Ισπανία: τέλος στα σενάρια τρικομματικής κυβέρνησης – εκλογές τον Ιούνη;

natassa
Της Νατάσσας Αργυράκη

 

Αγεφύρωτες φαίνεται να είναι οι διαφορές των Podemos με το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (PSOE) αλλά και με τους Ciudadanos (Πολίτες) μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στις αρχές Απρίλη. Ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» και τους Ciudadanos ότι υποδέχθηκαν τις προτάσεις του «χωρίς καμία ευελιξία», ενώ το PSOE από την πλευρά του, κατηγόρησε τους Podemos ότι σέρνουν τη χώρα σε εκλογές.

Είναι ενδεικτικό πως στη συνάντηση δεν παρευρέθηκαν ούτε ο Πέδρο Σάντσες, επικεφαλής του PSOE, ούτε o Αλμπέρτο Ριβέρα των Ciudadanos. Αντίθετα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos παρευρέθηκε κανονικά.

Οι αντιπροσωπίες των τριών κομμάτων συζήτησαν για σχεδόν τρεις ώρες, αλλά όλοι έμειναν ανυποχώρητοι στις αρχικές θέσεις τους.

«Νομίζω πως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως οι διαφορές μεταξύ των Ciudadanos και των Podemos είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία»,

τόνισε μετά το ραντεβού ο Μανουέλ Βιγέγκας από την μεριά του κόμματος του Ριβέρα, Ciudadanos.

«Τα δύο κόμματα («Σοσιαλιστές» και «Πολίτες») παραμένουν αμετακίνητα στη συμφωνία που υπέγραψαν το Φεβρουάριο»

σημείωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και πρόσθεσε πως το PSOE δε δέχεται να συζητήσει μια πρόταση που δε θα συμπεριλαμβάνει τους Ciudadanos, δεδομένο που κάνει κάθε περαιτέρω συζήτηση περιττή.

Μετά τη συνάντηση προανήγγειλε πως θα τεθούν σε ψηφοφορία στις 14 και 16 Απριλίου, δύο ερωτήματα στα μέλη του κόμματος έτσι ώστε να αποφασίσουν εκείνοι για την πορεία του. Πρώτον, αν θέλουν ένα σύστημα που να βασίζεται στη συμμαχία «Σοσιαλιστών» και «Πολιτών» και δεύτερον, εάν συμφωνούν με την πρόταση των Podemos και των άλλων δύο μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το Εn Comu Podem στην Καταλονία και το En Marea στη Βαλένθια.

Η διατύπωση των ερωτημάτων δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα του εσωτερικού αυτού δημοψηφίσματος κι έτσι το σενάριο των εκλογών μοιάζει το πιο πιθανό.

Το Podemos έχει 400.000 εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία αποφασίζουν με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ή μέσω twitter, αν και η πλειοψηφία δεν ασκεί το δικαίωμα αυτό.

Όπως μας ανέφερε πρόσφατα και ο σύντροφος Víctor Egio, μέλος του Socialismo Revolucionario (Επαναστατικός Σοσιαλισμός) αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Ισπανία και δημοτικός σύμβουλος στην πόλη Μούρθια:

«Αυξάνεται το κομμάτι της βάσης του κόμματος που δεν είναι διατεθειμένο να παραμείνει ανενεργός παρατηρητής, ψηφίζοντας κατά διαστήματα σε ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις και περιμένοντας να μάθει τις θέσεις του κόμματος από το twitter, αλλά διεκδικεί ενεργό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και στο σχεδιασμό της πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος.Το σίγουρο είναι ότι η μάχη μέσα στο Podemos το επόμενο διάστημα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον».[1]

Να σημειώσουμε εδώ πως για να σχηματιστεί κυβέρνηση από το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» που έχει λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα πρέπει είτε να καταλήξει σε συμφωνία με το Podemos και το Ciudadanos είτε να συνασπιστεί με το Podemos και τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς (αν λάβουμε ως δεδομένο πως απορρίπτει το «μεγάλο συνασπισμό» με το «Λαϊκό Κόμμα» του Μαριάνο Ραχόι). Σε περίπτωση που δε γίνει εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μέχρι τις 2 Μαΐου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου.

________________

[1] Ισπανία: το πολιτικό σύστημα σε κρίση, η κοινωνία σε αναμονή

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα