Η Κύπρος των σκανδάλων και ο κ. Λ. Μπόμπολας

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που τα διεθνή και τα ελληνικά μίντια παρουσίαζαν την Κύπρο σαν πρότυπο ανάπτυξης και υγιούς οικονομίας. Οι μύθοι κατέρρευσαν με την είσοδο της Κύπρου στην κρίση εξαιτίας της απληστίας και των κερδοσκοπικών παιγνιδιών των κυπριακών τραπεζών. Από τότε το ένα σκάνδαλο σκάει μετά το άλλο. Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με το σύντροφο Δώρο Μιχαήλ, από τη ΝΕΔΑ, αντίστοιχη οργάνωση του  «Ξ» στην Κύπρο.

 

ΕΡ: Στην Κύπρο έρχονται εκλογές. Στην προεκλογική περίοδο υπάρχει ένα «ξέσπασμα» σκανδάλων. Μέχρι πριν μερικά χρόνια την Κύπρο την παρουσίαζαν σαν «μοντέλο» ανάπτυξης κ.λπ. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΑΠ: Όσο καιρό υπήρχε ανάπτυξη στην Κύπρο η διαφθορά δεν ήταν κυρίαρχο θέμα. Όχι πως δεν υπήρχε…

Π.χ. η υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκτυλίχθηκε μετά την πτώση του το 2000, όταν ανακαλύφθηκε η μυστική μεταφορά ενός «κρυμμένου θησαυρού» – βαλίτσες γεμάτες Σέρβικο χρήμα να προσγειώνονται νύχτα στην Κύπρο και να καταλήγουν σε οχτώ υπεράκτιες εταιρίες που ενέγραψε το δικηγορικό γραφείο του Τάσσου Παπαδόπουλου (πρώην προέδρου) στη Λευκωσία.

Το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999, με «προνομιακές πληροφορίες», εξαπάτηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό κ.λπ. σήμανε τη μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου (από τους φτωχούς στους πλούσιους βέβαια) που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Αυτά, κι άλλα πολλά σκάνδαλα δεν κατέληξαν ποτέ σε τιμωρία των ενόχων.

Όταν τέλειωσε το πάρτι, με την οικονομική καταστροφή του 2013, άρχισαν να βγαίνουν τόσα σκάνδαλα στη φόρα, που συγκλονίζουν καθημερινά τον κόσμο και που, βέβαια, μετατρέπουν τα περί «μοντέλου» σε φαρσοκωμωδία. Είναι αδύνατο να παρατεθούν όλα, γι’ αυτό θα δώσω μόνο μερικά παραδείγματα:

  • Η εταιρεία FOCUS με την οποία έχει σχέση ο κ. Βγενόπουλος δίνει «εισφορές» 2 εκατομμυρίων € σε ΔΗ.ΣΥ και AKEΛ! Καμιά καταδίκη!

ΕΡ: Και στο δεξιό ΔΗΣΥ και στο «αριστερό» ΑΚΕΛ;

ΑΠ: Μα ναι, το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει κανένα πρόβλημα να χρηματοδοτεί όλα τα κόμματα εξουσίας. Είτε δεξιά είτε «αριστερά». Το πρόβλημα είναι όταν η Αριστερά αποδέχεται τη χρηματοδότηση των τραπεζιτών και των πολυεθνικών…

Κι από τη στιγμή που η Αριστερά αναλαμβάνει την κυβέρνηση αλλά παραμένει στα πλαίσια του συστήματος, ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξει στη διαφθορά – γιατί όταν διαχειρίζεσαι ένα διεφθαρμένο σύστημα είναι αδύνατο να μείνεις «αδιάφθορος».

Ας συνεχίσουμε όμως τη λίστα των σκανδάλων…

  • Πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας κατηγορείται για δωροληψία ενός εκατομμυρίου € από τη FOCUS, με υπόνοιες ότι χρηματίστηκε για να παραδώσει τη Λαϊκή Τράπεζα στον Βγενόπουλο και τους συνεταίρους του. Καταδικάστηκε για… φοροαποφυγή!
  • Μίζες εκατομμυρίων για το Αποχετευτικό Πάφου. Εμπλέκονται ο τέως Δήμαρχος (στέλεχος ΔΗ.ΚΟ) ο πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής (της «σοσιαλιστικής» ΕΔΕΚ) δημοτικοί σύμβουλοι (ΔΗ.ΣΥ και ΑΚΕΛ) αξιωματούχοι δήμου κ.α.
  • Μίζες εκατομμυρίων για το ΧΥΤΑ Πάφου, ΧΥΤΥ Λάρνακας από Εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΗΛΕΚΤΩΡ του Λ. Μπόμπολα για να εξασφαλιστεί και συνεχιστεί το συμβόλαιο, για υπερχρεώσεις κ.λπ.. Δεκάδες κατηγορούμενοι που περιλαμβάνουν τον Δήμαρχο Λάρνακας (ΔΗ.ΣΥ).
  • Μίζες για ελικόπτερα αστυνομίας/στρατού, ύποπτη πώληση αεροπλάνου της Αστυνομίας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Κατηγορίες για δωροληψία και δωροδοκία Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο για εξυπηρέτηση Ρώσων μεγιστάνων. Στο επίκεντρο του σκανδάλου δικηγόρος που έγινε γνωστός στην Ελλάδα επειδή είναι δικηγόρος του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόγιεφ που αγόρασε τον Σκορπιό. Κι εδώ η έρευνα είναι σε εξέλιξη.
  • Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, η οικονομική καταστροφή της Κύπρου, που αφορά σε δεκάδες δισεκατομμύρια, για την οποία έγιναν πολλές και μακροσκελέστατες διερευνήσεις από διάφορες επιτροπές, βρίσκεται σε εξέλιξη, εμπλέκει τραπεζίτες (όπως τον Βγενόπουλο) πολιτικούς και προστατευόμενους (φυγάδευση κεφαλαίων ενώ ήταν κλειστές οι τράπεζες!) και άλλους.

ΕΡ: Με διεθνείς λίστες και σκάνδαλα όπως Λαγκάρντ, Παναμά κλπ, υπάρχει σχέση;

ΑΠ: Μα δεν θα μπορούσε να λείπει η Κύπρος απ’ αυτά… Βρίσκεται μέσα σ’ όλες τις περιβόητες διεθνείς λίστες σκανδάλων (Λαγκάρντ κ.λπ.).

Όσον αφορά στην πιο πρόσφατη, τα Panama Papers και τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, η οποία διατηρεί γραφεία και στην Κύπρο, καταγράφονται 7.157 ενεργές διαμεσολαβήσεις στο Νησί των Αγίων με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει την 6η θέση των χωρών στο σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται περισσότερες από 200 χώρες.

ΕΡ: Ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στην Ελλάδα, που κατηγορούνται για σκάνδαλα στην Κύπρο, είναι ο Μπόμπολας. Για τι ακριβώς κατηγορείται;

ΑΠ: Αφορά τις έρευνες για τις υποθέσεις του ΧΥΤΑ και του ΧΥΤΥ που διαχειριζόταν η εταιρεία του κ. Μπόμπολα. Ήδη έδωσαν κατάθεση στην Κύπρο αξιωματούχοι των εταιρειών του, ενώ εκκρεμεί η έλευση του ιδίου στην Κύπρο, μετά και την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Η υπόθεση σχετίζεται με καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες γύρω από τον ΧΥΤΑ Πάφου είχε στηθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα που υπερχρέωνε τις τοπικές αρχές με περισσότερους όγκους σκουπιδιών αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Η κυπριακή Δικαιοσύνη έχει στη διάθεσή της μαρτυρία σύμφωνα με την οποία οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής πλήρωναν από 28 έως 31 ευρώ τον τόνο των σκουπιδιών που προορίζονταν για τον ΧΥΤΑ τη στιγμή που το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ ανά τόνο.

Επιπλέον, ο τέως δήμαρχος Πάφου, που ήδη βρίσκεται στη φυλακή για άλλη υπόθεση, είχε προχωρήσει σε ανάθεση του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ στην εταιρεία του Μπόμπολα έναντι 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το έργο δεν ξεπερνούσε σε αξία τα 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα δε με μαρτυρία στην αστυνομία της Κύπρου, δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση να δοθεί μίζα χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του Λ. Μπόμπολα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα