Καζακστάν: η απεργία των ανθρακωρύχων ανεστάλη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται!

Ανταπόκριση από τη CWI, www.socialistworld.net

Η ένταση ήταν μεγάλη στο Καζακστάν στην φετινή «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», στις 16 Δεκέμβρη, καθώς συνέπεσε με την 6η επέτειο από τη σφαγή των εργατών των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην πόλη Ζαναόζεν, αλλά και με την απεργία των χιλιάδων ανθρακωρύχων της Καραγκάντα.

Εκατοντάδες ανθρακωρύχοι κατέλαβαν τις υπόγειες στοές απαιτώντας τον διπλασιασμό των μισθών τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια (δείτε: «Σκληρή απεργία ανθρακωρύχων στην Καραγκάντα»).

Αναστολή της απεργίας

Στις 16 Δεκέμβρη, 3 μέρες μετά το ξεκίνημα της απεργίας, οι ανθρακωρύχοι πείστηκαν να την αναστείλουν. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στα πλαίσια ενός διαμεσολαβητικού δικαστηρίου όπου συμφωνήθηκε η αναστολή της δράσης επειδή η ζωή και η υγεία των απεργών που βρίσκονταν κάτω από το έδαφος ήταν σε κίνδυνο.

Οι απεργοί πέτυχαν την απόσυρση των ποινικών κατηγοριών ενάντια σε όσους συμμετείχαν στην απεργία ενώ, επίσης, φαίνεται πως η διοίκηση προσφέρει μια αύξηση 30% στους μισθούς (μικρή σε σχέση με το διπλασιασμό που ζητάνε οι εργάτες αλλά όχι αμελητέα).

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Χρειάζεται πολύς αγώνας για να κερδηθούν όλα τα αιτήματα αλλά έχει ήδη σημειωθεί μια πρώτη νίκη.

Οι απεργοί δήλωσαν σε ανταποκριτές της CWI ότι για να πετύχουν αυτές τις παραχωρήσεις ρόλο έπαιξε η παγκόσμια εκστρατεία αλληλεγγύης που οργανώθηκε από την Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή (CWI) και την «Εκστρατεία για το Καζακστάν» (Campaign Kazakhstan). Στέλνουν ένα «πολύ μεγάλο ευχαριστώ» σε όλους εκείνους που τους υποστήριξαν.

Ένας από τους ηγέτες των απεργών ανθρακωρύχων, έστειλε μήνυμα στη CWI την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του αγώνα:

«Γεια σας! Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας υποστήριξαν γράφοντας και διαδίδοντας για την απεργία μας, διότι τα ΜΜΕ του Καζακστάν δεν έκαναν τίποτα για να ρίξουν φως στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εδώ. Έμειναν σιωπηλοί, εκτός από ένα ή δυο άτομα που ήρθαν στις στοές για να καταγράψουν αυτά που είχαμε να πούμε.

»Ευχαριστούμε πολύ τους συντρόφους μας στο εξωτερικό που μας υποστήριξαν. Λάβαμε τα μηνύματά σας, τα διαβάσαμε και θέλουμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ. Ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει. Πιστεύουμε ότι εξακολουθούμε να κερδίζουμε μαθαίνοντας περισσότερα από τα τυχόν λάθη που κάναμε και γινόμαστε πιο δυνατοί μέσα από τον αγώνα. Σας ευχαριστούμε και πάλι».

Υπάρχουν αναφορές, ότι ο ιδιοκτήτης του ορυχείου, Lakshmi Mittal –ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου– πίστευε ότι οι ανθρακωρύχοι αμείβονταν με 3.500 δολάρια το μήνα και όχι με 500 δολάρια, όπως ισχύει. Τόσα κερδίζει ο Mittal κάθε λεπτό της ώρας!

Η απεργία των ανθρακωρύχων της Καραγκάντα άρχισε να υποστηρίζεται και από ανθρακωρύχους και εργαζόμενους της γειτονικής Ουκρανίας, που έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης.

Αυτή η απεργία δεν είναι το τέλος του αγώνα στο Καζακστάν. Ο γηραιός δικτάτορας Ναζαρμπάγιεφ, αναμφίβολα έχει αποδυναμωθεί από αυτή τη μάχη στη Καραγκάντα και ανησυχεί τόσο για το δικό του μέλλον όσο και για το μέλλον του καθεστώς του. Η ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή στήριξη και αλληλεγγύη είναι μεγάλη, καθώς οι εργατικοί και πολιτικοί αγώνες θα ενταθούν!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα