Το προφίλ των φασιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Το συλλαλητήριο της Κυριακής 20 Γενάρη για τη Μακεδονία στην Αθήνα, εκτός από αποτυχημένο (από άποψη μαζικότητας), αποτέλεσε κι ένα πεδίο δράσης για μια σειρά από φασιστικές ομάδες και οργανώσεις. Ανάμεσά τους, τα τάγματα εφόδου που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια έξω από τη Βουλή.

Την «πρωτιά» ασφαλώς είχε η Χρυσή Αυγή η οποία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στα επεισόδια. Ο υπόδικος Γιάννης Λαγός, εμφανίζεται ανάμεσα στα τάγματα εφόδου που ήταν εξοπλισμένα με κράνη και καδρόνια, ως ο οργανωτής της επίθεσης.

Ποιες είναι όμως οι υπόλοιπες φασιστικές ομάδες που έδρασαν ανενόχλητα στο συλλαλητήριο;

Η «πλούσια» φασιστική δράση του Α. Τζούλιου

Ο Αλέξανδρος Τζούλιος, που συνελήφθη κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, είναι γνωστός για τη φασιστική του δράση. Ήταν ο ένας από τους τους 4 συλληφθέντες, μέλη της φασιστική ομάδας «ΑΠΕΛΛΑ», για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά. Στην έρευνα που έκανε τότε η αστυνομία στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν γκαζάκια, αεροβόλα όπλα, μαχαίρια, φυλλάδια της «ΑΠΕΛΛΑ» και της Χρυσής Αυγής καθώς και σημαίες της 21ης Απριλίου.

Ο Α. Τζούλιος, ξεκίνησε σαν μέλος της Χρυσής Αυγής, καθώς ήταν υποψήφιος με τον σύνδυασμό της, «Ελληνική Αυγή» στον Πειραιά στις δημοτικές εκλογές του 2014. Σε πολλές φωτογραφίες εμφανίζεται στο πλάι του Παναγιώταρου και του Σωτήρη Δεβελέκου, οδηγού του φύρερ Μιχαλολιάκου.

Είχε αναγνωριστεί ως ένας από τους επιτιθέμενους στην κατάληψη Κούβελου στο Μαρούσι, καθώς επίσης συμμετείχε σε συγκέντρωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μάη του 2015 στο Σύνταγμα, όπου και πραγματοποίησε επίθεση στο μπλοκ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας «Ροσινάντε».

Οι «καθαροί» εθνικοσοσιαλιστές της «ΑΠΕΛΛΑ»

Η «ΑΠΕΛΛΑ» δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 και αυτοπροσδιορίζεται ως καθαρά εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση. Η «πηγή έμπνευσής» τους είναι ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός κι ως «Περίανδρος» (πρώην πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής και αμετάκλητα καταδικασμένος για τη δολοφονική επίθεση ενάντια στον Δ. Κουσουρή).

Μέσα στην ιστοσελίδα τους βλέπει κανείς να εξυμνούν τον Χίτλερ και το Γ’ Ράιχ και σε πολλές φωτογραφίες εμφανίζονται να χαιρετάνε ναζιστικά. Επίσης, φαίνεται ξεκάθαρα και η διασύνδεσή τους με τους «Αυτόνομους Μαιάνδρους Εθνικιστές» (ΑΜΕ), οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από επιθέσεις σε γραφεία οργανώσεων της Αριστεράς και στέκια του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ιστοσελίδα τους, βλέπουμε να διαφωνούν με το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, επειδή τους φάνηκε πολύ συστημικό και light για τα γούστα τους. Έτσι λοιπόν, δε στήριξαν με επίσημο τρόπο το συλλαλητήριο, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να αναδείξουν τη δική τους…οπτική για το πως πρέπει να γίνονται οι «πατριωτικές» διαδηλώσεις.

Ο «χριστιανικός» Ιερός Λόχος

Ο «Ιερός Λόχος» είναι άλλη μια φασιστική οργάνωση που συμμετείχε στο συλλαλητήριο. Δε δίστασαν μάλιστα να ανεβάσουν τη σημαία της 21ης Απριλίου στο πούλμαν που τους μετέφερε στην Αθήνα. Η εν λόγω ακροδεξιά ομάδα, ισχυρίζεται ότι αποτελείται από εφέδρους των Ειδικών Δυνάμεων, θαυμάζουν τη Χούντα, τον Μεταξά και ταυτόχρονα επισκέπτονται μοναστήρια και το Άγιο Όρος, ποζάροντας με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Μάλιστα στο λογότυπό τους κάνουν εμφανείς τις «επιρροές» τους, καθώς πρόκειται για μια νεκροκεφαλή που παραπέμπει σε αυτή των SS, πάνω στην οποία έχουν τοποθετήσει ένα σταυρό.

Η δράση της περιορίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου στο ενεργητικό τους έχουν, ανάμεσα σε άλλα, μια αποτυχημένη φασιστική συγκέντρωση «Ενάντια στην Ισλαμοποίηση της Ελλάδας και τη μετατροπή της σε Hot Spot» στο Λ. Πύργο, αλλά και την προσπάθεια να διαλύσουν το Thessaloniki Pride το 2017.

Η «φρέσκια» Hellenic Resistance Department – HRD

Από την άλλη, το συλλαλητήριο ήταν μια ευκαιρία για να κάνουν το «ντεμπούτο» τους νέες φασιστικές ομάδες. Μια από αυτές είναι η Hellenic Resistance Department (HRD).

Μέσα από φωτογραφικό υλικό που κυκλοφόρησε στο OmniaTV, γίνεται εμφανές ότι πρόκειται για μια ομάδα με ενιαία αμφίεση, η οποία περιλαμβάνει μπουφάν με τα διακριτικά της οργάνωσης (HDR) και συμπληρώνεται από εκρηκτικούς μηχανισμούς και ρόπαλα.

Μάλιστα μετά το τέλος του συλλαλητηρίου οι ίδιοι ανέβασαν στη σελίδα τους στο facebook:

«Στη Βουλή λέγατε δεν τολμάμε να πάμε… Για να ξανασκεφτούμε λοιπόν ποιοι είναι οι μπροστάρηδες. Είπαμε τα λόγια είναι φτωχά. Κάπου εδώ να καλωσορίσουμε και τα νέα μέλη που εντάχθηκαν σήμερα… ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!!!»

Τέλος, είναι χαρακτηριστική η σύνθεση φωτογραφιών που ανέβασαν στο facebook, στις οποίες φαίνεται καθαρά ένα εργαστήριο εκρηκτικών υλών, συνοδευόμενο από το εξής σχόλιο:

«HRD… Εργαστήριο Χημείας.. Το ένα από τα «δημιουργικά» εργαστήρια μας….»

Βέβαια, μετά από την αποκάλυψη της συγκεκριμένης φασιστικής ομάδας και την έκταση που είχε πάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ίδιοι διέγραψαν τα πάντα από το διαδίκτυο.

Πεδίο δράσης φασιστών

Γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι ζητήματα όπως το Μακεδονικό, σε συνδυασμό με τη γενική άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, λειτουργούν σαν ούριος άνεμος για τις φασιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, δεν είναι γι’ αυτούς μόνο ένα πεδίο στο οποίο εκφράζουν τις «απόψεις» τους, αλλά ένας χώρος στον οποίο μπορούν να στρατολογούν νέα μέλη και να κάνουν επίδειξη των φασιστικών τους πρακτικών.

Προφανώς δεν ανήκουν στην ακροδεξιά ή πολύ περισσότερο στο φασιστικό χώρο όλοι όσοι κατέβηκαν στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία. Πολλοί κατέβηκαν απλά για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για αυτό που θεωρούν σημαντικό εθνικό ζήτημα. Όλοι αυτοί οι πολίτες όμως θα πρέπει να αναλογιστούν μαζί με ποιους επιλέγουν να κατεβαίνουν στο δρόμο, σε ποιους δίνουν χώρο έκφρασης και πεδίο δράσης. Οι φασιστικές ομάδες αποτελούνται από ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου, με δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις στο ιστορικό τους και με ύμνους για το Γ Ράϊχ και την γερμανική κατοχή της Ελλάδας. Από όποια οπτική και αν το δει κανείς, τι σχέση μπορεί να έχουν με τον «πατριωτισμό»;

Η βασική ευθύνη βέβαια για την παρουσία των φασιστικών ομάδων βαραίνει τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων οι οποίοι ανέχονται ή βλέπουν θετικά την παρουσία τους, γιατί αυτό εξυπηρετεί την ακροδεξιά ατζέντα τους.

Στο ερώτημα λοιπόν «αν όλοι όσοι κατεβαίνουν στα συλλαλητήρια είναι φασίστες» η απάντηση είναι προφανώς όχι. Όμως τα συλλαλητήρια αφήνουν πεδίο δράσης για τους φασίστες που με αυτό τον τρόπο αυξάνουν τη δύναμη τους. Και κανείς δεν δικαιούται να κάνει τα στραβά μάτια στον κίνδυνο για τις κοινωνίες από την άνοδο του φασισμού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα