Από τη δράση μας

«SOS Πειραιάς»: Παρέμβαση στην Πειραϊκή

Από την παρέμβαση που οργάνωσε η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πειραιά – SOS Πειραιάς» (στην οποία συμμετέχει η τοπική οργάνωση του «Ξ» στον Πειραιά). Η παέρμβαση που έγινε στις 7 Φλεβάρη αφορούε τις συνέπειες των έργων για την προβλήτα της Cosco σε περιβάλλον, υγεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Πετυχημένη η εκδήλωση της «Πόλης Ανάποδα» και της «Δύναμης  Ανατροπής» για την πανδημία

Την Κυριακή 14 Φλεβάρη τα αριστερά δημοτικά σχήματα του Δ. Θεσσαλονίκης «Πόλη Ανάποδα» και «Δύναμη Ανατροπής» πραγματοποίησαν ακόμα μια πολύ επιτυχημένη διαδικτυακή εκδήλωση για την πανδημία του κορονοϊού, το ΕΣΥ και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην πόλη.

Βασικές ομιλήτριες ήταν η Χριστίνα Κυδώνα, παθολόγος-εντατικολόγος και υπεύθυνη της κλινικής covid του Ιπποκράτειου ΓΝΘ και η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης οι οποίες περιέγραψαν την κατάσταση στα νοσοκομεία, για τα οποία ελάχιστα μέτρα έχουν παρθεί από την «κόλαση» του περασμένου Νοέμβρη. Ακόμα, ο Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της πορείας του Πολυτεχνείου, ενημέρωσε για τις κινήσεις προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αλλά και προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και εξήγησε τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των απαγορεύσεων και των προστίμων.

Στην εκδήλωση έγιναν επίσης σύντομες παρεμβάσεις από μέλος της «Πρωτοβουλίας για τις Αστικές Συγκοινωνίες», σχετικά με την κατάσταση στον ΟΑΣΘ, το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς της πόλης που καθημερινά συνωστίζονται χιλιάδες πολίτες, από εκπαιδευτικούς για την κατάσταση στα σχολεία, από μέλη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μουσικών κ.α.

Την εκδήλωση παρακολουθούσαν σταθερά πάνω από 250 άτομα ενώ το βίντεο της εκδήλωσης που είναι διαθέσιμο στο facebook έχει πάνω από 13 χιλιάδες προβολές.

Τετάρτη 24/2 – «Από Κοινού»: Εκδήλωση για την Πανεπιστημιακή αστυνομία

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ζωγράφου «Από Κοινού», διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα:

«Πανεπιστημιακή αστυνομία: κλιμάκωση της καταστολής απέναντι σε νεολαία και κοινωνία»

Τετάρτη 24/2, 7.30 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ζωγράφου «Από Κοινού» στο facebook.

Βόλος: Πετυχημένη κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών

Πραγματοποιήθηκε στις 18/2 στο Βόλο, για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, κινητοποίηση από μαθητές και φοιτητές ενάντια στον αντιδραστικό νόμο Κεραμέως και ενάντια στα μέτρα ενάντια στην ελευθερία λόγου στην τέχνη. Παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου Κεραμέως την προηγούμενη εβδομάδα,  η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο για την διατήρηση και εφαρμογή του, ενώ όπως φαίνεται δεν είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα.

Στο Βόλο η πορεία ξεπέρασε τον αναμενόμενο αριθμό ατόμων καθώς μετρούσε εκατοντάδες. Το κάλεσμα έγινε αυτή τη φορά  από το Συντονιστικό Μαθητών του Βόλου, μία ομάδα μαθητών που ανήκουν σε δεκαπενταμελή και μη. Το Συντονιστικό δημιουργήθηκε την περίοδο του Σεπτέμβρη – Οκτώβρη μετά από πρωτοβουλία των Νέων για το Περιβάλλον με σκοπό τη διοργάνωση των πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων κατά της καύσης σκουπιδιών.

Η διαμαρτυρία δεν περιορίστηκε μόνο στις αλλαγές στην Παιδεία αλλά και ενάντια στο νέο τρομονόμο, όπως λέγεται, Λιβάνιου που βάζει στο στόχαστρο κάθε μορφή τέχνης που ασκεί κριτική στους θεσμούς της κοινωνίας και υποκινεί σε ανυπακοή και δράση κατά της διαχείρισης της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε τομέα της καθημερινότητας. Έτσι η πολιτική της κυβέρνησης παρουσιάζεται ως η μόνη λογική και εφαρμόσιμη ενώ απαγορεύεται η ελευθερία του λόγου, η κριτική στην κυβέρνηση και το κατεστημένο, η διάδοση μέσω της τέχνης ριζοσπαστικών ιδεών και η ανάπτυξη εναλλακτικών προτάσεων, ό,τι συνθέτει δηλαδή μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία. Έτσι, μεταξύ των συνθημάτων κυριάρχησε:

«Η τέχνη δεν είναι δημόσια απειλή, διώξτε τους φασίστες από τη βουλή»

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν οι μαθητές με κεντρικό πανό “όχι στα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης” και έξυπνα αυτοσχέδια πλακάτ ενώ συμμετείχαν και φοιτητές με δικά τους πανό που αφορούσαν το νόμο Κεραμέως.

Η αντίδραση της νεολαίας στον αυταρχισμό και την καταστολή από τη μεριά της κυβέρνησης είναι ελπιδοφόρα. Μέσα σε ένα κλίμα πανδημίας, αστυνομοκρατίας και μέχρι προσφάτως δυσμενών καιρικών συνθηκών οι μαζικές διαδηλώσεις του νεολαιίστικου κινήματος είναι η σπίθα για περαιτέρω διεκδικήσεις και επαναφοράς των ελευθεριών που καταστρατηγεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία. Με οργανωμένη πάλη και διαρκή αγώνα, όπως λένε οι Social Waste και γράφανε και οι μαθητές στην ανακοίνωσή τους, «το σάπιο κόσμο θα δεις θα τον αλλάξουμε εμείς».              

Στέκι «π» – Πατήσια: Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης

Όπως ο καθένας ξεχωριστά, έτσι και το στέκι μας το τελευταίο δίμηνο χρειάστηκε να προσαρμοστεί στις συνθήκες της πανδημίας και της καραντίνας. Η προσαρμογή αυτή για μας μεταφράστηκε σε ανάγκη για μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Έτσι μέσα στο διάστημα αυτό οργανώσαμε:

 • μοίρασμα παιχνιδιών στα παιδιά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά,

 • συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στη Ριτσώνα,

 • μοίρασμα – χάρισμα παχύφυτων για να ομορφαίνουμε την καθημερινότητα μας,

 • διήμερο ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου,

 • χαριστικό διήμερο για τα παιδιά (DVD, παιχνίδια, ρούχα)

Στόχος μας τόσο η υποστήριξη των πιο αδύναμων ομάδων όσο και η διατήρηση μιας στοιχειώδους καλής ψυχολογίας. Συμμετέχουμε στις Ομάδες Αλληλεγγύης Αθήνας και προσπαθούμε να συντονίσουμε τη δράση μας με άλλες συλλογικότητες.

Στο διάστημα αυτό επίσης συγκεντρώσαμε χάρη σ΄εσάς και την προσφορά σας, ένα χρηματικό ποσό που μας βοηθά να εξοφλήσουμε σημαντικό μέρος των χρεών μας. Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που μας δείξατε, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε…

Εξακολουθούμε να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας αποκλειστικά από συνδρομές και δωρεές. Δεν έχουμε σπόνσορες αλλά ούτε και εξαρτήσεις. Το στέκι είναι το στέκι όλων μας στηρίζεται από όλους εμάς, επιβιώνει αν όλοι εμείς κρίνουμε ότι η επιβίωση του είναι σημαντική και άξια λόγου.

Η ενίσχυση του από όλους εμάς και μόνον εμάς ήταν και είναι ζωτικής σημασίας.

Π – ΧΩΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ALPHA BANK IBAN GR 8101401500150002002013620

SWIFT BIC-CRBAGRAA .

Paypal: [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα