Η εντατικοποίηση σκοτώνει!

Μέσα σε 24 περίπου ώρες μία εργαζόμενη στην καθαριότητα των δήμων, η Ντανιέλα Πρελορέντζου, νεκρή, κι ένας εργαζόμενος σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση» στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη εργαζόταν στο δήμο Ζωγράφου, ο δεύτερος στο δήμο Θεσσαλονίκης. 

mazema-skoupidia

Οι ιθύνοντες, οι δήμαρχοι, οι κυβερνώντες τρέχουν αμέσως να εκφράσουν τη μεγάλη στεναχώρια τους και να δηλώσουν δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Όμως την επόμενη μέρα θα συνεχίσουν τις ίδιες ακριβώς πολιτικές. 

Αναφερόμαστε στις πολιτικές των δημοτικών αρχών και της κυβέρνησης διότι δε μιλάμε για τυχαίους θανάτους. Κατ’ αρχήν γιατί δεν είναι οι πρώτοι – τα τελευταία τρία χρόνια από το 2014 μέχρι το 2016 στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαμε 20 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. 20 νεκροί λοιπόν σε 3 χρόνια – πράγμα που από μόνο του αποδεικνύει ότι οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες για να μην πούμε βάρβαρες και χαρακτηρίζονται από εξοντωτικά ωράρια, εντατικοποίηση και ελλιπή μέτρα ασφαλείας χωρίς καμία σοβαρή πρόνοια για την υγεία ή ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων. 

Η περίπτωση της Ντανιέλας Πρελορέντζου είναι επίσης πολύ καθαρή σ’ ότι αφορά το τι γίνεται στο χώρο των εργαζομένων στην καθαριότητα. Καλέστηκε να κάνει δεύτερη βάρδια, λίγες ώρες μετά την πρώτη σε συνθήκες που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 43ο Κελσίου (υπό σκιά). 

Αυτοί είναι μερικοί από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που οι «παπαγάλοι» των ΜΜΕ των εφοπλιστών και των εργολάβων αποκαλούν τεμπέληδες, αργόσχολους, και χαραμοφάηδες. Με σκοπό να προχωρήσει ακόμα παραπέρα η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, δηλαδή να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη βαρβαρότητα κι ακόμα περισσότερους νεκρούς. 

 

Δήμος Ζωγράφου: η «καθαρή πόλη» κοστίζει ζωές, αλλά δεν υπάρχουν υπεύθυνοι…

 

Ανακοίνωση του «Ξ»

Με τη ζωή της πλήρωσε η εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Ζωγράφου Ντανιέλα Πρελορέντζου την απίστευτη εντατικοποίηση στην αποκομιδή των απορριμμάτων που ακολούθησε τις πολυήμερες κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι απεργιακές δράσεις και ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, ήταν αποτέλεσμα της αντεργατικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 16ης Ιούνη. Σύμφωνα με την απόφαση, οι πρόσφατες ανανεώσεις των συμβάσεων πολλών από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων είναι παράνομες. Το γεγονός αυτό, έφερνε χιλιάδες ανθρώπους αντιμέτωπους με την απειλή της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων διεκδικούν να μπει ένα τέλος στην ομηρία τους, με τις μετατροπές των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου.

Με τη λήξη των κινητοποιήσεων, ο Δήμος Ζωγράφου, όπως βέβαια και οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής, επιδόθηκαν σε ένα «κυνήγι» ταχύτητας για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Το κυνήγι αυτό περιλάμβανε εκτός των άλλων διπλές βάρδιες για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, σε συνθήκες καύσωνα, με το θερμόμετρο να αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις τους 43 ή και τους 44 βαθμούς Κελσίου (υπό σκιά – εύκολα φαντάζεται κανείς τι σημαίνει να δουλεύεις πάνω στην άσφαλτο).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχασε τη ζωή της η 60-χρονη (ή 62-χρονη σύμφωνα με άλλα ρεπορτάζ) υπάλληλος στην καθαριότητα Ντανιέλα Πρελορέντζου, μητέρα τεσσάρων παιδιών, ανάμεσα στα οποία ένα ανήλικο και ένα ΑΜΕΑ.

Όλα αυτά, λίγες μέρες μετά την έκδοση οδηγιών από το Υπουργείο Εργασίας για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων και των σχετικών ελέγχων που ξεκίνησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας…

Οδηγίες για τα μάτια του κόσμου που απλά αγνοούνται… Η Δημοτική Αρχή που… νοιάζεται για τον πολίτη και για την υγεία του κοιτάει να είναι οι δρόμοι καθαροί… Κι αν τύχει και λόγω αυτής της εντατικοποίησης και των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας κάποια/ος εργαζόμενη/ος χάσει τη ζωή του, ε τι να κάνουμε, «παράπλευρες απώλειες» για… το καλό του κοινωνικού συνόλου. Η δημοτική αρχή πάντως έχει εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της…

Για το θάνατο της Ντανιέλας Πρελορέντζου υπάρχουν αιτίες. Η αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας που επικρατεί. Όχι στον ιδιωτικό τομέα (όπου, όπως είναι γνωστό επικρατεί γαλέρα και ζούγκλα) αλλά για το δημόσιο τομέα τον οποίο οι βρώμικοι παπαγάλοι των μίντια περιγράφουν σαν «λούφα και παραλλαγή». Όπου, μιλάνε για τεμπέληδες και αργόμισθους υπαλλήλους που δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν εξυπηρετούν τον πολίτη. Μιλάμε μάλιστα για ένα δήμο στον οποίο η διοίκησή του παριστάνει την προοδευτική (η κυρία Καφατζάκη στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά οι διπλοβάρδιες για ανθρώπους 60 και πάνω χρόνων, σε συνθήκες του χειρότερου καύσωνα εδώ και 15 χρόνια! Όλοι αυτοί τώρα θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη Ντανιέλα…

Η κυρία Καφατζάκη και η δημοτική αρχή έχουν δηλώσει, βέβαια, πως θα σταθούν δίπλα στην οικογένεια της Ντανιέλας! Δεν έχουμε καμία αμφιβολία γι’ αυτό! Μετά το θάνατό της! Το θέμα είναι ότι για το θάνατο της Ντανιέλας υπάρχουν ευθύνες! Αυτές τις ευθύνες δεν πρόκειται να τις αναλάβει κανείς, και κανένας υπεύθυνος δεν πρόκειται να πληρώσει!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα