65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ και 2.400 εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ των Δήμων με την απειλή της απόλυσης

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Αλλιώς – Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης Συκεών» (στο οποίο συμμετέχει το «Ξ»).

Ειδικότερα στον δήμο Νεάπολης Συκεών 280 εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ έχουν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις στο ωράριο τους. Εργαζόμενοι έως και 17 χρόνια στις δομές αυτές βλέπουν τώρα οι 30 ώρες εργασίας να γίνονται 10 ή 5 ή και να μηδενίζονται με τρόπο τραγικό.

Μα δεν είναι να απορεί κανείς. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία εννοεί την κοινωνική πολιτική ως επαχθές βάρος που πρέπει να ξεφορτωθεί στο όνομα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Με περισσή ευκολία μείωσε φέτος την χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ με αποτέλεσμα- σε καιρό πανδημίας και τεράστιων οικονομικών προβλημάτων- να αποκλειστούν χιλιάδες παιδιά και να κινδυνεύει με απόλυση το 50% των εργαζομένων σε αυτά.

Δεν είναι όμως μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Είναι μια ακόμη έκφανση αυτής της χρόνιας πολιτικής των κυβερνήσεων που έχουν εγκαταλείψει την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής στο έλεος των vouchers και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αυτή η πολιτική συστηματικά ξηλώνει την έννοια του δημόσιου παιδικού σταθμού, των δημόσιων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Αυτή η πολιτική δημιουργεί στρατιές αναλώσιμων ωρομισθίων και συμβασιούχων παντός είδους και εντέχνως πριμοδοτεί ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και ιδιωτικά ΚΔΑΠ. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε ιδιότυπη ομηρεία δημότες-ισσες και εργαζόμενους –ες στις δομές.

Το έχουμε ξαναπεί. Δεν νοείται κοινωνική πολιτική υπό το άγχος της ανεύρεσης ή της συνέχισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η μόνη απάντηση σε αυτή την συστηματική « απαξίωση» όλων αυτών των δομών (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο, Παροχή Συσσιτίου) είναι η διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα τους με κρατική χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο βαθμό που επιθυμεί να ασκεί κοινωνική πολιτική και να μην απεκδύεται των ευθυνών της, επιβάλλεται να διεκδικεί τον δημοτικό-δημόσιο χαρακτήρα των δομών αυτών και να απαιτεί την μονιμοποίηση των εργαζομένων σε αυτές. Αλλιώς είναι πολύ πιθανόν -όπως σε αρκετούς δήμους αρχίζει να μεθοδεύεται- να δούμε να κλείνουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ με το σαθρό-γελοίο επιχείρημα της έλλειψης εγγραφών και να «πριμοδοτούνται» αντίστοιχα οι ιδιωτικοί.

Το ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ στο δημοτικό συμβούλιο (η ανακοίνωση των εργαζομένων) και έγινε δεκτό

» Δύο χιλιάδες τετρακόσιοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι επί πολλά συνεχή έτη στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων βρίσκονται προ των πυλών της απόλυσης. Αιτία, οι επιλογές και οι χειρισμοί των συναρμόδιων Υπουργείων που προκάλεσαν χρηματοδοτική ασφυξία στις Δομές, με αποτέλεσμα η ανεργία να απειλεί πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ.

Οι συμβάσεις έληξαν στις 31/08/2020 και κανείς δεν ξέρει αν θα εργάζεται από 01/09/2020 ή θα οδηγηθεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι εργαζόμενοι κυριεύονται από ανασφάλεια και αγωνία. Πολύ δε περισσότερο φέτος που σε ΟΛΕΣ τις δημοτικές Δομές ΚΔΑΠ πανελλαδικά έχουν εξασφαλιστεί πολύ λιγότερα επιδοτούμενα παιδιά από όσα απαιτούνται για να καθίσταται βιώσιμη η λειτουργία τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να μην απολυθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ εργαζόμενος από δημοτικό ΚΔΑΠ.

Διεκδικούμε:

  •   Μόνιμες δομές ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στους Δήμους
  •   Επαρκής χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους
  •   Μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα