2013/10/blog-post_273.html):  

Ποιους σώζουν οι έξτρα μοριοδοτήσεις;; Ενάντια στη λογική του «Διαίρει και Βασίλευε»

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Τον περασμένο Ιούλιο, με τον ν.4172/2013, λανσαρίστηκε μια νέα τακτική επίθεσης στα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους. Με τη λεγόμενη «κινητικότητα –διαθεσιμότητα» των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια μέρα, με μια υπουργική απόφαση (ΥΑ), μπορούν να καταργηθούν ολόκληροι κλάδοι, ειδικότητες, Οργανισμοί του δημοσίου. Με μια ΥΑ, εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενοι μπαίνουν στον προθάλαμο της ανεργίας έτσι απλά.

Σκόπιμα στο νομοθέτημα αυτό αφέθηκαν όμως και ανοιχτά παραθυράκια για εξαιρέσεις ανά υπουργείο και αλλαγές μοριοδότησης, υποθάλποντας τον διαχωρισμό μας και τη δημιουργία μικροσυμφερόντων ακόμα και εντός του ίδιου φορέα (άρθρο 90 παρ.2 περ.ΣΤ).

Η αρχή έχει ήδη γίνει. Στο υπουργείο μας επιλέχθηκε η υπερμοριοδότηση κάποιων συναδέλφων μας που έχουν ασκήσει καθήκοντα επιθεωρητή εργασίας –και ακόμα περισσότερο, των παλιότερων από αυτούς (ΚΥΑ 29914/Δ1.6859/13-9-2013). Παρέχεται έτσι η ψευδαίσθηση της διακριτικής προστασίας μιας συγκεκριμένης μερίδας υπαλλήλων έναντι της απόλυσης, σε βάρος κάποιων άλλων.

Μετά τον διαχωρισμό μας σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, μετά τη διάκρισή μας ανάλογα με τον φορέα του δημοσίου που υπηρετούμε, τώρα επιχειρείται ο κατακερματισμός μας εντός των ίδιων των υπουργείων. Ας μην παίξουμε άλλο αυτό το παιχνίδι.

Απορία προκαλεί η μέχρι τώρα σιωπή της πλειοψηφίας των ΔΣ Συλλόγου και Ομοσπονδίας. Συμφωνούν ή όχι με αυτές τις πρακτικές; Στηρίζουν ή όχι τη συγκεκριμένη κίνηση της πολιτικής ηγεσίας για υπερμοριοδότηση συγκεκριμένων συναδέλφων;

Συνάδελφοι,

Ας καταλάβουμε ότι οποιαδήποτε συναίνεσή μας σε πρόσθετη μοριοδότηση σημαίνει και αποδοχή της διαδικασίας απόλυσης κάποιων άλλων συναδέλφων μας, νομιμοποιώντας τις πρακτικές που μας εξοντώνουν. Κριτήρια όπως τα προσόντα, ο τρόπος πρόσληψης ή η εμπειρία δεν μπορούν να συνιστούν προϋποθέσεις απόλυσης. Το δικαίωμα στην εργασία είναι καθολικό και δεν αφορά τους προσοντούχους ή τους έμπειρους, δεν μπορεί να αφορά «περισσότερο» κάποιους.

Ως Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων

  • Απορρίπτουμε τον διαχωρισμό μας ως λιγότερο ή περισσότερο προσοντούχους ή απαραίτητους, όταν έχουμε να παλέψουμε για το δικαίωμα όλων μας στην εργασία.
  • Αντίστεκόμαστε στη λογική των εκλογικών πελατειών και των συντεχνιακών συμφερόντων. Όταν απολύονται συνάδελφοι, τα συντεχνιακά αιτήματα είναι περιττά
  • Καταγγέλλουμε την υποκριτική στάση ότι με τέτοιες μεθοδεύσεις επιτυγχάνεται η προστασία και η θωράκιση του ΣΕΠΕ. Η υπεράσπιση του ΣΕΠΕ πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της συνολικής υπεράσπισης της δημόσιας διοίκησης, ενάντια στους νόμους που την απαξιώνουν.
  • Καλούμε τον Σύλλογο και την Ομοσπονδία μας να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν ανεξαιρέτως όλα τα μέλη μακριά από το πνεύμα του «διαίρει και βασίλευε» σε σχέση με τους συναδέλφους μας στο υπόλοιπο δημόσιο

Καλούμε όλους τους συναδέλφους

  • να συσπειρωθούμε και να οργανωθούμε στη βάση της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης,
  • να αποδοκιμάσουμε τις πρακτικές που μας διασπούν

Μόνο έτσι θα νικήσουμε

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα