«ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ»: Τραμπούκοι και Χρυσαυγίτες στην υπηρεσία της εργοδοσίας


Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που επιχείρησαν να στήσουν απεργιακή φρουρά έξω από το σούπερ μάρκετ
MARKET IN στα Γιάννενα, το πρωί της 14ης Δεκέμβρη, ημέρας 24ωρης Γενικής Απεργίας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ομάδα μπράβων, ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη, υπήρχαν και τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής. Η ιδιοκτησία της συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ φαίνεται πως έχει στενούς δεσμούς με τους Νεοναζί τους οποίους δε διστάζει να χρησιμοποιήσει για να αποφύγει τις συνέπειες των αντεργατικών της πολιτικών (δείτε σχετικά: imerodromos.gr: Μηχανισμοί του υποκόσμου στην υπηρεσία της εργοδοσίας, 23.12.2017).

Η αλυσίδα MARKET IN φτιάχτηκε το 1990 και είχε εντυπωσιακή «ανάπτυξη», αριθμώντας περίπου 150 υποκαταστήματα σε όλη την επικράτεια, βασισμένη φυσικά στις αθλιότερες πρακτικές.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση της εξαγοράς από την MARKET IN μιας μικρότερης αλυσίδας, της ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ. Αφού πρώτα οι 1.400 εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι για περισσότερους από 15 μήνες, όσο δηλαδή κρατούσαν τα παζάρια της εξαγοράς, αποδείχτηκε τελικά πως η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων ήταν εντελώς εκτός της τελικής συμφωνίας! Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η MARKET IN προχώρησε σε προσλήψεις νέων εργαζομένων σε καταστήματα που άνοιγαν δίπλα σε αυτά της ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, τα οποία έβαζαν λουκέτο, οδηγώντας τους εργαζόμενους στους οποίους χρωστούσαν –και συνεχίζουν να χρωστούν– στην απόγνωση;

Πριν λίγο καιρό μάλιστα, μια 42χρονη πρώην εργαζόμενη στο κατάστημα των Γιαννιτσών, αυτοκτόνησε λόγω της απελπιστικής οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε φτάσει.

Στα Γιάννενα, ο Ράμος, ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης αλυσίδας, χρωστάει 7.000 ευρώ σε 13 εργαζόμενους, την ώρα που ανακυκλώνει το προσωπικό του με νέους, πιο χαμηλόμισθους. Όταν μάλιστα στήθηκαν στις 26 Οκτώβρη και στις 29 Νοέμβρη, απεργιακές φρουρές από εργαζόμενους και συνδικαλιστές της πόλη στην είσοδο του σούπερ μάρκετ, τα ΜΑΤ έσπευσαν να βοηθήσουν την ιδιοκτησία «καθαρίζοντας» την κατάσταση, συλλαμβάνοντας 15 άτομα, ανάμεσά τους ακόμα και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων…

Να λοιπόν γιατί δεν ένιωσαν έκπληξη οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που προσπάθησαν να στήσουν απεργιακή φρουρά στο MARKET IN των Ιωαννίνων τη μέρα της γενικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη. Γιατί αυτά τα φαινόμενα τα έχουν ξαναδεί και γιατί ξέρουν ότι η περιβόητη οικονομική «ανάπτυξη» πάει χέρι-χέρι με την εργοδοτική ασυδοσία, με την υπερ-εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη σύμπραξη με τα φασιστικά κατακάθια, μπράβους της εκάστοτε αχόρταγης εργοδοσίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα