Amazon: σκληρός αγώνας για την ίδρυση του πρώτου εργατικού σωματείου σε αποθήκη!

Του Ζήση Σούρλα, φοιτητή στο 2ο έτος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Επίμονα και επαναλαμβανόμενα πιεστικά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα από την εργοδοσία, λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στην Amazon, στην πόλη Μπέσεμερ της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ. Ο λόγος; Η προσπάθεια που γίνεται από μέρους τους να δημιουργήσουν σωματείο στο χώρο εργασίας τους. 

Η προσπάθεια αυτή έχει καταλήξει σε ψηφοφορία μεταξύ των 5.800 εργαζομένων, η οποία ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου και εάν το αποτέλεσμα της (το οποίο αναμένεται την επόμενη εβδομάδα) επικυρώσει τη δημιουργία σωματείου, θα πρόκειται για μία ιστορική απόφαση καθώς θα είναι το πρώτο σωματείο που δημιουργείται σε αποθήκη της Amazon στις ΗΠΑ και μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα για αντίστοιχες κινήσεις από εργαζόμενους στην υπόλοιπη χώρα. 

Από την αρχή της εκστρατείας για τη δημιουργία του σωματείου, η εργοδοσία διεξάγει έναν ανελέητο αγώνα εναντίον κάθε προσπάθειας συνδικαλισμού.[1] Έχει προσλάβει ειδικούς συμβούλους τους οποίους πληρώνει σχεδόν 10.000 ευρώ τη μέρα για να σταματήσουν τις προσπάθειες συνδικαλισμού των εργατών. Έχει προσλάβει αστυνομικούς εκτός καθηκόντων να περιπολούν τις εγκαταστάσεις και να αποτρέπουν σε όσους υποστηρίζουν το σωματείο να μιλήσουν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, Ενώ έχει φτάσει μέχρι και στο σημείο να καταφέρει να πείσει τις τοπικές αρχές να μειώσουν τον χρόνο που παραμένουν αναμμένα κόκκινα τα φανάρια στους δρόμους, ώστε να μην έχουν χρόνο οι διοργανωτές να μιλήσουν σε εργαζόμενους ενώ αυτοί είναι στα αυτοκίνητά τους! 

Κομμάτι αυτής της εκστρατείας αποτελούν και τα προαναφερθέντα μηνύματα. Σε αυτά η εργοδοσία αναφέρει πόσο «καλές» είναι οι συνθήκες εργασίας στην Amazon, πόσο πολύ «αγαπούν» τη δουλειά τους οι άλλοι εργαζόμενοι καθώς και πόσο «καλά» πληρώνονται και καλεί τους εργαζόμενους να ψηφίσουν κατά της δημιουργίας σωματείου, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουν τα «προνόμια» που απολαμβάνουν.[2]

Το κάτεργο που ονομάζεται Amazon

Φυσικά η κατάσταση δεν είναι καθόλου όπως θέλει να την παρουσιάζει η εταιρεία. Η Amazon έχει μεγάλο ιστορικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας και είναι «πρωτοπόρα» στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα. Είναι η εταιρεία της οποίας οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ουρούν σε μπουκάλια καθώς δεν προλαβαίνουν να κάνουν διάλλειμα για να πάνε τουαλέτα διότι έτσι δεν θα πιάσουν τους «στόχους» που θέλει η εργοδοσία.[3] Είναι η εταιρεία που ανάγκασε τους υπαλλήλους της να φορούν βραχιολάκια παρακολούθησης που τους ειδοποιούν όταν «καθυστερούν» και γίνονται «αντιπαραγωγικοί».[4] Είναι η εταιρεία που εκβιάζει εργαζόμενους να μετατρέψουν το προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα σε ύμνο για την ίδια και για το πόσο ευτυχισμένοι είναι που δουλεύουν εκεί.[5]

Την ίδια στιγμή καταβάλλει μεγάλα ποσά και προσπάθεια προκειμένου να κάμψει κάθε μορφή συνδικαλισμού. Είναι γνωστό ότι η Amazon προσλαμβάνει υπαλλήλους των οποίων δουλειά είναι να καταδίδουν τους εργαζόμενους που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση.[6] Ταυτόχρονα δημιουργεί «χάρτες κινδύνου» στους χώρους εργασίας που υποψιάζεται πως μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις.[7]

Διεθνείς αντιστάσεις των εργαζομένων

Η προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου σωματείου εργαζομένων στην Amazon στις ΗΠΑ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οργάνωση της αντεπίθεσης ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τους χαμηλούς μισθούς και το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί. 

Την ίδια περίοδο γίνονται απεργίες και κινητοποιήσεις σε Ιταλία και Γερμανία από τους εκεί εργαζομένους στην Amazon για καλύτερους μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας, καθώς και για την τήρηση των μέτρων προστασίας ενάντια στην πανδημία και την πληρωμή επιδόματος στους εργαζόμενους που συνέχισαν και συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της. 

Στην Ιταλία ο κλάδος των εργαζομένων σε εταιρείες διανομής προϊόντων που καλύπτει 40.000 εργαζομένους προχώρησε σε 24ωρη απεργία,[8] ενώ στη Γερμανία οι εργαζόμενοι της Amazon συμμετείχαν σε 4ήμερη απεργία που είχε καλέσει για τον χώρο τους το συνδικάτο Verdi.[9] 

Επιπλέον η υπέρογκη αύξηση κερδών που είδε η εταιρεία στη διάρκεια της πανδημίας, έχει δημιουργήσει το εύλογο αίτημα για μοίρασμα των κερδών με τους εργαζομένους. 

Τι πρέπει να γίνει

Εταιρείες σαν την Amazon, η οποία ανήκει στο Τζεφ Μπέζος, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη του οποίου η περιουσία συγκρίνεται και ξεπερνάει το ΑΕΠ πολλών κρατών, παράγουν αμύθητα κέρδη για τους ιδιοκτήτες τους την ώρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθούς πείνας, ατελείωτες ώρες και έχοντας ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. 

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν παράξει όλον αυτόν τον πλούτο, δεν απολαμβάνουν τους καρπούς της δουλειάς τους, την ώρα που τα αφεντικά τους γεμίζουν τις τσέπες τους με δισεκατομμύρια. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να περάσει ο έλεγχος, η διαχείριση και η ιδιοκτησία αυτών των εταιρειών στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων και της κοινωνίας, έτσι ώστε τα κέρδη τους να κατευθύνονται για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τη χλιδή μιας χούφτας αρπακτικών που εκμεταλλεύονται την εργασία ανθρώπων με όρους σύγχρονης δουλείας.  


[1], [2] leftvoice.org: Here Are the Anti-Union Texts Amazon is Sending Workers
[3] xekinima.org: Εργάτες της «Amazon» κατουράνε σε μπουκάλια για να μην χάνουν χρόνο στη δουλειά τους!
[4] xekinima.org: Amazon: οι μηχανές υπηρετούν τους ανθρώπους ή οι άνθρωποι τις μηχανές;
[5] xekinima.org: Amazon: παιδική εργασία και υπάλληλοι που «αγαπούν πολύ» την εταιρεία τους
[6] inputmag.com: Amazon is explicitly recruiting union-busting internal spies now
[7] xekinima.org: ΗΠΑ: Χάρτες για αποτροπή του συνδικαλισμού στην Whole Foods της Amazon!
[8] theguardian.com: Italians urged to boycott Amazon to support day of strikes
[9] dw.com: Germany: Amazon workers strike in call for higher wages
[10] xekinima.org: Η περιουσία του Τζεφ Μπέζος συγκρίνεται πλέον μόνο με το ΑΕΠ ολόκληρων κρατών!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα