Ανακοίνωση της κίνησης «Πρωτοβουλία» για την αυριανή απεργία στην Εθνική Τράπεζα

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης «Πρωτοβουλία» στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία συμμετέχει το «Ξ»

Όλοι και όλες στην απεργία την Παρασκευή 14 Ιουνίου
Σχέδιο κλιμάκωσης για να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ που να διασφαλίζει θέσεις εργασίας, μισθούς και δικαιώματα

Σε  δύο εβδομάδες λήγει και η μετενέργεια της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί είναι οριακή και απαιτείται από μας η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση.

Ας δούμε, λοιπόν, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Η συνάντηση της 10ης Ιουνίου ανάμεσα στον ΣΥΕΤΕ και την διοίκηση της ΕΤΕ ναυάγησε, έπειτα από μια προκλητική κίνηση από την πλευρά της Τράπεζας. Η Εθνική εκβιάζει ανοιχτά. Για να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση απαιτεί εδώ και τώρα αλλαγή του κανονισμού εργασίας. Σύνδεση της αξιολόγησης, των προαγωγών και των τοποθετήσεων με ποσοτικούς ατομικούς στόχους, τροποποίηση ακόμη και του τρόπου των προσλήψεων με κατάργηση των δημόσιων διαγωνισμών.

Η κίνηση αυτή της διοίκησης, σε αντίθεση με τις αγωνιώδεις πρόσφατες δηλώσεις του Συλλόγου, εμάς δεν μας έπιασε «εξ απήνης». Το τελευταίο διάστημα είναι φανερό ότι η περίφημη αναδιάρθρωση της ΕΤΕ και η «νέα σελίδα» περνά μέσα από το ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, θεσμικών και μισθολογικών. Η διαρκής μείωση του προσωπικού μέσω αλλεπάλληλων διαδικασιών εθελουσίας τρέχει ασταμάτητα εδώ και χρόνια, οδηγώντας σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, σε κατάρρευση του ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ σε οριακό σημείο ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι πλέον η κυρίαρχη τάση και εντός της Τράπεζας. Η λιτότητα και οι περικοπές που εφαρμόζει η διοίκηση σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία παύουν, βέβαια, να ισχύουν όσο ανεβαίνουμε στην ιεραρχία. Οι αθρόες προσλήψεις χρυσοπληρωμένων ειδικών συμβούλων συνεχίζονται, πρότζεκτ εκατομμυρίων αποσύρονται χωρίς να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη και δαπανώνται τεράστια ποσά προς κατευθύνσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τους εργαζόμενους και την πραγματική οικονομία.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και στις ευθύνες της πλειοψηφίας του Συλλόγου, που μας οδηγεί για πολλοστή φορά σε μια διαπραγμάτευση με το «πιστόλι στον κρόταφο» και σε συζητήσεις με τη Διοίκηση κεκλεισμένων των θυρών, με την βάση των συναδέλφων/ισσών ανενημέρωτη και χωρίς να της δίνεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις.

Εμείς, από την άλλη, θεωρούμε ότι μια πραγματικά επιτυχημένη έκβαση μπορεί να προέλθει μόνο από την οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη κινητοποίηση των εργαζομένων και όχι από τις κινήσεις τακτικής των ειδικών και των επαγγελματιών συνδικαλιστών.

Για αυτό καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 14 Ιουνίου

• Να γίνουν μαζικά διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Διοίκηση της ΕΤΕ
  • Να προκηρυχθεί νέα 48ωρη απεργία στο βαθμό που δεν υποχωρήσει η διοίκηση
  • Να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις ανά νομό για να σχεδιαστεί η δράση μας πιο αποτελεσματικά
  • Να υπογραφεί άμεσα νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ με αποκατάσταση των απωλειών, κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΤΥΠΕΤ.
  • Να ζητήσουμε έκτακτη σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου ΟΤΟΕ, ώστε επιτέλους να υπάρξει μια κοινή στρατηγική αγωνιστικής αντιμετώπισης των δυσμενών εξελίξεων σε ΕΤΕ και Πειραιώς (απόσχιση κλάδου RBU), με προκήρυξη κλαδικής απεργιακής κινητοποίησης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης: