Απόσυρση της διάταξης που θα μετέτρεπε κάποιους βιασμούς σε «πλημμέλημα»!

Εδώ και λίγους μήνες συζητιέται έντονα το ζήτημα της διατύπωσης του ορισμού του βιασμού και του άρθρου 336 του νέου Ποινικού Κώδικα (δες εδώ και εδώ).

Στην ουσία, με βάση την προχτεσινή πρόταση της κυβέρνησης, ο βιασμός με τη χρήση όχι σωματικής αλλά ψυχολογικής βίας «υποβιβαζόταν», μετατρεπόταν σε «πλημμέλημα» και οδηγούσε σε φυλάκιση έως 3 χρόνια. Επίσης, στον ορισμό του βιασμού έμπαινε ότι πρέπει να υπάρχει όχι απλά «απειλή» αλλά «απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας» του θύματος, κάτι που στενεύει τον ορισμό του τι θεωρείται βιασμός ακόμα και με την σημερινή νομοθεσία.

***

Οι μαζικές αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η διάταξη φαίνεται ότι κατάφεραν να ασκήσουν την απαιτούμενη πίεση, και το σχετικό άρθρο αποσύρθηκε. Η νέα διατύπωση αναφέρει:

«Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς την συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη».

Έτσι, ο βιασμός σε κάθε μορφή του παραμένει κακούργημα, και εισάγεται η έννοια της συναίνεσης για να στοιχειοθετηθεί ο βιασμός, κάτι που είναι σωστό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το άρθρο

«δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπέρ των βιαστών … Θα επανέλθουμε και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταματήσει η συζήτηση αυτή».

Βέβαια, δεν μας είπε τότε γιατί το έφερε προς ψήφιση, αφού καταλάβαινε ότι δεν είναι σωστό…

***

Η αλλαγή αυτή στο βαθμό που προχωρήσει θα είναι μια σημαντική νίκη για το γυναικείο κίνημα, που δείχνει ότι οι μαζικές αντιδράσεις μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα! Βέβαια, ο ορισμός του βιασμού στον ποινικό κώδικα από μόνος του δεν μπορεί να λύσει συνολικά το πρόβλημα της γυναικείας καταπίεσης, της βίας και της ανισότητας που είναι ριζωμένα στο δικαστικό σύστημα και στις αντιλήψεις που κυριαρχούν σε στρώματα μέσα στην κοινωνία. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής αγώνας ενάντια στο σεξισμό και την γυναικεία καταπίεση. Πρόκειται όμως σίγουρα για ένα πρώτο θετικό βήμα!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα