75 χρόνια απελευθέρωσης της Λαμίας από τους ναζί με μια πετυχημένη εκδήλωση του «Ξ»

21/10/2019
Comments off
395 Views
Ρεπορτάζ από το «Ξ» Λαμίας

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας. Το Ξεκίνημα Λαμίας διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση για τη νίκη ενάντια στους ναζί κατακτητές με τίτλο «Τέχνη ενάντια στο Φασισμό – 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τη ναζιστική κατοχή», η οποία συνδύαζε μουσική και σύντομες ομιλίες.

Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη καθώς το μπαρ Ημέτερον γέμισε με τον κόσμο να κάθεται μέχρι αργά.

***

Η εκδήλωση άνοιξε μουσικά με τον Αλέξανδρο Ντούβρα στη φωνή και στην κιθάρα ο οποίος έπαιξε μια σειρά έντεχνα κομμάτια.

Στην συνέχεια ο Αποστόλης Αυλακιώτης αναφέρθηκε στον ιστορικό αγώνα των ανταρτών του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Ένας αγώνας που είχε ως ορμητήριο την ευρύτερη περιοχή της σημερινής Στερεάς Ελλάδας και κορυφώθηκε με την απελευθέρωση της πόλης και την θριαμβευτική ομιλία του Άρη στα τέλη Οκτωβρίου του 1944 στην πλατεία Ελευθερίας. Ο Αποστόλης τελείωσε την ομιλία του με τον αγώνα των Κούρδων για ανεξαρτησία, ενώ αναφέρθηκε στον αγώνα ενάντια στις ΒΑΠΕ στις παρθένες κορυφογραμμές των Αγράφων.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Ηλέκτρα Κλείτσα η οποία συνέδεσε τον αντιφασιστικό αγώνα του χθες με την σημερινή εποχή και τους πολιτικούς επίγονους των Ταγμάτων Ασφαλείας της κατοχής, δηλαδή με τα τάγματα εφόδου του ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Αναφέρθηκε στην εκλογική αποτυχία και την πτώση της αποδοχής της Χρυσής Αυγής στην κοινωνία, το κλείσιμο των κεντρικών και πολλών τοπικών γραφείων τους, τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη κλπ. Για τις παραπάνω πολύ σημαντικές εξελίξεις, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο το αντιφασιστικό κίνημα. Τόνισε όμως επίσης ότι οι συνθήκες που εκτρέφουν τον φασισμό (φτώχεια, ανεργία, πόλεμοι, προσφυγιά, κ.α.) παραμένουν υπαρκτές και συνεπώς οι αντιφασίστες/στριες οφείλουμε να μην εφησυχάσουμε αλλά να συνεχίσουμε την ενωτική και μαζική δράση μας.

Η Ηλέκτρα αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη οργάνωσης και οικοδόμησης μιας συνολικής εναλλακτικής πολιτικής απάντησης στο καπιταλισμό, το σύστημα που γεννά τον φασισμό, το ρατσισμό, την εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους, την πάλη για μια σοσιαλιστική κοινωνία.

***

Ο Γεώργιος Μανιός (λύρα, λαούτο), ο Αναστάσης Ζουριδάκης (λύρα), ο Γιώργος Παπαδάκης (φωνή) και ο Αργύρης Παπουτσής (λαούτο, μαντολίνο) μας ταξίδεψαν από τη Λαμία στην Κρήτη και μας μετέφεραν τη λαϊκή τέχνη της παράδοσης του τόπου τους. Ένας τόπος ο οποίος έδωσε επίσης ηρωικό αγώνα ενάντια στο φασισμό και συνεχίζει και σήμερα δίνοντας μηδενικά ποσοστά στους υποψήφιους της Χρυσής Αυγής στο νησί. Εκτός από παραδοσιακά κρητικά τραγούδια ακούσαμε Ξυλούρη, αντιδικτατορικά τραγούδια αλλά και το bella ciaο με λύρα, λαούτο και μαντολίνο!

Ο Αυγέρης Τσιρώνης, έπαιξε και τραγούδησε πολιτικά τραγούδια, εξιστορώντας ανάμεσα λίγα λόγια για την πορεία του αντάρτικου, του κλέφτικου και του πολιτικού εν γένει τραγουδιού, το οποίο δεν ήταν εξαρχής συνυφασμένο με την Αριστερά αλλά εξελίχθηκε και ταυτίστηκε με τους αγώνες της, μέσα από την αντίσταση, τον εμφύλιο και το μεταπολεμικό κράτος της Δεξιάς που ακολούθησε.

***

Ο Νίκος και η Ζωή, ιδιοκτήτες του μπαρ Ημέτερον και άνθρωποι με συμμετοχή στα κινήματα της περιοχής, πέρα από το άψογο σέρβις που μας προσφέρανε, για το οποίο τους ευχαριστούμε πολύ, συμμετείχαν μαζί μας στη διασκέδαση τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα και δημιούργησαν από την πλευρά τους μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα για όλους τους παρευρισκόμενους.

Ήταν μια πολύ ευχάριστη βραδιά, ένα γεμάτο μαγαζί με ανθρώπους κάθε ηλικίας, που ένωσε την τέχνη με την αντίσταση στο φασισμό του χτες αλλά και του σήμερα.

Θεματικές

,