Σάββατο 31/10: Κινητοποίηση αλληλεγγύης στον αγώνα των Πολωνών γυναικών

Μαρία Ζουμποπούλου, Άννα Παπαδάκη

Το Σάββατο 31/10 διοργανώθηκε στο Σύνταγμα συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των Πολωνών Γυναικών. Με πανό, συνθήματα και αλληλέγγυα διάθεση, δεκάδες νέοι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συμμετείχαν στην κινητοποίηση, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην καταπάτηση του δικαιώματος των γυναικών στην Πολωνία να καθορίζουν οι ίδιες το σώμα και τη ζωή τους.

Λίγες μέρες πριν, την Πέμπτη 29/10, και ενώ η Πολωνία βρισκόταν σε μερικό lockdown, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματική την έκτρωση σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου. Αυτό περιορίζει τον ήδη καταπιεστικό νόμο ο οποίος απαγόρευε τις εκτρώσεις κατ’ επιλογή των γυναικών εξαιρώντας τις περιπτώσεις βρεφικών παραμορφώσεων, κινδύνου στην υγεία των γυναικών και περιστατικών αιμομιξίας ή βιασμού. Αυτός ο νόμος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας συνολικότερης καταπάτησης των γυναικείων δικαιωμάτων, αντικατοπτρίζοντας πλήρως το διαχρονικά πατριαρχικό και συντηρητικό καθεστώς στην Πολωνία, που συνεχίζεται σήμερα από την ακροδεξιά κυβέρνηση PiS

Το γυναικείο κίνημα στην Πολωνία, αλλά και πλατιά στρώματα της κοινωνίας έχουν μέχρι στιγμής διοργανώσει τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο αυτό και στην ακροδεξιά κυβέρνηση, η οποία με την στήριξη της καθολικής Εκκλησίας παραβιάζει όλο και περισσότερο τα γυναικεία δικαιώματα.

Στην Ελλάδα μπορεί συνταγματικά να είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν καταπατάται με διάφορους τρόπους. Αξιομνημόνευτη είναι η αφισοκόλληση της εκστρατείας «Αφήστε με να ζήσω» σε σταθμούς του μετρό. Η καμπάνια αυτή καθοδηγούμενη από ορθόδοξα σωματεία δεν ήταν υπέρ όλων των παιδιών όπως υποστήριζε, αλλά κατά όλων των γυναικών.

Την κατάσταση σε ιδιωτικά ιατρεία έχει καταγγείλει γυναικολόγος, η οποία σε επιστολή της στον Ιατρικό Σύλλογο, στην Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων και στον Συνήγορο του Πολίτη αναφέρει ότι στα μαιευτήρια με τα οποία συνεργάζεται στα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) του ΕΟΠΥΥ δεν περιλαμβάνεται η «διακοπή της κύησης λόγω επιθυμίας της μητέρας». Υπάρχουν μόνο κωδικοί για απόξεση λόγω α) παθολογικού εμβρύου  β) παλινδρόμηση κύησης και γ) ατελούς αποβολής.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της και για τον τερματισμό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης!

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει πότε και αν θα κάνει παιδιά!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα